ANNONSE
Annonse

Det beste fra høst-Norge

Ta noen risker

CHEF: Sølvvinner både i Bocuse d´or og Global Chef Challenge. Ti år på kokkelandslaget. Medeier av kokkekollektivet Flavours. Aktuell med kokeboken" Mat og drikke".

Det hevdes at Norge har våknet opp fra den kulinariske dvale.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE
Annonse

Stadig oftere hører jeg celebriteter og annet kjentfolk si at vi har mye god mat i Norge. Da får man vel tro at det er sant. Vi kokker har en tendens til å uttrykke misnøye over den norske matstandarden – ikke uten grunn – men det skjer mye positivt for tiden.

Selv om de dårlige spisestedene og veikroene er like ille som før, begynner de som var i det tvilsomme mellomsjiktet å våkne til liv.

Jeg har ofte studert hvilken standard det er på spisestedene i våre nærmeste naboland. Både i Sverige og Danmark har den, generelt vurdert, vært skremmende mye høyere enn i Norge.

Men nå er jeg i ferd med å bli litt beroliget: Vi har fått et landsomfattende fokus på råvarer og tradisjoner, og en viktig bidragsyter er stiftelsen Norsk matkultur, med den legendariske Harald Osa i spissen.

Dette året har Norsk matkultur gjennomført en omfattende konkurranse for å kåre de beste råvarene og produktene fra alle fylker. Det er slikt som må til for at de som yter maks skal orke å yte maks også i fremtiden, en klapp på skulderen er ikke alltid nok.

Jakten på smaken av Norge heter konkurransen, som har finale 30 oktober (detnorskemåltid.no).

Videre ryktes det at landets nest største TV-kanal på nyåret kommer med en storsatsning kalt "Smaken av Norge", mens Bagatelle-sjef for tiden har hendene full på TV3 med å rydde opp på restauranter som trenger en ny giv.

For den jevne husholdning er mye blitt bedre. Utvalget i nærbutikkene blir stadig større og bedre, og snart er det mulig å leve økologisk uten å gå personlig konkurs i tillegg.

Mattilsynet jobber med en tillatelse til oppropet "Ja til upasteurisert melk", noe som vil gi osteproduksjonen litt mer å spille på. Kanskje de kunne slengt med at kyllinger også skulle ha rett på frisk luft og slippe å være så redd for alt? Hva hadde Bresse-kylling vært om den hadde fått kraftfôr og gått innendørs hele livet?

Landets kokker har satt Norge på verdenskartet gjennom konkurranser verden over, men det må en nasjonal dugnad til for å heve nivået lokalt. Særlig viktig er det å jobbe med rekrutteringen til matfaget, for uten kompetente fagarbeidere hjelper det lite om gulrota smaker som den skal.

Kanskje utdanningssystemet må gjøres om til en mer intensiv utdannelse, der elevene får jobbe mer ute i bedrifter? Det blir ikke mye mat av å bare sitte på skolebenken.

Ukens rett tar utgangspunkt i noe av det beste Norge har å by på om høsten. Den er en moderne soppsuppe som kan passe fint i høstmørket, den er egentlig to supper i en – én kremet og én klar buljong.

Bruk det du kan skaffe av smaksrik sopp eller det du har i fryseren. Løper du i skogen, støter du kanskje på noen gode traktkantareller, kremler eller risker.

Men butikksopp som sjampinjong, shi-take, portobello og østersopp går også veldig bra.

Oppskrift

Skogsoppsuppe "Irish coffee"

Ingredienser:

300 g renset sopp

2 ss olivenolje

2 ss smør

3 fedd skrelt hvitløk

2 sjalottløk i skiver

2 stilker persille

2-3 ss sherryeddik

2 dl noilly prat

½ laurbærblad

7 dl kyllingkraft

2 ss soyasaus

salt og pepper

1 dl melk

4 dl fløte

Framgangsmåte:

Rens soppen, og spar litt til fyll. Det skal freses i biter og legges i suppa til slutt. Soppen stekes godt i oljen, ha på smør, løk og hvitløk, ha i eddik og de øvrige ingrediensene unntatt melk og fløte. La putre en halvtime før det siles, smak til buljongen med salt og pepper.

Soppen du kokte buljongen på, has tilbake i en kjele, hell på melk og 3 dl av fløten, kok opp, ta ut laurbær og persillestilkene, kjør i en mikser til den er jevn og sil den. Smak til med salt og pepper. Pisk resten av fløten og vend inn i den kremede suppa rett før servering.

Anrett soppbuljongen i høye vinglass, ha i litt sopp som er frest i smør og krydret. Dryss gjerne over persille og gressløk. Den kremede suppen legges forsiktig på toppen – slik at de ikke blander seg. Dryss litt nykvernede kaffebønner på toppen.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

Dette nettstedet bruker cookies

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

En informasjonskapsel er en mekanisme der din nettleser kan ta vare på informasjon den får fra nettsider, for så å sende disse tilbake til nettsidene igjen senere. Dette gjøres automatisk uten at brukeren trenger å tenke på det.

Informasjonskapslene kan ha flere funksjoner, for eksempel å holde rede på innstillinger, hvilken bruker du er logget inn som, hva du har tilgang til, hjelp til å sørge for at du får tilsendt riktig innhold, sporing av annonsevisninger og annet.

Informasjonskapsler gjør det mulig å holde rede på slike innstillinger og annet over tid, slik at informasjonen er lettere tilgjengelig ved gjentatte besøk til nettstedet. Informasjonskapslene brukes også til midlertidig håndtering av brukerspesifikk informasjon når man besøker forskjellige deler av samme nettsted.

To eksempler fra de mange funkjsonene nettstedet bruker informasjonskapsler for å vedlikeholde: Én informasjonskapsel brukes for å huske innstilling for lydstyrke på videoavspilleren, en annen brukes for å huske om du har krysset vekk denne boksen med informasjon, slik at du ikke trenger å se den igjen neste gang du besøker dette nettstedet fra samme enhet som du bruker nå.

Informasjonskapsler lagres automatisk av nettleseren din som små tekstfiler på din datamaskin. Du kan selv endre innstillinger for hvordan informasjonskapsler skal håndteres i din nettleser.

Informasjonskapsler kan leveres av alle typer innhold på nettstedet, både tekstsider, bilder og annet. Informasjonskapslene sendes kun tilbake til det nettstedet du fikk dem fra, ikke til andre nettsteder.

Mange nettsteder, dette inkludert, fungerer ikke som de skal dersom du ikke tillater bruk av informasjonskapsler.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å håndtere tre nivåer av funksjonalitet:

Kritiske informasjonskapsler brukes til å holde rede på brukerinformasjon, tilgang, personlige innstillinger og annet. Uten disse fungerer ikke nettstedet som det skal.

Analyse-informasjonskapsler brukes for å holde rede på trafikk på nettstedet, hvilke deler av det som er mest populært, hvilke deler som brukes mest og annet. Deler av disse er tredjepart informasjonskaplser levert av eksterne tjenesteleverandører. Informasjonskapsler for analytisk funksjon brukes for å forbedre nettstedet (som er under stadig utvikling), men disse er ikke kritiske for nettstedets funksjonalitet.

Annonse-informasjonskapsler brukes av interne og tredjeparts annonsesystemer for å holde oversikt over og spore visninger av annonser.

Det er lovpålagt krav om at denne informasjonen gjøres tilgjengelig for deg som bruker av nettsteder som benytter slike informasjonskapsler.

NewsFlow - Thin AS

Dette nettstedet bruker cookies.