-Tenk lokalt

For et bedre kollektivtilbud: Leder av Oslo Natur og Ungdom, Ingeborg Fossestøl. Foto: Ida Schmidt Nygaard

Klimagassutslippene i Oslo har økt med 3,6 prosent på 14 år. - Flaut, mener leder for Oslo Natur og ungdom, Ingeborg Fossestøl (17).

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

For et bedre kollektivtilbud: Leder av Oslo Natur og Ungdom, Ingeborg Fossestøl. Foto: Ida Schmidt Nygaard

Ullevål: Fra 1991 til 2005 økte utslippene av CO2 og andre klimagasser i Oslo kommune med 3,6 prosent viser tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB).

- Det er flaut å bo i en kommune som bidrar stadig mer til de farlige klimaendringene. Nå er det på tide at politikerne sørger for å redusere klimagassutslippene, sier Ingeborg Fossestøl (17) fra Ullevål. - Klimaendringene er urettferdige, farlige og allerede i gang.

Hun er oppgitt over tallene fra SSB.

- Globale problemer må også løses lokalt. Ikke alle, men mange av løsningene finnes her, mener hun.

Energibesparende tiltak og økning av bruk og produksjon av fornybar energi, samt bedre resirkulasjon i kommunen er noe av det Fossestøl mener er helt nødvendig. Men i følge den unge lederen må først og fremst kollektivtilbudet bedres. Den viktigste kilden for klimaforurensning i Oslo er veitrafikk.

- 54 prosent av utslippene kommer fra veitrafikk. Jeg mener det er helt nødvendig med et bedre kollektivtilbud. Hvis det blir raskere å ta buss og bytrikk, vil flere benytte seg av tilbudet, sier hun. Fossestøl mener kollektivtraseer og til og med egne kollektivgater kan være løsningen.

- I dag ser vi at busser og trikker må stå i kø på flere strekninger. Blir det raskere å flytte seg kollektivt enn med bil, vil nok mange heller velge kollektive løsninger til og fra jobb.

Også et annet prissystem enn det som i dag finnes, mener Fossestøl er på sin plass.

- Nå betaler man tredve kroner på bussen uansett om man skal en holdeplass eller til endestasjonen. Det kan være en idé at man betaler for strekningen man skal kjøre.

Lederen har en klar oppfordring til politikerne før kommunevalget:

- Nå må politikerne jobbe beinhardt med miljø fremover. De må tørre å ta noen ordentlige grep. Gi folk en mulighet til å stemme miljøvennlig!

- Klimaendringene er urettferdige, farlige og allerede i gang.

Ingeborg Fossestøl

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse