Test: Knøttliten "ghettoblaster"

Bittesmå anlegg.

Hva i all verden? En knøttliten mp3-spiller med høyttaler?

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
24.04.2008 kl 09:05

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Slik ser den "nye" tasten ut på Zen Stone med høyttaler.

Se bildet større

Og slik ser tasten på Zen Stone Plus med skjerm ut.

Se bildet større

Creative Zen Stone.

Se bildet større

Creative Zen Stone Plus

Se bildet større

TESTET: Creative Zen Stone og Creative Zen Stone Plus.

AMOBIL.NO: Hva får du dersom du kloner en Zen Stone med et minianlegg? Svaret er enkelt: Zen Stone med høyttalere. Som en av få virkelige utfordrere til Apples iPod Shuffle-spillere er det spennende å se at Creative går egne veier for å tekkes kundene. Stone og Stone Plus ble i sin tid begge lansert som alternativer til Shuffle, men hadde lite å by på utover å være en utfordrer til Apples spiller - rent bortsett fra en liten skjerm for Plus sin del. Når høyttalerne nå er på plass kan du faktisk regne Stone-spillerne som bittesmå anlegg, perfekt for strandliv eller andre situasjoner der det passer seg å dele musikken med andre.

Les også: Fantastisk mp3-spiller

Den største synlige forskjellen på Stone og Stone Plus er at spillerne er blitt tjukkere enn forgjengerne. Mens spesielt Stone var svært tynn med sine 1,2 cm i tykkelse, er utgavene med høyttaler langt feitere. Stone er blitt 1,6 cm tykk mens Stone Plus ligger et beltehakk over med 1,75 cm. Størrelsesforskjell skyldes at Stone Plus har høyttaler, noe den ordinære utgaven av Stone ikke har.

Les også: Her er spilleren for deg som bare er opptatt av god lyd

Enkelt å bruke høyttaler

En annen veldig tydelig forskjell er at spillerne har fått tre riller på baksiden, der lyden kommer ut. Dersom du er redd for fukt og uønskede partikler kan dette være et ulempe ettersom disse rillene er ganske ubeskyttet for omgivelsene. Beskyttelsen du kan kjøpe til dekker ikke høyttaleren, pussig nok. Snarveisknappene har også fått en liten ommøblering på Stone Plus, som følge av at høyttaler nå er på plass. I tillegg til spill/pause-tast er det nå egen snarveisknapp som veksler lyden mellom hodesett og høyttaler. Veldig greit dersom du ønsker å spille bare en liten del av en sang, eller skal bytte kjapt mellom hodesett og høyttaler. Stone uten skjerm har ingen endringer fra tidligere. Her skifter du mellom hodesett og høyttaler ved å dra ut ledningen til hodesettet. Enkelt og greit.

Les også: Derfor vinner musikkmobilen

Kjip lyd.... Eller?

Lyden fra høyttalerne er vanskelig å bedømme. Isolert sett er lyden rimelig bra - mikrostørrelsen tatt i betraktning. Sett i et bredere perspektiv vil et eget sett med høyttalere gi langt bedre lyd. Lyden er nemlig både nasal og bassløs. Utover det overnevnte er det lite nytt med de nye versjonene sammenlignet med de gamle. Lydkvaliteten er den samme, spillerne er svært hendige og brukervennlige og er gode budsjettalternativ til iPod.

Les testen av Creative Zen Stone

Les testen av Creative Zen Stone Plus

Hva er poenget?

Så hva er egentlig poenget med egne høyttalere på Zen Stone-spillerne? Det er det store spørsmålet vi sitter igjen med etter å ha testet Zen Stone og Zen Stone Plus med innebygget høyttaler. Briefe-faktoren er kanskje høy, og høyttaleren kommer godt med om du enten skal glede eller plage omgivelsene dine med musikken din. Men hva kan man egentlig forvente av så små høyttalere? Lyden er ikke spesielt bra og bruksområdene begrenset. Det skal være rimelig stille for å faktisk kunne benytte seg av funksjonen. Skulle du befinne deg i en park eller på en strand er høyttaleren rett og slett for svak til at du vil høre noe som helst. I tillegg kommer konsekvensen av at man har gjort plass til en høyttaler. Prisen og størrelsen går opp og lommevennligheten ned. Og når lyden er bedre på eksterne høyttalere, så vil det nok lønne seg totalt sett å investere i disse. Vi syns likevel Zen Stone og Zen Stone Plus er gode kjøp - også med høyttaler. Men dersom du ikke er avhengig av å ha høyttaleren innebygd eller ikke nødvendigvis trenger en høyttaler, anbefaler vi at du går for den originale varianten. Den er både billigere og mindre.

Les også: iPod på stereoider

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse