ANNONSE
Annonse

Telenor skulle hyre inn ekspert. Valget falt på Einar (12) fra Ullevål

Einar Christoffer Smith er ekspert på nett og Youtube. Nå kan du som forelder lære av ham og andre unge. Foto: TELENOR

Ullevål-eleven Einar Christoffer Smith har tatt på seg lærerrollen og skal heve den digitale kunnskapen til foreldre over hele landet.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 09.03.2017 kl 08:44

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

ULLEVÅL: Anledningen er at Telenor nå lanserer andre runde av «Den digitale foreldreskolen». I filmer som lanseres nasjonalt er 7. klassingen Einar fra Ullevål skole en av flere unge lærere som skal øke den digitale kunnskapen blant foreldre.

– Når jeg sitter og spiller og mamma kommer inn og sier at det er middag og jeg er midt i et online-game, da ender det noen ganger i krangel alstå, sier han.

Se filmen her: Straff av mamma eller spillet?

Video fra Telenor.

Det ferske pensumet dreier seg om svært aktuelle temaer i mange digitale familier. Blant annet håndheving av aldersgrenser på spill og i sosiale medier, regler for online gaming, barnas rett til privatliv og sikkerhet på nett.

Startet Youtube-kanal

Einar forteller i «Den digitale foreldreskolen» at det er helt vanlig at ungdom av i dag holder kontakten på nettet.

– Jeg chatter med folk på internett som jeg kjenner IRL (internettspråk, betyr «in real life», journ.anm.) fra klassen min og sånn. Da er man på en måte sosial på internett, sier han.

Likevel forteller flere at de kommer i kontakt med profiler med innhold som ikke egner seg for barn, for eksempel av pornografisk eller skremmende art.

Se de unge lærerne snakke om temaet her:

Video om nettvett fra Telenor.

Likevel er det på nettet de unge lever store deler av sine liv. I en av videoene tas temaet Youtube opp. De unge lærerne forteller at de «lærer alt» på Youtube. Og mange foreldre er kanskje ikke klar over at både engelsk- og matematikkferdigheter tilegnes gjennom nettkanalen.

– Om jeg ser mest på TV eller Youtube? Altså, da er svaret ganske enkelt. Youtube, sier Einar.

Han vedgår at det av og til er interessante programmer på vanlig, gammeldags TV:

– Men ting som interesserer meg ser jeg da på nett-tv. Jeg ser aldri sånn fysisk på TV. Aldri.

I dag kan hvem som helst bli programleder, eller filmskaper, via sin egen kanal på nett. Etter at Einar var på casting til Den digitale foreldreskolen hos Telenor i fjor sommer, startet han sin egen Youtube-kanal, kalt Ræptøms, sammen med kameraten Mikkel Vik.

Det er en kanal som ifølge guttene handler om mye, fra gaming, til humor og musikkvideoer.

Den første videoen de la ut i fjor sommer kan du se her:

Den første videoen på kanalen Ræptøms, med Einar Smith og Mikkel Vik.

Ikke nok kunnskap

For tredje året på rad har Penetrace, på vegne av Telenor, kartlagt norske foreldres tanker om barnas digitale hverdag. I år har 1600 foreldre med barn mellom 10 og 15 år, og 500 av deres barn, blitt intervjuet.

I undersøkelsen framkommer det at fire av ti foreldre ikke føler de har nok kunnskap til å hjelpe barna med deres digitale utfordringer. Over halvparten sier at de er bekymret for barnas sikkerhet på nett og mobil, opplyser Telenor i en pressemelding.

Adminstrerende direktør i Telenor Norge, Berit Svendsen. Foto: TELENOR

– Det er mye vi foreldre skal holde oss oppdatert på, og det er ikke alltid like lett å henge med på de nyeste appene eller sosiale mediene som barna våre bruker. Utviklingen går lynraskt, og selv om nettet gir fantastiske muligheter, finnes det også noen utfordringer. Vårt samfunnsansvar er å bidra til at foreldre får den kunnskapen de trenger for å gi barna en trygg, digital oppvekst, sier administrerende direktør i Telenor Norge, Berit Svendsen.

LES OGSÅ: Hun snakker til de unge på deres egen plattform: Interessen for Bydel Nordre Akers Snapchat-helsesøster, «Helsesista»-Tale, tar av. Fra 700 til 7000 følgere på ett døgn!

Flere foreldre logger på

I årets undersøkelse oppgir flere foreldre at de bruker sosiale plattformer på daglig basis. Flest foreldre er på Facebook, bruken har økt fra 66 til 73 prosent fra 2016 til 2017.

Videre oppgir 29 prosent at de bruker Snapchat i år sammenlignet med 18 prosent fra fjoråret. Den daglige bruken av Instagram har nærmest doblet seg, og økt fra 12 prosent – 23 prosent det siste året.

– Facebook har en relativt voksen målgruppe, og det overrasker ikke at bruken øker. Men, at flere logger seg på kanaler som barna bruker er en gledelig nyhet. Å være venner på nett er en fin måte å vise interesse- og følge med på barnas bruk av sosiale medier, sier Svendsen.

LES OGSÅ: Torbjørn lanserte nettside mot mobbing på mobbefri skole i Nordre Aker

Om Den digitale foreldreskolen:

  • Lansert av Telenor i 2016, aktuelt med nytt pensum torsdag 23.februar 2017.
  • Målet med Den digitale foreldreskolen er å gi voksne innsikt, men også motivasjon og selvtillit til å snakke med sitt digitale barn om livet på nett.
  • Telenor har hyret inn de fremste ekspertene på feltet, nemlig barna selv. I år gir de 15 digitale lærere i alderen 12-16 år sine beste råd til foreldre.
  • De seks nye fagene dreier seg om brennhete temaer i mange familier. Blant annet: Håndheving av aldersgrenser på spill og i sosiale medier, regler for online gaming, barnas rett til privatliv og sikkerhet på nett.
  • På nettsiden finnes også lenker til andre ressurssider og enkle tester man kan ta alene eller sammen med barna. Målet er å skape et enkelt utgangspunkt for å teste kunnskap og bidra til å starte en god diskusjon i hjemmet.

Les mer og se videoene på Foreldreskolen.no.

Foreldreskolen.no sine 5 beste råd til foreldrene:
1) Bygg din egen nettkompetanse
2) Vær en god rollemodell
3) Respekter barns rett til et privatliv
4) Snakk med andre foreldre
5) Nettmobbing angår alle!

LES OGSÅ: Ungdomsgjenger på Storo = Trøbbel!

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på Nordre Aker Budstikkes gratis nyhetsbrev, som kommer rett i innboksen din hver torsdag! Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse