Test: Kongen på haugen

Kongen på haugen blant proffmobiler.

Bold er en lynrask kraftplugg med markedets beste e-postløsning.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
01.09.2008 kl 11:00

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Kjapp, avansert og funksjonsrik

Se bildet større

Kameraet har ikke autofokus.

Se bildet større

Mangler æ,ø,å.

Se bildet større

Avansert mp3-spiller med svært god lyd.

Se bildet større

Bold er uten tvil den mest komplette og solide Blackberry-telefonen til nå.

Se bildet større

TESTET: RIM Blackberry 9000 Bold.

AMOBIL.NO: Blackberry Bold er kanskje den første modelen fra RIM som faktisk kan konkurrere mot vanlige mobiltelefoner. Det meste vi har kritisert Blackberry for før, er tatt til etteretning og rettet på.

Mens tidligere telefoner har vært rene epost-terminaler, har Bold et mye bredere fokus, og man nå fått på plass viktige funksjoner som GPS og Wi-Fi, og ikke minst skikkelig støtte for multimedia.

Les også: Slik gjør du klar din Bold på 1-2-3

Kjapp, avansert og funksjonsrik

Men først og fremst er det e-poststøtten Bold skal ha skryt for. Det store omfanget av muligheter, det komplette tastaturet, styrekulen og push-støtten er alle med på å gjøre Bold til en e-postbrukers drøm.

Med super-3G og Wi-fi innabords laster du ned data fra nettet i høy hastighet. Uansett hvor du befinner deg i mobilnettet er du også sikret raskeste hastighet med enten ordinær 3G, Edge eller i verste fall GPRS.

Det hjelper også godt at selve telefonen er kjapp som et olja lyn. Flere programmer samtidig eller 800 nye e-post? Bold tar det faktisk på strak arm.

Generelt virker maskinvaren i Bold bunnsolid, siden telefonen også kan by på 1 GB internminne, god batterilevetid for smarttelefon å være og god lydkvalitet både i musikkspiller og under samtaler.

Sist men ikke minst må Bold ha ros for å tilby et sjelden frodig utvalg av nyttefunksjoner og underholdning.

Les også: Kom i gang med e-post på mobilen

...men også dyr, og uten æøå

Det finnes fremdeles noen ting å sette fingeren på. Mangelen på norske menyer og fysiske æøå-taster er slitsomt å forholde seg til. Og kameraet er alt annet enn hva man bør forvente på en såpass dyr telefon.

Prisen er et annet minus. Bold koster i overkant av hva de fleste vil legge på bordet for en telefon. Trigcom, den norske distributøren for Blackberry, tilbyr Bold til forskjellige priser alt etter om du ønsker binding, er tidligere kunde og om du er privat- eller bedriftsbruker.

Den billigste løsningen er to års binding for allerede eksisterende forretningsbrukere. Da koster telefonen 3490 kroner. Dyreste løsning er privat uten binding for ny kunde. Da koster telefonen svimlende 7499 kroner.

Les også: Slik unngår du at smarttelefonen din blir treg

Kneblet Office-pakke

Samtidig er dette heller ikke en modell for massene, og de fleste funksjonene i telefonen vil først komme fullt til nytte dersom det brukes i sammenheng med flere telefoner i en bedrift.

Sist av alt vil vi klage på at Bold kommer med en såpass kneblet Office-pakke som den gjør. De fleste smarttelefoner i dag kan endre Office-dokumenter og opprette nye.

På Bold derimot må du betale egenhendig for en slik utvidelse. Kanskje litt drøyt når telefonen koster opp mot 8000 kroner?

Les også: Slik tar du vare på batteriet

Nokia bør skjelve

Men uavhengig av dette, Bold er et svingslag fra RIM de færreste hadde forventet - og kanskje minst av alle Nokia.

Deres Nokia E71 fikk stående ovasjoner av oss for to måneder siden, men må nå se seg slått av erkerivalen. E71 er kanskje mindre, men så fremt du har råd synes vi Bold gir en mye mer helhetlig pakke.

Det finnes kun noen få andre gode alternativer. HTCs S730 har også fulltastatur og støtte for både push, Office og det meste av teknologi.

Samsung I780 er til nå ubestridt testvinner hos oss, og er en sterk konkurrent til Bold. Og Nokias panserflaggskip E90 holder fortsatt koken, til tross for at den allerede har passert ett års alder.

Men Bold er uten tvil den mest komplette og solide Blackberry-telefonen til nå, og vi kan levere fra oss "Anbefalt"-stempel og full score uten problemer.

Les hele testen på Amobil.no

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse