Svindlet for 25.000

Ekteparet på Tåsen skjønte umiddelbart at de var blitt lurt av de svært overtalende mennene, som forsvant med 25.000 kroner i kontanter. Illustrasjonsfoto: Fredrik Eckhoff

Tåsen-ekteparet skulle ikke kjøpe tepper, men selgerne var overbevisende og profesjonell. Deretter stakk de av med pengene.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 15.12.2009 kl 14:55

TÅSEN: Selgerne var svært overtalende, og hadde en «særdeles behagelig, sjarmerende og tillitvekkende fremferd», forteller mannen som nå sitter igjen, 25.000 kroner fattigere, og med fire tepper som neppe er verdt noe i nærheten av prisen.

— Jeg kan ikke begripe hvordan vi, som vanligvis er så påholdne og skeptiske kunne gå på det. Hadde vi lest om dette hadde vi ledd oss i hjel over at det går an å være så dumme, sier Tåsen-mannen.

— Selge billigHan ble mandag oppringt av en mann som angivelig skal ha drevet to teppeforretninger, en i Bygdøy allé og en i Frognerveien, som han forklarte hadde gått konkurs. Ifølge teppeselgeren hadde han klart å holde igjen noen tepper som han ville selge billig. Tåsen-mannens navn hadde han funnet i forretningens kartotek, og roste ham som en god kunde. Tåsen-mannen selv kan ikke huske å ha handlet i noen av de to teppebutikkene.

Verdt en formue

— Han sa at sønnene hans var i området og ville komme innom og vise meg noen tepper. Og ganske riktig, få minutter senere sto to menn på døren. De presenterte seg som Mohammed og Ali Hassan, sier Tåsen-mannen.

Verken han eller hans kone var interessert i å handle tepper, men profesjonaliteten og kunnskapene til de to mennene, som oppga å være tyrkere, men som snakket svært godt norsk, fikk til slutt overtalt ekteparet.

— Et av teppene var visstnok verdt 72.000, de andre mellom 40 og 50.000 kroner. Vi skulle få fire tepper for 25.000. De sa silketepper var verdt en formue og en skikkelig skatt også for barn- og barnebarn i fremtiden. Slikt kan man jo lure gamle besteforeldre med, sier mannen.

Betalte kontant

Han betalte 25.000 kontant og ba de to selgerne om å få en kvittering for kjøpet. Men da måtte mennene «bare en tur ut i bilen».

— Vi skulle aldri ha gitt dem pengene. De puttet det i lomma, gikk ut i bilen og kom aldri inn igjen, sier Tåsen-mannen, som nå sitter igjen med fire tepper han betviler ektheten av.

— Jeg tror ikke teppene er ekte, og jeg vil tro navnene på de to er fiktive. I det de hadde gått ut av døren forsto vi at vi hadde blitt svindlet. Vi brukte fem minutter på å summe oss, før vi ringte politiet og anmeldte saken, sier mannen.

Politiet:

— Ikke slipp dem inn

Politiet har fått en lang rekke henvendelser fra fortvilte, eldre mennesker denne høsten. Svært mange har sluppet teppeselgerne inn, og felles for nesten alle disse, er at de har kjøpt tepper.

Politioverbetjent Dagfinn Kaldal ber folk ikke slippe selgerne inn. Han understreker at det ikke er ulovlig å selge tepper på døren, men disse bryter flere regler, og derfor følger svært mange seg lurt etterpå.

— Det beste er å avvise dem med én gang, sier Kaldal.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon