ANNONSE
Annonse

Teodor (23) skal klatre til topps på verdens høyeste fjell

Teodor Glomnes Johansen fra Ullevål hageby skal snart prøve å bestige Mount Everest. Sist han forsøkte ble han stanset av tidenes verste ulykke på verdens høyeste fjell. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP/PRIVAT

I mars gjør Teodor Glomnes Johansen (23) fra Ullevål sitt andre forsøk på å bestige Mount Everest. Forrige gang havnet han midt i tidenes verste ulykke på verdens høyeste fjell. – Du kan følge ekspedisjonen på Nab.no!

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 12.02.2015 kl 12:09

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

ULLEVÅL: Og i sekken skal Lyn-flagget være med. Akkurat slik det var da han i 2011, 19 år gammel, ble verdens yngste til å krysse Antarktis.

– Det er fordi klubben betyr veldig mye for meg. Lyn gjør så mye bra for lokalsamfunnet innen langrenn og fotball, sier Johansen, som vokste opp i Ullevål Hageby, og var Lyn-spiller fra han var seks til han ble 15 år.

– Da vi tapte 19-0 innså jeg at jeg kanskje burde finne på noe annet, smiler 23-åringen.

Det skulle bli noe ganske annet. Og føre ham inn i Guinness rekordbok. Men veien dit var alt annet enn planlagt.

«Tilfeldig» polekspedisjon

Etter førstegangstjenesten ante ikke Johansen hva han skulle gjøre med livet sitt.

Tilfeldigvis ble det en joggetur rundt Sognsvann. Tilfeldigvis snudde han og leste på en plakat på en stolpe langs vannet, som han først hadde løpt forbi. Den fortalte om et informasjonsmøte med polfarerne Christian Eide, Lars Ebbesen og Børge Ousland, om en kommende Antarktis-ekspedisjon. Møtet skulle starte to timer senere.

Resten er historie. Etter mye forberedelser og trening ble Teodor fra Ullevål polfarer på «The South Pole Jubilee Expedition 2011» i en alder av 20 år, den yngste noen gang til å følge i Amundsens fotspor. Og denne opplevelsen endret tankegangen til Oslo-gutten.

– Det høres kanskje ut som en klisjé, men jeg tror ikke lenger noe er umulig. Med de rette forberedelsene så kan alt gå.

Løper i Wyller klokka fem om morgenen

Nordre Aker Budstikke møter 23-åringen klokka åtte en våt, sur og kald januarmorgen på Åpent Bakeri på Damplassen. Da har han allerede vært oppe i tre timer og løpt i Wyllerløypa.

Frokosten består av bolle og sjokoladecroissant. Han har fortsatt to kilo igjen av vektøkningen på ti, som må på plass før avreise. Teodor Glomnes Johansen er fokusert. Turen han nå skal ut på krever sin mann. Det har han allerede erfart.

I 2012 startet han nemlig forberedelsene til turen for å bestige Mount Everest, verdens høyeste fjell. For ett år siden startet ekspedisjonen, som fikk et helt annet utfall enn planlagt.

Tidenes verste ulykke

18. april 2014 trener Johansen og sherpaen hans på oppstigning på en 6000-meterstopp på nabofjellet til Everest. På vei tilbake til base camp får de beskjed om at et snøskred på Mount Everest har tatt livet av 13 sherpaer. Tidenes verste dødsulykke på fjellet.

– Det var en vanvittig fallhøyde. I det ene øyeblikket står du på toppen av et 6000-meters fjell og feirer. I det neste ser du kroppene til turkamerater bli båret ut fra skredområdet, en etter en, sier Johansen.

Han mener bare tilfeldigheter gjorde at ikke han selv eller andre ekspedisjonsdeltakere befant seg i rasområdet.

– At det bare var sherpaer som omkom var kun tilfeldigheter. Når man er på fjellet er vi alle et team, det var lagkompiser som omkom. Det føltes selvfølgelig veldig trist.

Planla ny ekspedisjon umiddelbart

Johansen og sherpaen han klatret med, en erfaren Everest-guide som har besteget fjellet 19 ganger (og som sammen med sine seks brødre holder verdensrekorden for den søskenflokken som har besteget Mount Everest flest ganger, med rundt 63 ganger), mente de fortsatt kunne ha mulighet til å nå toppen. Men på grunn av stemningen på fjellet, og i respekt for de omkomne, avbrøt de også sin egen ekspedisjon.

Johansen var imidlertid aldri i tvil om at han skulle prøve igjen, og startet umiddelbart planleggingen av neste forsøk. For eksempel valgte han å gå ned igjen, istedenfor å bruke penger på helikoptertransport, slik mange andre klatrere valgte.

På toppen 17. mai

Nå er han kun få uker unna forsøk nummer to. Turen vil ta 70 dager. 29. mars setter han seg på flyet fra Gardermoen. Går alt etter planen står Teodor Glomnes Johansen på toppen av Mount Everest 17. mai. Det blir stort. Han kan fortsatt rekke å bli tidendes yngste nordmann til å bestige fjellet. Og han er på god vei inn i riktig fokus.

– Nå går all min energi med til planlegging av turen. Det er familien min innforstått med, sier han.

De har måtte lære seg å leve med at reisene til 23-åringen kan være farlige.

– Men det er nok verre for dem som er hjemme, enn for meg som er på tur, sier Johansen, som hevder at han har kjent på frykten, men aldri vært redd på ekspedisjon.

LES OGSÅ: Teodor skal gå til Bergen

Legger aldri av seg eventyrtrangen

– Da er man så fokusert. Jeg elsker den personen jeg er når jeg er på tur. Da er alt fokus på turen, på teamet og deg selv. Selvfølgelig er man forberedt på at det kan gå skred, eller skje andre ulykker. Små valg du tar kan få store konsekvenser. Det viktigste jeg kan gjøre er å være godt forberedt og unngå å gjøre feil, sier Johansen.

– Og det er nå jeg kan være egoistisk nok til å gjøre det. Når jeg ikke har ansvar og en familie og forsørge. Samtidig vil jeg aldri legge av meg trangen til å reise ut og oppleve nye ting. Men turene kan få annet fokus; det kan bli flere turer i skogen, for eksempel.

PS! Du kan følge Teodor Glomnes Johansens ferd opp Mount Everest på Nordre Aker Budstikke. Fra verdens høyeste fjell skal eventyreren fra Ullevål ukentlig blogge på nab.no om sine opplevelser underveis. Vi får også følge ruten hans på et interaktivt kart.

LES OGSÅ: Lyn-løpere til topps i tidenes første KollmilaOPP

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse