Svenske over på strøm

SIKKER: Ingen skal være i tvil om at elbilene blir like sikre som vanlige biler. (Foto: Volvo/NTB Tema)

Et Volvo mer fristilt fra Ford ser at de ikke har noen fremtid uten hybride- og elektriske biler på menyen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 08.10.2009 kl 10:25

Allerede om to år vil du kunne kjøpe en ladbar Volvo V70 hybrid. Men billig blir den ikke, selv om elleverandøren Vattenfall bidrar med penger til utviklingen.

Klar i 2012

Tidspunktet for lanseringen er ikke tilfeldig valgt. Fra 2012 tar EUs skjerpede krav til utslipp av klimagassen CO2 til å gjelde.

Bilprodusenter som ikke klarer kravene vil etter hvert bli påført bøter som svir på bunnlinjen. Volvo ligger så langt forholdsvis dårlig an med sine store biler og tungt innslag av firehjulstrekkere i bilflåten.

— Dette vil være en bil i den øverste enden av prisskalaen, men vi har ennå ikke tatt stilling til hvordan hybridbilen skal prises, sier Volvos Henrik Järlebratt.

V70 som hybrid ser langt fra ut som noe romskip fra en fjern planet. Nei, den skiller seg rett og slett ikke ut fra en vanlig Volvo.

Fullverdig

— Det er også hensikten. Tanken er å gjøre V70 som plugginn hybrid til en fullverdig femseters personbil uten noen ulemper eller begrensninger. Og den får full tauekapasitet, fortsetter Klas Niste, også han knyttet til teamet som utvikler Volvos hybride biler.

I V70 ladbar hybrid beholdes den vanlige dieselmotoren foran. Elmotoren kobles til bakhjulene og batteripakken pakkes pent ned i gulvet bak baksetet.

Kombinasjonen gir ikke bare mulighet for firehjulsdrift, men også inntil 50 kilometer ren eldrift før de amerikanske litium ion-batteriene fra Ener1 (samme som skal levere batterier til Think) nærmer seg tomme. Da kan du likevel fortsette over 100 mil før dieseltanken også krever påfyll.

0.19 liter per mil

Niste opplyser at 70 hk elmotor og 205 hk dieselmotor med fem sylindere i sum gir drakraft på 700 Nm, men at forbruket definert i NEDU-syklus ender så lavt som 0,19 liter/mil, med et utslipp stipulert til mindre enn 50 gram CO2/km.

Kjøresyklusen baseres på at 75 prosent av all daglig kjøring i EU er under 50 kilometer. Dieselmotoren klargjøres for kjøring på syntetisk biodiesel. Kjørt utelukkende på slikt drivstoff klassifiserer Volvoen som nullutslippsbil.

Dette er noen av de viktigste kjennetegnene ved ladbare hybrider, som Volvo V70 hybrid:

  • Høye komponentkostnader.
  • Lave driftskostnader.
  • Nyter i mange land godt av reduserte avgifter og andre former for myndighetsstyrte incentiver.

    Null-områder

    Ute på veien oppfører V70 hybrid seg akkurat som en vanlig bil. I vårt tilfelle er dieselmotoren koblet ut og bilen gir fra seg togliknende oppstartlyder. Trekkraften viser at dette holder.

— Brukeren vil selv kunne bestemme når bilen skal kjøres elektrisk og når den skal kjøre på diesel. Dette fordi vi ser for oss at det i fremtiden blir områder regulert utelukkende for kjøring med nullutslippsbiler. Da gjelder det å spare på strømmen til man ankommer dette området, for så å koble over, sier Järlebratt.

Theresa Granérus med doktorgrad i sikkerhet, sier at elektriske og hybride Volvoer naturligvis skal samme høye grad av kollisjonssikkerhet som Volvo er kjent for.

— Dette har vi kollisjonstestet grundig, legger Granérus til.

Likt forbruk

I framtiden kan store biler gå like rimelig som små biler, men de blir mer avanserte og betydelig dyrere.

— Ingen vet hva vi kjører med i 2020. Personlig tror jeg det vil være langt flere elbiler på veiene enn de offisielle tallene antyder. Folk kommer til å oppdage at elbilene er morsomme, de gir en annen kjøreopplevelse. Dette blir selvgenererende.

Det er Volvos Mårten Levenstam som snakker. Han har doktorgrad i mekanikk, og leder avdelingen for langsiktige strategier hos Volvo i Göteborg.

— Men framfor alt får vi langt mer effektive motorer i bilene. Krav til miljøet vil føre til at vi vil se store biler med forbruk som dagens småbiler. Sannsynligvis ender alle biler opp med samme forbruk, enten de er små eller store. Årsaken ligger i at kjøperne av store biler har bedre råd og kan koste på deg den avanserte teknikken som skal til for å oppnå det lavere forbruket. Folk som ikke har råd til det må nøye seg med en mindre bil, fortsetter Levenstam.

Stort tempo

Elbiler og hybrider er dyre løsninger, ikke minst på grunn av prisen på batteriene. Samtidig endrer prisbildet seg med konkurransen og utbredelsen.

Levenstam tror det til å begynne med vil være mennesker med høy utdannelse og god økonomi som kjører plugginn- og elbiler. Og han tror på pooler med slike biler. Stor utbredelse av de aller minste bilene stiller imidlertid Levenstam seg skeptisk til.

— Skal de bli populære, må de knyttes opp mot byers infrastruktur.

Samtidig tror Levenstam det kommer bedre og dyrere småbiler, eksempelvis a la typen Mini.

— Her hos Volvo ser vi både på mindre og større biler enn de vi bygger i dag.

Tempoet i utviklingen trigger Levenstam.

— Ja, det er en utfordring som gjør det spennende å jobbe i bilindustrien. Vi står foran store utfordringer og endringer. Hva er mulig og hvor vil vi?

— Det er slett ikke alltid det ideelle som vinner. Verden er dessverre ikke skrudd sammen slik at de beste løsningene alltid lar seg gjennomføre. Vi må derfor se på hva som er optimalt sett i forhold til hva som realistisk lar seg gjennomføre, konkluderer mannen med glasskulen.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon