ANNONSE
Annonse

En liten båttur fra Europa:

Synd og kjas i Tanger

TAMT: I Tangers gamleby kan du studere slangetemmere på avstand, eller selv kjenne kjølig slangeskinn rundt halsen.

I Tanger kaster stekende sol lys over en syndig historie.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 22.06.2009 kl 13:45

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

— Kvittering? Guiden vår blir blek.

— Selvfølgelig kan du ikke få kvittering! Dette er Afrika.

— I Europa er det kanskje vanlig med slike papirer og formaliteter, det er det ikke her. Du kan gå inn i hvilken som helst butikk, og de vil si det samme: Her har vi ikke kvitteringer, durer han avgårde, mens han oppgitt tar hendene til hodet. Og avslører en voksende mørk flekk under hver skjortearm.

For den egentlige grunnen til at han ikke kan gi kvittering, er selvfølgelig ikke at slike formaliteter ikke eksisterer. Men at mannen har løyet på seg status som "offisiell turistguide".

Afrika er ganske riktig ikke som Europa. Idet du går av ferja som frakter deg de få kilometerne fra Spania til Marokko, kaster de seg over deg: Guider, taxisjåfører og selgere.

Alle har de et bedre tilbud enn sidemannen. Alle vil de beskytte deg mot tjuvradder og annet pakk de garanterer at du vil støte på.

Og ingen lar deg slippe unna før du har takket ja til minst ett av tilbudene.

Frisone

Tanger er ikke ukjent som åsted for synd og skjulte hensikter. Etter en lang drakamp om herredømme over byen, endte den i 1923 som internasjonal frisone.

Og tiltrakk seg alt fra smuglere, spioner, svindlere og selgere til seksuelt eksperimenterende. Homoseksualitet var tillatt, og gjorde byen til et multikulturelt og skeivt treffsted.

I 1996 dro den da 23 år gamle Ari Behn til Tanger på jakt etter sitt store idol, den homofile forfatteren Paul Bowles. Amerikaneren var en av dem som tidlig rapporterte om fristedet. Behns bok "Bakgård" skildrer homsemiljøet i Tanger, gjennom øynene til unge Andreas som opplever miljøets dekadense og kynisme.

Bowles ble for øvrig fulgt av kjente navn som Truman Capote, William S. Burroughs, Jack Kerouac og Tennessee Williams.

— Mac Dalen er en stor innsjø i Norge

I 1956 kom Tanger igjen under marokkansk styre, men byen har fortsatt et internasjonalt preg. Selv det norske har fått plass i bybildet.

— Gå nedover denne veien til dere kommer til McDonald's. Oslo Mac Dalen ligger rett bortenfor, sier Mohammed Haziri på gebrokkent norsk.

Han kom til Oslo på 1970-tallet og møtte sin norske kone der, før han reiste tilbake og åpnet sin første "Oslo"-restaurant i Tanger i 1991. Nå har Tanger hele fire spisesteder med Oslo i navnet, "Oslo-retter" på menyen og malerier med motiver fra Oslo på veggen.

— Det kommer mange nordmenn hit, spesielt om sommeren. En del spør etter norsk mat, forteller Haziri.

Norgeskunnskapene hos personalet derimot, er ikke like stødige som hjemme.

— Mac Dalen er en stor innsjø i Norge, mener kelner på restaurant Oslo Mac Dalen, Rahal Ben Chamach, og viser fram maleri med både storting og slott.

Farlig flukt

Kontrasten mellom det nye og det gamle er stor i Tanger. I det moderne businessdistriktet suser nye og dyre bilmodeller langs brede asfaltveier.

I gamlebyen er gatene så trange at det ikke er plass til biler i det hele tatt.

Kontrasten mellom penger og pengenød er også tydelig. Levestandarden er en helt annen enn på den europeiske siden av Gibraltarstredet. Jevnlig rapporteres det om flyktninger som har druknet i forsøket på å nå Spanias solkyst.

— Dere må forstå meg. Livet i Marokko er hardt. Jeg har kone og barn å forsørge, sukker guiden vår.

Etter til slutt å ha innrømmet at han arbeider med falskt skilt på brystet. Kvittering skriver han også, på en liten lapp. Signert "Abdul".

Vel vitende om at fullt navn og ærlighet ikke alltid varer lengst.

Rock the casbah

10 SEVERDIGHETER:

* Medinaen: Medinaen er Tangers gamleby, mer trange smug, fine portrom og muligheter for å kjøpe marokkansk håndverk.

* Petit Socco: Et travelt lite torg i Medinaen, og et fint sted å teste Marokkos tradisjonelle mint-te på en av kafeene.

* Kasbahen: Kasbahen var tidligere arabernes bydel, og ligger omgitt av tykke murer på Tangers høyeste punkt. Hovedattraksjonen er Dar el-Makhzen, sultanens palass, som i dag er omgjort til museum.

* Stranda: De kilometerlange strendene langs byen kan by på barer, kamelridning, fotballspilling og forfriskende spaserturer i solnedgangen.

* Grand Socco: Hovedtorget i Tanger var en gang et sted for livlig markedsaktivitet. Nå er det et godt utgangspunkt for utforskningen av gamlebyen, og et fint sted å henge på kafé med de lokale.

* Mendoubia Gardens: Disse vakre hagene ved Grand Socco gir et skyggefullt avbrekk fra påtrengende sol og selgere.

* St Andrews Church: En av byens eldste kirker, med en særegen blanding av tradisjonell marokkansk dekorasjon og kirkegård i britisk stil.

* Old American Legation Museum: Det tidligere amerikanske ambassadebygget fra 1777 gir et godt bilde av Tangers internasjonale tilknytning. I dag er det kultursenter, museum og bibliotek i bygningen, og et rom dedikert forfatteren Paul Bowles.

* Gran Teatro Cervantes: Med dette teatret, bygget i 1913, har spanjolene bygd et solid minne om tiden da de utgjorde et eget lite samfunn i Tanger.

* Contemporary Art Museum: Det tidligere britiske konsulatet huser nå verker av kjente marokkanske kunstnere, hovedsakelig fra 1980- og 1990-tallet.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse