Test: Knips i vei

 

Nikon Coolpix P80 er et lite og lett ultrazoom-kamera, som dessverre er noe ufokusert på en del områder.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
AKAM.NO: Etter et langt fravær fra ultrazoomklassen er Nikon tilbake med modellen Coolpix P80, og Nikon trår til med 18x zoom.

Vidvinkelen er også rimelig bra, men 10 megapiksler fra en knøttliten sensor er ikke akkurat drømmespesifikasjonen med tanke på bildekvalitet.

Sensorer med samme størrelse og oppløsning er imidlertid nærmest standard for årets ultrazoommodeller så P80 stiller i utgangspunktet likt med konkurrentene på dette området.

Les hele saken på Akam.no

Fysisk

Nikon har med P80 laget det minste og letteste kameraet med 18x zoom, men det virker likevel solid nok.

Liten størrelse er flott når kameraet skal ned i en lomme eller veske, men mindre grep enn for eksempel Olympus SP-570UZ gjør at ergonomien ikke fullt så bra. Dessverre er batterikapasiteten til P80 relativt dårlig.

Les mer om kamerhus, optikk og batteri

I bruk

Fokushastighet og ventetid mellom to bilder er bedre enn på mange av Nikons kompaktkameraer den siste tiden, men P80 er et stykke bak de raskeste konkurrentene.

Menyer og brukergrensenitt fungerte greit selv om noen særegenheter trekker inntrykket litt ned. Totalt sett er vi mellomfornøyd med P80 som ikke utmerket seg positivt på noe enkeltpunkt, men som heller ikke var katastofalt dårlig på noe område.

Les mer om hastighet og brukervennlighet

Bildekvalitet

18x zoom kjøper man forhåpentligvis for fleksibilitet og ikke med forventning om perfekt bildekvalitet gjennom hele zoomområdet. Vi må likevel kritisere litt for P80 er et hakk bak de beste i klassen.

Bildekvaliteten var helt OK for vanlig knipsing, men det manglet en del for at dette skal være toppklasse.

Les mer om bildekvalitet

Konklusjon

Er du på jakt etter et enkelt kamera med mye zoom kan P80 være et bra alternativ. Positivt er lav vekt og et kompakt design zoomområdet tatt i betraktning.

Hvis 18x zoom i lommen er målet så er P80 det nærmeste du kommer i øyeblikket, men lommen bør være relativt romslig. P80 har både full automatikk og mulighet for manuell kontroll.

Les også: Vi tester 18x ultrazoomer

Det vi savner i forhold til de mest avanserte modellene i klassen er RAW-format, blitssko og vridbar skjerm.

Bildekvaliteten er middels for denne typen kameraer. I godt lys holder bildene mål i mange sammenhenger. Et eksempel er typisk familieknipsing der store forstørrelser er uaktuelt og bildene stort sett havner i et album eller i en mail.

Ser vi på brukervennlighet er P80 bra, men uten å utmerke seg på noe område. LCD-skjerm og søker er middels. Ergonomi og menyer er også middels mens bilde-til-bilde hastighet og fokuseringshastigheten er dårligere enn snittet.

Les hele konklusjonen

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse