Ryddige hjem:

Ta kontroll over kaoset

FINE SKUFFER: Skuffer gir bedre oversikt enn dype skap. "Snow Cabinet" fra Holedesign er en lekker løsning for stua, synes interiørarkitekt Berit Olderheim.

- Jeg tror de som klarer å minimere mengden ting rundt seg, får det bedre, sier arkitekturpsykolog Oddvar Skjæveland.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 12.03.2009 kl 16:35

- Det aller viktigste er at man ikke anskaffer seg for mange ting. Tenk før du kjøper noe: Har jeg plass til dette? Har jeg allerede noe som fyller samme funksjon? Jo færre ting, desto lettere er det selvsagt å holde det ryddig, sier Berit Olderheim, interiørarkitekt hos Zinc.

- Når du først anskaffer deg noe, bør det få en fast plass umiddelbart. Ellers blir det til rot, advarer hun.

Interiørguru Terence Conran sier det slik i boka "Ryddige hjem": Rotet får overtaket når tilfeldige steder i boligen blir brukt som foreløpige oppbevaringsplasser.

Hans råd er at man bærer alle eiendelene sine ut i hagen. Deretter bærer man inn igjen de tingene som man virkelig har behov for eller er glad i. Resten skal selges, gis bort, kastes eller lagres fornuftig. Slik blir man etter Conrans mening befridd for tingenes tyranni.

En lignende strategi så vi i interiørprogrammet Kaoskontroll på NRK i fjor.

Bolig uten potensial

Arkitekturpsykolog Oddvar Skjæveland følger opp med samme nedstrippede linje som interiørarkitektene:

- Før var det en kompetanse å ta vare på ting. I dag er det en kompetanse å kvitte seg med ting. Jeg tror de som klarer å minimere mengden ting rundt seg, får det bedre, sier Skjæveland. Han trekker fram vennen Frode Thuen, en kjent psykolog fra samlivsspalter og bøker:

- Frode og familien hans kjøpte bevisst en enkel, liten bolig helt uten potensial. Dermed fikk de frigjort tid og energi, forteller arkitekturspykologen.

- Men er det ikke godt å omgi seg med ting? Betryggende?

- Jeg tror ikke det er så godt. Men jeg tror det kan være vondt å kaste. Ved å velge en mindre og enklere bolig, får du et imperativ å styre etter: Du blir nødt til å kvitte deg med ting. Vi mennesker er jo sånn at vi alltid fyller opp den tiden og den plassen vi har, sier Skjæveland.

Rom for rom

INNGANGSPARTI/GANG:

* Problem: Sko, klær og småting som slenger overalt.

* Løsning: Nok hyller og skap. Garderobe bygd helt til taket. Sittebenk med mulighet til oppbevaring under setet, av typen slagbenk eller med skuffer. Fast sted for nøkler, telefon og andre småting. Kroker til hjelmer.

STUE

* Problem: Dynger av aviser, magasiner og tegninger. Leker. Arbeidsprosjekter.

* Løsning: Eske/kurv til aviser. Lekekasse. Lukkede skap som skjuler ting, ikke bare åpne hyller. Lukket plass for odde ting som ikke hører hjemme på salongbordet.

KJØKKEN

* Problem: Åpne hyller med ting som blir støvete og fettete. For mange maskiner og duppeditter. For mye servise av ulike typer.

* Løsning: Innse at de færreste er ryddige og renslige nok til å ha åpne hyller. Ha lukkede overskap som gir rene linjer. Mindre spesialutstyr som likevel brukes sjelden. Når brukte du sist den bordmonterte epleskrelleren?

SOVEROM

* Problem: Klær som flyter. Arbeidsplass med uferdige prosjekter. Nattbord med boktårn.

* Løsning: Eget garderoberom. Eget kontor, evenntuelt med klesskap på kontoret. Hvis det ikke er mulig - skjerm av arbeidsplassen så rot ikke sees fra senga. Nok skapplass til klær, inkludert et sted å henge det som ellers blir liggende på en stol. Liten bokhylle eller skap som avlaster nattbordet.

BARNEROM

* Problem: Går fra nyryddet til ekstremt rotete på ti minutter når barna jobber med saken.

* Løsning: Gjøre det like enklet å rydde som å rote. Hyller og kasser merket med tegning eller bilde av innholdet. Samme slaviske merking i klesskapet - selv den minste sokk har fast boks/skuff.

BAD:

* Problem: For mye som står framme på vasken/benken. For lite opphengsmuligheter til håndklær og kluter.

* Løsning: Flere kroker/håndklestenger. Mer skuffer og skap. En skuffeseksjon under vasken. Selv tannbørsten og håndkremen kan flytte ned i skuffene. Skuffer som trekkes ut, er lettere å holde ryddige enn dype skap der øyedråpene fra 1993 har uforstyrret tilhold.

(Kilde: Berit Olderheim, interiørarkitekt MNIL)

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon