Tenk deg en åpen Torshovbekk, sildrende helt fra Muselunden til Sofienbergparken...

Torshovdalen: Under Torshovdalen ligger Torshovbekken i rør. FOTO: MINA HAUGLI

Det er politisk enighet om at Torshovbekken må ut av rør og frem i lyset. Spørsmålet er bare når det kan skje.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
11.03.2017 kl 08:41

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Torshov: I dag kan man ikke se Torshovbekken i Torshovdalen, fordi bekken er lagt i rør. På bydelsutvalgsmøtet i desember i fjor, ble det enstemmig vedtatt at mulighetene for å gjenåpne bekken skal undersøkes.

Politisk ønske

Miljøpartiet De Grønne i Bydel Sagene fremmet forslaget om åpning av bekken, men det er ikke bare lokalpolitikerene som ønsker dette. Både i Kommuneplan 2015, Byøkologisk program 2011-2026 og i Grøntplan for Oslo (2010), finnes det en klar ambisjon om å gjenåpne flest mulig av Oslos lukkede bekke- og elvestrekninger.

- Dette er viktig for å kunne håndtere klimaendringene med mer og kraftigere nedbør, og Torshovbekken som i dag renner gjennom Torshovdalen er egentlig en av Oslos største bekker, ifølge Sirin Hellvin Stav (MDG).

Fire kilometer av bekken, fra Tonsen kirke til utløpet i Akerselva ved Nybrua, er i dag lukket og lagt i rør.

Se bildet større

Torhov: Politikerne ønsker at Torshovbekken skal gjenåpnes blant annet for å takle klimautfordringer, og skape mer aktivitet i området. Her fra Torshovparken ikke langt unna Torshovdalen. FOTO: MINA HAUGLI

Ber administrasjonen være pådriver

Bydelen selv har ikke myndighet til å vedta at bekkens skal åpnes, så forslaget må gjennom i bystyret i Oslo kommune, og eventuelt vedtas er.

- Gjenåpning av Torshovbekken er et ønske vi deler med Bydel Grünerløkka. Så om vi får gjennomslag i bystyret, kan det bli snakk om en mer eller mindre sammenhengende bekk fra Torshovdalen til Sofienbergparken der det i dag er friarealer og parkområder. Eventuelt helt fra Muselunden om Bydel Nordre Aker også blir med, sier Hellvin Stav.

Forslaget ble enstemmig vedtatt i desember, og bydelsutvalget ba bydelsdirektøren ta kontakt med Vann- og avløpsetaten for å se nærmere på muligheten for å få Torshovbekken gjenåpnet i Torshovdalen, og komme tilbake til utvalget med en orientering.

– Vi mener at en åpen Torshovbekk, gjennom Torshovdalen, ville gjøre dalen enda mer attraktiv og kunne skape enda mer liv. Vi skal jobbe mot våre politikere på rådhuset for å realisere dette, sier Helge Stoltenberg (AP), leder av bydelsutvalget i Bydel Sagene.

Vann- og avløpsetaten kan fortelle at de mottok en sak om gjenåpning av Torshovbekken fra bydelen onsdag 8. mars, og de vil nå behandle saken.

Ikke i sommer

Men ting tar tid. Bydelsdirektør, Marius Trana, forteller at det nok tar en stund før det blir en bekkeåpning.

- Vi har frist for å gi bydelsutvalget vår orientering om saken i november i år, forteller han.

Hva med sommeren 2018?

- En beslutningsprosess som i denne saken er lang, med utredninger, regulering og så videre. Hvis det skulle bli besluttet å åpne deler av bekken, er selve åpningen også et stort prosjekt. Så det tar nok noen år, tror Trana.

Les også:

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse