SV: - Hvor skal høyresiden ta 12 milliarder kroner fra?

Marianne Borgen, SVs gruppeleder i Oslo bystyre, spår fattigere kommuner og større forskjeller hvis formuesskatten fjernes.

KRITISK TIL SKATTELETTE: Marianne Borgen (SV) frykter økte sosiale forskjellen dersom høyresiden kommer til makten og fjerner formuesskatten.FOTO: KRISTIN TROSVIK

Marianne Borgen, SVs gruppeleder i Oslo bystyre, spår fattigere kommuner og større forskjeller hvis formuesskatten fjernes.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

OSLO: Det norske folk betalte 12 milliarder kroner i formuesskatt i 2010. 3,1 av disse kom fra Oslo-folk.

Nesten 80 prosent av disse 3,1 milliardene igjen er betalt av innbyggere i Oslos vestkantbydeler. Øverst troner Vestre Aker hvis innbyggere alene har betalt nesten 1 milliard kroner.

LES OGSÅ: Oslo Vest tar regningen

Formuesskatten går til statskassa.

For fall

Men disse skattekronene kan om kort tid være historie. Høyre og Fremskrittspartiet, som med dagens meningsmålinger er i posisjon til å overta regjeringsmakten neste år, vil formuesskatten til livs.

- Jeg tror ikke alle som stemmer for å fjerne denne skatten skjønner konsekvensene. Det er oppsiktsvekkende mange penger. Totalt sett dreier det seg om 12 milliarder kroner til statskassa. Jeg lurer på hvor høyresiden har tenkt å hente de pengene, spør Marianne Borgen og legger til:

- Jeg håper bare de i Oslo øst vet hva de stemmer for. Dette er en skattelette for de aller rikeste. De rike blir rikere, og kommunene blir fattigere. Det er jo åpenbart at de sosiale forskjellene vil øke. Det er et tankekors at Høyre og Fremskrittspartiet vil fremme en slik skattepolitikk når vi ser at forskjellene bare øker i Norge, sier Borgen.

Skole og integrering

Marianne Borgen understreker at formuesskatten er ett av flere virkemidler for å motarbeide store sosiale forskjeller.

- Utdanning og integrering er andre viktige virkemidler. Men vi trenger jo ressurser for å lage gode skoler til alle og for å drive integreringsarbeid. Fjerner vi formuesskatten så har vi mindre penger til nettop denne typen arbeid, sier Borgen.

Dugnadsånd

Marianne Borgen vokste opp på Veitvet i etterkrigstiden.

- Jeg ble lært opp til dugnad, til å dele med dem som hadde mindre, til å ta vare på fellesskapet. Dette er grunnverdier i det norske samfunn. Disse verdiene bør vi verne om, sier hun.

Borgen påpeker at det er færre som betaler formuesskatt nå enn da rødgrønne overtok regjeringsansvaret. Rundt 650.000 personer vil betale formuesskatt i 2013. Det er 560.000 færre enn i 2005.

- Men så betaler de aller rikeste mer, sier Borgen.

- Frykter du at rike skal flykte til mer «skattevennlige regimer»?

- Nei, jeg tror også de aller rikeste setter pris på de goder og verdier vi har i Norge. Et samfunn med mindre sosiale forskjeller er et tryggere samfunn. Og selv etter at skatten er betalt, vil de rikeste fortsatt ha en formidabel levestandard, sier Borgen.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse