Telys kan eksplodere

GUL: Påskepynt fra Indiska (49,50.-)

Blafrende telys skaper stemningsfull atmosfære. Men pass på at pynten ikke går i lufta.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

HOT: Ikke sett telys direkte på bordet, men i en egnet holder av for eksempel glass. Her sees nyheten "Väghult" fra Ikea (9.-/stk)

Se bildet større

PÅSKEOPPLYSNING: Telysholdere skal være åpne i toppen. Er de for tette kan de gå i lufta. Påskepynten fra Indiska derimot flyr ingen steder. Glitrende hvit glassmosaikk fra Indiska (49,50.-/3 stk).

– Bruk alltid egnet telysholder, oppfordrer Dagfinn Kalheim, administrerende direktør i Norsk Brannvernforening.

Telys, de små aluminiumsbegerne fylt med stearin – har svært tynn bunn og må derfor aldri settes direkte på bordet, hylla, tv'en eller påskepynten.

– Lyset må stå brannsikkert. Aluminiumsbegeret blir glovarmt når stearinen er nesten brent ut, og da kan underlaget antennes, forteller Kalheim. – Eller få stygge svimerker, i beste fall, bemerker han. Et materiale som tåler oppvarming, og egner seg som telys-fundament, er glass. Og her er utvalget stort.

– Glassholderne varierer med resten av møbeltrenden. De følger de samme fargene, og nå er lilla og blågrått i vinden, sier Bjørn O. Waage, administrerende direktør ved Magnor Glassverk.

– Eller svart/hvitt. Det er alltid trygt, tilføyer han.

Kan eksplodere

En annen trygg investering kan være å sjekke selve lysene. Og det lønner seg å kjøpe god kvalitet:

– Kjøp skikkelige telys. Se etter at de har små "nubber" under, til å stå på. Da får de nemlig litt luft rundt – og dermed avkjøling. Ellers kan telysene bli for varme, selv for glass, understreker Waage. Det er også viktig at telysholderene er åpne og luftige i toppen. At de ikke innsnevres over lyset:

– Er holderen for tett, vil det samles uforbrente gasser. Disse antennes når temperaturen blir høy nok, og kan føre til at hele beholderen eksploderer, påpeker Dagfinn Kalheim.

– Telysholdere skal være luftige, så de ikke går i lufta.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse