Tatt i "Aksjon skolevei"

Politibetjenten ønsker Finn Nilsen god tur videre og håper det blir lenge til deres neste møte.

58 kilometer i 40- sonen i Tåsenveien kostet Finn Nilsen 4.200 kroner. Han var ikke den eneste som ble tatt under "Aksjon Skolevei".

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
31.08.2006 kl 11:07

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Trafikkansvarlig ved Oslo politistasjon, Wiggo Minde, og politibetjent Vidar Stavik i aksjon med kikkert og laser.

Tåsen: Etter den første uka i aksjonen ble det bøtelagt for til sammen 640.000 kroner, penger som går rett inn i statskassa.

- Vi har hatt flere henvendelser fra beboere i området om høy fart i Tåsenveien, mest på kvelden og på natta, men også på dagen, opplyser trafikkansvarlig, politibetjent Wiggo Minde, fra Sentrum politistasjon. Trafikkpolitiet har rigget seg opp i krysset mellom Tåsen alle og Tåsenveien, og mens vi snakker blir flere høflig, men bestemt, vinket inn til siden. En av dem er Finn Nilsen og hans aller første kommentar da han ble tatt med 58 kilometer i 40-sonen, er sensurert. Han hadde dårlig tid til møte i byen fra Kjelsås.

- Det er jo egentlig veldig fornuftig det politiet gjør, sa han da han fikk summet seg litt og tok imot en bot på 4.200 kroner og to prikker på førerkortet. Like blid, igjen.

Årets "Aksjon Skolevei" er i full gang, et prosjekt som så dagens lys allerede i 1971 da Skolestyret i Oslo opprettet en komité til utredning av spørsmål om sikring av skoleveiene. I 1974 ble utredning og innstilling fremlagt og nå er vi kjent med at det er mye trafikkpoliti på veiene i dagene rundt skolestart.

Stygg sak

- Det styggeste vi har opplevd så langt i aksjonen er en vi påtraff, sammen med mannskap fra Majorstua politistasjon, i 75 kilometer i timen oppe i Frysjaveien med 40-grense. På måleresultatet som kommer opp på displayet på laseren blir det trukket fra tre kilometer i sikkerhetsmargin, så han hadde nok nesten åtti kilometer i timen på sitt speedometer, sier Minde litt oppgitt.

Fartssynderen kan vente seg en klekkelig bot på åtte til 10 000 kroner, subsidiært fengselsstraff, og inndragelse av førerkort i mellom tre til seks måneder. Bruk av mobiltelefon bak rattet medfører forøvrig en bot på kr. 1.300. Glemmer du å ta på setebeltet må du punge ut med 750 kroner.

- Etter 15. august klipper vi skiltene, uten forvarsel, dersom rødt oblat ikke er klistret på registreringsnummeret. De fleste vi har tatt i dag med feil farge har oblatet i hanskerommet. Det kan fort bli dyre 20 sekunder; tiden det tar å gjøre denne enkle jobbe. For å få skiltene på igjen må du betale 1.200 kroner, informerer Minde.

Etter den første uka i fjorårets "Aksjon skolevei" tok trafikkpolitiet inn 595.000 kroner til statskassa. "Inntektene" den første uka i årets aksjon er på hele kr. 640.000.

Gamle "paragraf 16" er borte

- For over 30 år siden var det en regel som tilsa at man hadde vikeplikt fra mindre veier og inn på hovedveier eller større veier. Dette medførte farlige situasjoner i ett sett med vanskelige fortolkninger av hvilken vei som var "størst", informerer politiførstebetjent Tor Linnerud ved trakikk-korpset i Oslo politidistrikt.

- Tåsenveien er litt skummel og det er viktig å være ekstra aktpågivende for alle stikkveiene som kommer inn på veien. Når det gjelder vikeplikt har vi trafikkreglene som er hjemlet i veitrafikkkoven. Paragraf 7 omhandler alt som har med veikeplikt å gjøre. Er veien skilltet forkjørsvei er påkjørsveiene sliltet med vikeplikt. Man har alltid vikeplikt fra høyre dersom annen skilting ikke påviser forkjørsrett. Men selvfølgelig skal man vise aktsomhet også når en kjører inn på en bredere vei, sier Linnerud.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse