Test: Action-seilbåt

En regattabåt.

Med Sun Fast 3200 kan du seile fort, og alene om du vil.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.05.2008 kl 09:05

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

En vaskekte actionbåt.

Se bildet større

European yacht of the Year

Se bildet større

TESTET: Jeanneau Sun Fast 3200.

KASTLOSS.NO: Det er ikke så ofte de store båtprodusentene klemmer til og lager nisjeprodukter. Det har imidlertid Jeanneau gjort med sin nye Sun Fast 3200, som er beregnet for seilas med en eller to personer om bord. Godt inspirert av økende popularitet for actionpregede regattaer, som for eksempel vår hjemlige tomannsregatta Watski Skagerrak TwoStar som går fra Hankø via Arendal og Marstrand.

Les tur og havneguiden til Kastloss.no

Uten mannskap

Det er på denne arenaen Sun Fast 3200 ønsker å skape seg et navn, og etter vår prøveseilas i Frankrike å dømme, burde mulighetene være til stede. Hovedgrunnen er båtens gode stabilitet, som skyldes en dyp, smal kjøl og et bredt, stabiliserende skrog. Den kan seiles på kryss uten mannskap på rekka, og holdt en fart på 6,2 til 6,7 knop med fire personer om bord.

Les også testen: Hansvik 900 Sport Cruiser: Traver med terrasse

Her bør det nevnes at vi flere ganger måtte slippe ut på storseilskjøtet for å minske krengningen når kraftige vindpust veltet ned fra sydfranske fjellsider. Dette på tross av stormfokk og revet storseil. Dagen etter viste det seg at den større genoaen i laminatmateriale egnet seg bedre for forholdene. Kontrollen på kryss var grei opp til 12 sekundmeter, selv om båten krenget mer enn 20 grader. Stabiliteten skyldes at båten i likhet med de større jordomseilingsbåtene har to ror. Med to ror på hver side, sikres et grep i vannet tross kraftig krengning. Ror og kjøl er i tillegg oransje, og dermed lettere å få øye på hvis båten ligger opp ned. Betryggende…

Les også testen: Rinker 350: Åpne løsninger og mye plass

Med på Ocean Race

Jeanneau Sun Fast 3200 er CE-godkjent for seks personer, og skal kunne seile i Atlanterhavet. Med bred bunn skal den ha gode surfeegenskaper, samtidig er stevnen hevet for at baugen ikke skal dukke under vann. Særlig ikke med vinden inn akter og den 83 m2 store spinnakeren satt. For å vise sin havgående dyktighet, er 15 Sun Fast 3200 påmeldt til Transquadra Ocean Race fra Frankrike til Madeira og så videre til Martinique i Karibia.

Les også: Guide: Polarcruising

Under dekk er det regattabåtens spartanske fremtoning som møter deg. Her er det nesten ikke treverk; kun ved navigasjons- og pantryplassen er det litt lun dekor. Stuveplassen ivaretas av poser i lett kunststoff. Seks personer kan sove om bord, i to dobbeltkahytter og i salongen hvor det finnes to slingrekøyer ytterst i sidene; slik at du ikke triller ut av køyen når båten krenger.

Les også: Baja Hammer X: 22-fots råskap

God mottakelse

Sun Fast 3200 har rukket å få en entusiastisk mottakelse både ute i Europa og her hjemme. Den er kåret til European yacht of the Year i kategorien seilbåter over 10 meter, og her hjemme er det opprettet klasse og flere båter er bestilt. Vårt inntrykk er at Jeanneau har lykkes godt; en Sun Fast 3200 kan du seile fort og seile alene, om du ønsker.

Les flere båtsaker på Kastloss.no

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse