SV: - Hvor skal høyresiden ta 12 milliarder kroner fra?

Marianne Borgen, SVs gruppeleder i Oslo bystyre, spår fattigere kommuner og større forskjeller hvis formuesskatten fjernes.

KRITISK TIL SKATTELETTE: Marianne Borgen (SV) frykter økte sosiale forskjellen dersom høyresiden kommer til makten og fjerner formuesskatten.FOTO: KRISTIN TROSVIK

Marianne Borgen, SVs gruppeleder i Oslo bystyre, spår fattigere kommuner og større forskjeller hvis formuesskatten fjernes.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

OSLO: Det norske folk betalte 12 milliarder kroner i formuesskatt i 2010. 3,1 av disse kom fra Oslo-folk.

Nesten 80 prosent av disse 3,1 milliardene igjen er betalt av innbyggere i Oslos vestkantbydeler. Øverst troner Vestre Aker hvis innbyggere alene har betalt nesten 1 milliard kroner.

LES OGSÅ: Oslo Vest tar regningen

Formuesskatten går til statskassa.

For fall

Men disse skattekronene kan om kort tid være historie. Høyre og Fremskrittspartiet, som med dagens meningsmålinger er i posisjon til å overta regjeringsmakten neste år, vil formuesskatten til livs.

- Jeg tror ikke alle som stemmer for å fjerne denne skatten skjønner konsekvensene. Det er oppsiktsvekkende mange penger. Totalt sett dreier det seg om 12 milliarder kroner til statskassa. Jeg lurer på hvor høyresiden har tenkt å hente de pengene, spør Marianne Borgen og legger til:

- Jeg håper bare de i Oslo øst vet hva de stemmer for. Dette er en skattelette for de aller rikeste. De rike blir rikere, og kommunene blir fattigere. Det er jo åpenbart at de sosiale forskjellene vil øke. Det er et tankekors at Høyre og Fremskrittspartiet vil fremme en slik skattepolitikk når vi ser at forskjellene bare øker i Norge, sier Borgen.

Skole og integrering

Marianne Borgen understreker at formuesskatten er ett av flere virkemidler for å motarbeide store sosiale forskjeller.

- Utdanning og integrering er andre viktige virkemidler. Men vi trenger jo ressurser for å lage gode skoler til alle og for å drive integreringsarbeid. Fjerner vi formuesskatten så har vi mindre penger til nettop denne typen arbeid, sier Borgen.

Dugnadsånd

Marianne Borgen vokste opp på Veitvet i etterkrigstiden.

- Jeg ble lært opp til dugnad, til å dele med dem som hadde mindre, til å ta vare på fellesskapet. Dette er grunnverdier i det norske samfunn. Disse verdiene bør vi verne om, sier hun.

Borgen påpeker at det er færre som betaler formuesskatt nå enn da rødgrønne overtok regjeringsansvaret. Rundt 650.000 personer vil betale formuesskatt i 2013. Det er 560.000 færre enn i 2005.

- Men så betaler de aller rikeste mer, sier Borgen.

- Frykter du at rike skal flykte til mer «skattevennlige regimer»?

- Nei, jeg tror også de aller rikeste setter pris på de goder og verdier vi har i Norge. Et samfunn med mindre sosiale forskjeller er et tryggere samfunn. Og selv etter at skatten er betalt, vil de rikeste fortsatt ha en formidabel levestandard, sier Borgen.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon