ANNONSE
Annonse

Tatt opp ved tysk ballettskole

Filip Van Hansen (16) flytter til Hamburg.

Her: Her er Hamburg Balletschule, snart Filips nye skole. FOTO: Privat

- Jeg gleder meg til å drive med det jeg liker aller best - å få danse hele dagen!, sier den unge danseren fra Grefsen

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 01.08.2013 kl 14:40

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

GREFSEN: Avisen har tidligere skrevet om Filip Van Hansen (16) fra Grefsen, og som på nyåret - og som første norske gutt - fikk delta i den prestisjefylte og internasjonale ballettkonkurransen «Prix de Lausanne», i Sveits.

Filip nådde ikke helt til topps i konkurransen, men fikk vist seg frem. I etterkant fikk han nemlig skoletilbud fra både English National Ballet School i London og fra Hamburg Balletschule i Hamburg. Og Filip har takket ja til sistnevnte.

- Mye godt om skolen

- Jeg ble kjent med to gutter i konkurransen i Lausanne, og som allerede går på skolen i Hamburg. De sa mye godt om skolen. Dessuten har gode dansere fra Nasjonalballetten også gått der, kan den unge danseren fortelle, og legger til at det går mange gutter på denne skolen.

- Det betyr mer konkurranse, og det trenger man jo for å bli en god danser. Så håper jeg på gode lærere som «ser» meg, og pusher meg videre.

Og tredje året på ballettskolen blir det muligheter for å danse seg ut i praksis.

Auditions på 3. året

- Da gjelder auditions hos forskjelige ballettkompanier. Det er den måten man tenker jobb på. Dersom jeg ikke får noen jobbtilbud har jeg mulighet til i stedet å gå ett år til på skolen, forteller Filip.

Men kanskje blir det litt rart å flytte så langt hjemmefra - så ung?

- Det blir sikkert litt rart å flytte, men jeg skal bo på internat så jeg blir nok passa på. Og heldigvis slipper jeg å lage mat og vaske klær, og så skal jeg reise hjem i feriene.

- Men så gleder jeg meg jo til å drive med det jeg liker aller best - Å få danse hele dagen! sier Filip.

Han forteller videre at ballettundervisning på den tyske skolen, går på engelsk.

- Men ballettspråket, alle danse uttrykkene, er franske. Tysk står forresten også på timeplanen, og noen andre fag som anatomi, fysiologi og kunsthistorie. Ellers er det klassisk ballet som er hovedfaget, med moderne dans som nummer to.

Ikke danseferie

Og selvsagt har ikke Filip ligget på sofaen i sommerferien.

- Ofte drar man på sommerskole - eller treningsleir - for å holde dansen ved like. I sommer har jeg vært 14 dager i Amsterdam og skal nå en uke til Helsinki. I tillegg driver vi egentrening, forteller Grefsen-gutten.

- Hva er drømmerollen for en ung, mannlig ballettdanser?

- Jeg håper at jeg etter hvert får jobb i et ballettkompani, gjerne i Nasjonalballetten her i Norge eller i Hamburg, og i et kompani hvor man kan danse både klassisk og moderne dans. To fine klassiske roller er jo Basilio i balletten Don Quixote eller prinsen Florimund i Tornerose - begge utfordrende roller for en mannlig danser, sier Filip, som også besøkte skolen i Hamburg i vinterferien.

I mai deltok også Filip Nordisk Baltisk ballettkonkurranse i Falun, og der fikk Filip en tredjeplass. Filip søkte også Drømmestipendet for 2013 og vant prisen for Oslo (kr 10.000), sammen med en kvinnelig sanger.

 

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse