Tenker tilrettelegging

Unger fra Gulldalen barnehage - bakerst fra venstre, Elise, Sigrid. Midten f.v. Chelsea, Astrid. Nederst f.v. Julia og Frida på fanget til Hilde. Foto: Kristin Tufte Haga

Gravide Hilde jobber i barnehage. – Ved å tenke tilrettelegging håper jeg å jobbe langt fram mot fødselen, sier hun.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
22.02.2008 kl 08:39

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Hilde forsøker å tilrettelegge dagen best mulig nå som hun er gravid, og håper på å jobbe så lenge som mulig mot termin

Kjelsås: Hilde Ekeberg-Pilier fra Kjelsås er fem måneder gravid med førstemann, og håper på å fortsette jobben i Gulldalen Barnehage så lenge som mulig fram mot fødsel.

Tenker tilrettelegging

– Jeg har allerede begynt å tenke tilrettelegging for at arbeidet skal bli lettere med stor mage, forteller Hilde, som er utdannet barne- og ungomsarbeider, med fire års erfaring fra barnehage.

– Etterhvert blir det jo blant annet tyngre og mer vanskelig å bøye seg ned. Men for eksempel ved påkledning av barna, kan ungene sette benet på en krakk, istedet for at jeg bøyer meg ned for å hjelpe til med å få på skoene. Da blir ikke avstanden så stor. Og trillekrakken som kan heves opp og ned er et flott "mobilt" hjelpemiddel, blant annet når barna skal spise, så slipper man for eksempel å bøye seg over for å hjelpe, sier Hilde.

– Og i stedet for å løfte barna opp i fanget, så kan jo heller ungene krabbe opp. Og hvis barna skal opp i vognene for å sove, så kan de krabbe opp der også. Eventuelt kan jo vognen settes inntil en trapp så det blir lettere for ungene å komme seg oppi.

– Å jobbe i barnehage er ofte hektisk. Men tilretteleggingen er viktig for meg, så den skal jeg prøve å huske uansett. Og ved å fortelle barna at man har en baby i magen, kan de hjelpe til mer selv, så det blir lettere for meg.

Spennende

– Også det å stå mye blir slitsomt etterhvert. Flere timer på kjøkkenet med matlaging kan vel gravide få slippe, og heller gjøre andre oppgaver. Og så bør man ha muligheten til å kunne legge seg ned på et pauserom og kanskje hvile bena noen minutter når det trengs, sier Hilde, som synes bydelens kvalitetskommune-prosjekt høres spennende ut.

– Det blir jo flott hvis ansatte i bydelenes forskjellige virksomheter kan tipse om hvordan man kan tilrettelegge arbeidet for gravide. i de forskjellige bransjene. Og kanskje informasjonen kan samles i en felles veileder eller noe lignende, tenker Hilde som allerede er godt igang med å planlegge tilrettelegging for seg selv som gravid barnehage-ansatt.

– Foreløpig er jeg i god form, og håper på å stå løpet ut i barnehagen. Det er toppers å arbeide i barnehage. Det aller beste med jobben er å komme om morgenen og møte så mange unger som er hoppende glade for å se deg, forteller Hilde.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse