Kvinnefronten og Ottar reagerer:

Svinger seg på kvinnedagen

FEMINISME: – Pole dance er feminisme fordi det handler om å eie sin egen kropp og sin egen seksualitet på egne premisser, forklarer Refsum. Andre, som Kvinnegruppa Ottar, mener det er flørt med stripping og krever kurset fjernet fra programmet.

Bare sju prosent av alle kvinner feirer kvinnedagen fast. Men mangfoldet i markingene er stort.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

– Pole dance er et frirom for kvinner der de kan fokusere på seg selv og sin egen kropp, sier selverklært feminist og partner i Sometimes Pole Studio, Ingvild Refsum.

Studioet er det første i landet som tilbyr kurs i pole dance som trening. Workshop i treningsformen er en av aktivitene under den ukelange feiringen av kvinnedagen – Ladyfest.

– Pole dance er feminisme fordi det handler om å eie sin egen kropp og sin egen seksualitet på egne premisser. Jeg ønsket å holde et introduksjonskurs under Ladyfest, fordi jeg opplever en glede og styrke ved denne treningsformen som jeg ønsker å dele med andre, forklarer Refsum.

Oppfordrer til boikott

Ikke alle er like fornøyde med denne programposten. Blant annet har Kvinnegruppa Ottar uttalt at de vil oppfordre til boikott av festivalen dersom arrangementet blir stående, og også Kvinnefronten har uttalt at arrangementet bør fjernes.

– Det har vært mye debatt innad i Ladyfest om pole dance bør være med. På bakgrunn av dette bidraget, ønsker vi i Ladyfest Oslo å sette oss sammen og diskutere hva arrangementet skal være framover, og hvordan vi best kan bli en møteplass for forskjellige feminister, sier kontaktperson for Ladyfest i Kvinnefronten, Nina Skranefjell.

– Men spørsmålet om hva det vil si å være feminist, har ikke ett svar med to streker under. Ladyfest ønsker ikke å være noe feministpoliti, og er i utganspunktet åpent for alle som ønsker å bidra.

Strap-on-laging

Kvinnedagen kan markeres på mange måter. I en fersk undersøkelse utført av Visendi for NTB Tema, svarer 7 prosent av kvinnene at de alltid feirer kvinnedagen, mens 18 prosent oppgir at de feirer den av og til.

Langt fra alle disse stiller i tog.

– At 18 prosent feirer kvinnedagen av og til, synes jeg ikke høres så verst ut. Men jeg håper selvfølgelig at det blir mange fler.

– Tanken bak Ladyfest er nettopp at 8. mars ikke skal bli en raddisdag, men i stedet samle en bredere gruppe. Vi ønsker å synliggjøre kvinner på mange områder. Politikk er ikke bare debatt, derfor ønsker vi å fronte også kvinner i kunst- og kulturlivet, forteller Skranefjell.

Årets Ladyfest vil inneholde debatter om alt fra musikkbransjen til sexundervisning, workshops i alt fra låtskriving til strap-on-laging, og konserter i et stort antall sjangrer.

"Vi vil ligge øverst"

– Før ble 8. mars markert ved å ha noen møter der man ble enige om det politiske grunnlaget for et tog, deretter selve toget og til slutt en fest på kvelden, sier ansvarlig for 8. mars-feiringen i Kvinnefronten, Torill Nustad.

Det første toget gikk gjennom Oslo i 1972, og også den gangen var det uenigheter om detaljene ved gjennomføringen.

Mange protesterte da noen nyfeminister møtte opp med paroler som "Nei til tvangspuling" og "Vi vil ligge øverst". Uenighetene endte med at nyfemistene måtte gå sist i toget, femten meter bak de andre.

Ungt engasjement

Nustad synes Ladyfest er et godt tilskudd til det tradisjonelle 8. mars-toget.

– Jeg synes det er fantastisk å se at kvinnedagen nå utvides til å bli mye mer, og at så mange ulike grupper trekkes inn. Ladyfest er en måte å synliggjøre mangfoldet i kvinnebevegelsen på, fortsetter Nustad, som selv har markert kvinnedagen i en årrekke.

– Oppslutningen om den tradisjonelle 8. mars-feiringen har holdt seg stabil de siste årene. Det som er gledelig å se, er at det er de unge damene som dominerer togene. At det fortsatt er de samme gamle som går i tog, er en myte. Jenter ser at det fortsatt er mange utfordringer igjen, og ønsker å få til endringer.

Bar hud

Pole dance-instruktør Refsum er ett av de unge tilskuddene til 8. mars-toget.

– Jeg har alltid vært opptatt av kvinners rettigheter og å bevise at jenter kan. Men det var først da jeg flyttet tilbake til Norge fra England i 2004 at jeg begynte å gå i tog. Min feiring av kvinnedagen har i stor grad vært å delta på og bidra til Ladyfest, forteller hun.

– For meg handler feminisme om makt, seksualitet og kropp. Jeg er opptatt av identitet, kjønn og roller, fortsetter Refsum.

Før hun viser noen av triksene på stanga som kan prøves under Ladyfest. Og for de som måtte lure:

– Man trenger bar hud mot stanga for å få feste. Så vi har en grunn for å trene i lite klær.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon