Ta høstjakta fra sofaen

FILMSKAPER: Morten Brekke (til høyre) og hans firma Taiga Media står bak 14 ulike jaktfilmer. Her er han med kamera på bjørnejakt i Sibir. FOTO: Halvard Grinde

De beste jaktøyeblikkene får du på din egen dvd-spiller.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
01.12.2008 kl 10:45

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

SELJAKT: Jakt i solnedgang med bilde hentet fra filmen "Seljakt - furet, værbitt". (FOTO: www.isikte.no)

Se bildet større

KJENDISJAKT: Fra 27. august kan du blant annet bli med skiløper Anita Moen på reinjakt i filmen "Jakt på elg, rein og hare".

Se bildet større

OPPFØLGER: I løpet av høsten kommer oppfølgeren til filmen "Jaktopplevelser 1", utgitt av Taiga Media.

Se bildet større

EKSOTISK: Mange av de norske jaktfilmene er filmet i eksotiske strøk, slik som "Jakt på hjort og tahr på New Zealand".

Høstsola skinner i brun pels idet elgoksen knaker gjennom granskogen foran deg. Geværet løftes for å sikte, før et målrettet skudd sender oksen ned i sideleie og over i de evige jaktmarker.

Dessverre er det ikke du som har geværet i hånda. Din hånd hviler i stedet i godstolen, med kaffekoppen på venstre side og hele jakt-dvd-samlinga på høyre.

– Da jeg startet å lage jaktfilmer i 1995, var jeg omtrent alene på markedet. Nå er konkurransen stor, med mange ulike aktører, sier innehaver av Taiga Media, Morten Brekke, som lever av sine villmarksrelaterte dvder, bøker og foredrag.

Interessen har økt i takt med konkurransen.

– Jeg selger mer nå enn da jeg var nærmest eneaktør. Nordmenn kjøper jo generelt mange dvder, sier Brekke, som hittil har ferdigstilt 14 ulike filmer. Han innrømmer at salgstallene begrenser seg selv.

– Jeg er ikke Lars Monsen, som jo har hatt en enorm suksess med sine dvder. Jaktfilmer er populært blant jegere, men har nok ikke appell hos så mange andre, tror Brekke.

Norsk bestselger

Utvalget av jaktfilmer er stort. Dvdene tar deg med på alt fra safari i Afrika til pelsjegerliv i Canada til tradisjonell elgjakt i norsk granskog.

– Kundene er helt klart mest interessert i norsk jakt. Bestselgeren min er "Elgjakt i Norge", som jeg har solgt rundt 2000 eksemplarer av. Men jeg har også smalere filmer, for eksempel en om elglokking, som nok aldri vil selge i store mengder, sier Brekke.

Spekulativt?

– Utfordringen er å gjøre filmene interessante for alle jegere - fra nybegynnere til erfarne, sier Martin Blom, som driver selskapet Nor Adventure, hvor hovedvekten ligger på produksjon av jakt-dvder.

– Vi prøver å lage filmer med en god blanding av spennende jakt, vakre naturbilder og nyttig informasjon. Selv om man kan få tips fra erfarne jegere, er ikke dette rene opplæringsfilmer. Jeg vil kalle det underholdning for jegere, sier Blom, som ved å tilby filmene sine gjennom etablerte butikker som XXL, har oppådd et salgsvolum på rundt 2-3000 per tittel.

Jaktkameratene Ingve Flikka og Magnus O. Bjelland har tatt jaktfilmen enda lengre i retning av underholdning. "Elgfall" skal by på usminket elgjakt fra ulike jegeres egne filmsnutter, med scener fra 20 ulike elg-endelikt.

– Interessen har vært stor, og salget har gått over all forventning. Vi planlegger nå en ny film, men trenger fortsatt litt mer materiale, sier Flikka. Om filmen blir "Elgfall 2", "Rådyrfall" eller "Hjortefall" avhenger av de innsendte bidragene.

Alle er imidlertid ikke like fornøyde med deres konsept. NOAH gikk i vår ut og kritiserte filmen for å spekulere i bruk av drap og vold ved å legge actionfylt musikk på bilder av dyr som blir skutt.

– Vi viser bare jakt slik den er, forsvarer Flikka seg.

Tidkrevende

De mer profesjonelle aktørene tar i større grad regi over hvilke bilder man vil vise.

– Det tar mye tid å lage en god jaktfilm. Man må finne og få leid terreng, sette seg inn i forholdene og skaffe fellingstillatelse, i tillegg til at selve filmingen selvfølgelig tar tid, sier Blom.

Også distributørene etterspør de gode filmene.

– Vi prøver å velge ut de aktørene som tilbyr kvalitet, og har fast kontrakt med et lite utvalg, sier PR-ansvarlig hos filmdistributøren Pan Vison, Elisabeth Rønning. Pan Vision vil i løpet av året ha over 70 jakt og fiske-filmer på sin liste.

– Vi har valgt å satse på en del nisjeprodukter vi ser det er et marked for, og vil komme med et titalls nye jakt- og fiskefilmer bare i høst, opplyser Rønning, og nevner noen av høstens aktuelle titler: "Jakt på elg, rein og hare", "Et villmarksår i Snåsa" og "Elgjakt del 2".

Skulle ikke noen av titlene friste, kan du bytte ut fjernkontroll med kamera, ta børsa til skogs eller fjells, og lage din egen filmsuksess.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse