ANNONSE
Annonse

Terje ville ikke være en deprimert tjukkas

Veide 200 kilo. Så bestemte han seg for å gjøre noe med det.

Fysioterapeut Andreas Berfenstam (t.v.) sammen med Terje Skresholdt. Foto: FOTO: Helle Køber

Terje Skresholdt veide 197,2 kilo, da han bestemte seg for å gjøre noe med problemet, i januar 2012. Bare ti måneder senere føler han seg som et nytt menneske. Teamet på NIMI (Norsk Idretts Medisinsk Institutt) er en viktig faktor bak suksessen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 25.11.2012 kl 20:59

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

HELLERUD/ULLEVÅL STADION: - I går gikk jeg tur på 1,1 mil, det hadde ikke skjedd for ti måneder siden. Jeg føler meg sterk, og lett i forhold til før, sier Terje Skresholdt.

Skresholdt ble satt i kontakt med senter for overvektige personer ved Aker sykehus, etter å ha vært hos fastlege. Her ble han veid til 199,2 kilo (høyde: 203 centimeter). Deretter startet han på NIMI. Program: Rehabilitering ved sykelig overvekt, og diabetes type 2.

- Da jeg startet rehabiliteringen, hadde jeg bestemt meg, for å gjøre noe med vekten min. Jeg ville ikke være en deprimert tjukkas, som ikke orket å gå på jobb før klokken ni om morgenen. Men det er avgjørende at viljestyrken er der, når man starter, på veien tilbake til normalvekt, sier Skresholdt.

LES OGSÅ: Jørgen "Pitbull-Terje" Foss: - Hver dag blir det påpekt at du er feit

Planla å ligge på sofaen

Før Skresholdt startet ti ukers intensiv rehabilitering på NIMI, med sykemelding fra arbeid i denne perioden, var hverdagen totalt annerledes.

- Tidligere planla jeg å bli hjemme på sofaen etter jobb, og ikke gå ut igjen. Jeg spiste mye. Min lidenskap var sjokolade, pluss at jeg spiste mye potetgull. I tillegg til dette overspiste jeg, til magen ikke kunne ta imot mer, forklarer Skresholdt.

Senere har livet forandret seg, for Skresholdt. Når en person er overvektig, vil nærmest all aktivitet bli tung. For eksempel enkle ting som vasking av klær, husvask og matlaging.

- Det var en sommer vi nesten bare spiste grillpølser hjemme, dette vet en jo at ikke er bra. Men når alt er tungt, tyr en lett til de enkleste løsninger. Dette har definitivt forandret seg. Porsjonene er nå halvert, og jeg spiser sunnere og oftere, seks ganger daglig. Jeg spiser normalt med kjøtt, poteter og fyller heller på med grønnsaker, sier Skresholdt.

LES OGSÅ: Ville ha dyrere godteri - ble drapstruet

Sluttet med astmamedisiner

Når en person er sykelig overvektig, kan det føre til dårlig søvn, vondt i kroppen og depresjoner. Utmattelse av å bære rundt på alt for mange kilo kan utvikle seg slik at man blir redd, for egen helse.

- Jeg sluttet med astmaspray, bare to dager etter at jeg startet på NIMI. Men har den fortsatt med meg, selv om jeg ikke trenger medisinene lengre. Den er som en liten krykke, og jeg liker ikke å gå uten. Det henger igjen. Før hendte det jeg måtte bruke den, kun etter å ha jobbet på PC. Seks timer foran skjermen gjorde meg sliten, sier Skresholdt.

SE BILDESERIE AV TERJE FØR OG ETTER SLANKINGEN

Sterkt samhold

På NIMI ble Skresholdt en del av en gruppe. Denne gruppen bestod av et titalls personer, som alle var der for å gå ned i vekt. Disse har et godt forhold, både da de var på rehabilitering og ellers i det private.

- Gruppen jeg trente med, er en helt fantastisk gjeng. Utrolig godt samarbeid. Vi er flinke til å støtte hverandre, og holder kontakten, selv etter tiden på NIMI. Dette er med på å motivere, sier Skresholdt.

LES OGSÅ: Superslankeren Rachid Bouzakraft (20) gikk ned fra 116 til 66 kilo på et halvt år

Inspirator

Skresholdt samarbeidet med et team på NIMI, teamet bestod av fysioterapeut og grupperleder Andreas Berfenstam, klinisk ernæringsfysiolog Kari Sellæge, psykolog Janne Schiøll, og lege/spesialist innen fysikalsk medisin og rehabilitering Håkon Moksnes.

- Terje er en inspirator for andre i samme situasjon som han, han er så positiv. Jeg har blant annet brukt sitat fra Terje i fordrag jeg har holdt, som innspill, sier fysioterapeut og gruppeleder ved NIMI, Andreas Berfenstam.

Jeg trodde aldri at jeg kunne klare å trene så hardt, og gjøre så mye med så stort utbytte av det. Jeg tenkte at jeg aldri mer kom til å løpe, men ville og klarte det etter to uker.

- Det å få være med på den reisen som medlemmene her ved NIMI gjør, få oppleve hva det kan gjøre med livene deres, er veldig inspirerende. Også de ringvirkningene det får på i livene deres, ikke bare individuelt. For eksempel er datteren til Terje nå blitt veldig glad i fisk, og ønsker sunn livsstil, forklarer Berfenstam.

Målet

Skresholdt har som mål å gå ned ytterligere 37 kilo, da vil han veie 120 kilo.

- Den dagen jeg veier 120 kilo, skal jeg se meg i speilet. Er jeg ikke fornøyd da, går jeg kanskje ned litt til. Hovedfokuset mitt er ikke å slanke meg, det er å komme i god form. Til andre som er i samme situasjon, som jeg var, vil jeg råde dem til: Tørre og gå til legen å be om hjelp, ikke lage sannheter for seg selv, som: "Dette klarer jeg ikke". En klarer det med hjelp, sier Skresholdt.

SE BILDESERIE AV TERJE FØR OG ETTER SLANKINGEN

 

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse