Tar i bruk kreative metoder for boligsalg

Kreative metoder: Med svært mange boliger på markedet må selgerne kjempe om oppmerksomheten. Denne glade barnetegningen blir brukt til å illustrere det gode liv i Granveien 16.

Boligselgere tar nå prisfallet på forskudd og kutter prisen med hundretusener. Det gir gode muligheter for å skaffe seg et rimelig sted å bo.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
26.11.2008 kl 10:09

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Denne eneboligen i Granveien 16 med 1750 kvm tomt legges ut for salg med en prisantydning på kr 9.000.000 idenne uken. – Før sommeren ville nok denne ha kostet 11-12 millioner, sier eiendomsmegler og faglig leder Hanne Heiberg. Foto: Bekkelaget & Nordstrand Eiendom AS.

OSLO: Det er ingen overdrivelse å si at eiendomsmarkedet har bremset kraftig opp.

Folk er generelt redde og media koker over av dårlige nyheter fra børser rundt om i verden. Men, hva er egentlig status i markedet?

– Jeg tror det bare er et tidsspørsmål før eiendomsmarkedet tar en positiv vending, og synes det er viktig å minne om at Finansavisen i 2001 hadde en svart forside med et halvveis nedbrent stearinlys og teksten "Sistemann som forlater Norge blåser ut lyset", sier eiendomsmegler og faglig leder Hanne Heiberg ved Bekkelaget & Nordstrand Eiendom AS.

Den gang lå børsen langt under dagens nivå, og eiendomsmarkedet bremset opp som følge av relativt høy rente.

– Det tok noen måneder, så løsnet det. Og i og med at manns minne generelt er begrenset til 14 dager, minner jeg om friske budrunder og ditto høye priser så sent som i september 2008, legger hun til.

– Ikke selg først

Like fullt presenteres dommedagsscenarier omtrent daglig i mediene. Blant annet uttalte sjefstrateg Peter Hermandrud i First Securities nylig at prisene trolig vil falle mellom 30 og 40 prosent.

– Det viktige her er å tenke på at man kjøper og selger i samme marked, minner Heiberg om.

– Samtidig er slike fall i markedet som har sett nå ganske ekstremt, og selvsagt en tragedie for de som kjøpte før sommeren og nå ikke får solgt, sier hun.

Hennes råd til engstelige boligkjøpere er likevel ikke å selge før man kjøper, da man fort kan bli sittende uten et sted å bo, men å laget et regnestykke hvor det tas høyde for at verdi på nåværende bolig er 10 prosent under dagens verdi.

– Finn ut hva som er egenkapital og nytt lånebehov - og ta høyde for 6 måneders mellomfinansiering. Med denne formelen skal det mye til at noe går galt, og et sunt eiendomsmarked får livets rett, sier hun.

Blir ikke fattigere

I et synkende marked vil man også "tjene" på å kjøpe en dyrere bolig, selv om man får mindre for sin gamle enn man ville fått for en stund siden.

– Sett i et større perspektiv er det ikke usunt at prisene justerer seg, men det man glemmer er at man ikke blir fattigere av at eiendomsmarkedet synker, eller rikere om det stiger. Pengene "henger i veggene", og det viktigste er at man er i markedet og eier et sted å bo, sier Heiberg.

– Mange har allerede satt ned prisene flere hundre tusen kroner. Er det mulig å gjøre et boligkupp nå?

– Det er helt klart at hvis man skal kjøpe seg opp, så er det en god mulighet for det nå, sier Heiberg.

Advarer mot leiefella

I perioden 1988 - 1992 var eiendomsmarkedet helt på bånn. Flere som solgte i dette tidsrommet valgte å leie bolig, da alle dystre utsikter tilsa at markedet skulle gå ytterligere ned.

– Det som skjedde den gang var at markedet stille og rolig begynte å stabilisere seg, før det sakte men sikkert steg, og et stort antall mennesker bokstavlig talt datt ut av markedet. Innen de hadde innsett at det var dumt å betale flerfoldige tusen kroner i måneden i leie, hadde markedet steget så mye at det var umulig å komme tilbake til den boligstandaren de hadde før de solgte. Mange oppdaget etter hvert at det er skatt på gevinst ved salg når man ikke har eid og bebodd boligen i ett av de to siste år. I dag risikerer flere boligeiere å gå i samme fella, advarer Heiberg.

– Men om du derimot har kjøpt dyrt og innser at går mot et tap ved salg, kan det lønne seg å leie ut mer enn ett år. Da er 28 prosent av tapet fradragsberettiget, sier hun.

– Ta kontakt

Rentenivået i dag er til å leve med for de fleste. Men om økt rente skulle medføre problemer, finnes det mange løsninger for å lette hverdagen. Bekkelaget & Nordstrand Eiendom opplever nå at stadig flere tar kontakt for bistand til refinansering og forhandling med banker.

– Mitt råd er først og fremst å ta kontakt med en eiendomsmegler eller takstmann, og dernest be om et møte i banken for å komme frem til en ordning alle kan leve med. De finnes åpninger for å kun å betale renter og ikke avdrag, og med en justert takst/verdivurdering kan de aller fleste få bedre betingelser, sier Heiberg, og understreker at å være eiendomsmegler ikke betyr ikke man kun bistår ved salg eller kjøp.

– Elin Ørjasæter hadde 30. september en artikkel i E24 hvor hun råder folk til å finne seg en gammel megler. I artikkelen skriver hun at "De beste meglerne er eksperter både på boligmarked, boligjus og personlig økonomi. Og de beste blant dem har vært ute noen vinternetter før."

Dette er helt riktig, og om noen har behov for råd eller veiledning er det bare å ta kontakt på mail eller komme innom oss i svingen i Kongsveien 78, oppfordrer Hanne Heiberg.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse