Test: Nikons nye superkamera

 

Nikon D700 kan anbefales på det sterkeste. Les hvorfor.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
AKAM.NO: Da Nikon lanserte D300 og D3 ble de presentert som henholdsvis kronprinsen og kongen.

Nå som D700 er på markedet, plassert omtrent midt mellom de to tidligere modellene, må vel det kunne kalles dronningen.

Les hele testen på Akam.no

Fysikk

D700 er et svært solid og værbeskyttet kamera, men som kan bli litt for tungt i hånden for mange.

Det er heldigvis ikke så stort og tungt som D3, men det er betydelig tyngre enn D300, noe som ikke forbauser oss det minste, for det Nikon har gjort er å putte 95 prosent av et D3 inn i et kamerahus som er bare litt større enn D300, og alt det til halve prisen av en D3.

Batteriluken er desverre som vanlig noe svakere konstruert enn resten av kameraet, men dette vil neppe være et problem med mindre du stadig nytter mellom vertikalgrep og ikke vertikalgrep.

Batterikapasiteten er svært bra, som det meste på dette kameraet, og skjermen er stor, klar og god, og akkurat som den optiske søkeren er det blant det beste som er å få i dag.

Sistnevnte når ikke helt opp til D3-nivå, noe som skyldes at den innebygde blitsen også skal ha litt plass, men Nikon har likevel greid å gi D700 en fremragende søker.

Les mer om kamerahus, optikk og batterikapasitet

I bruk

Knapper og brytere er i det store og hele svært bra gjennomtenkt og plassert, og Nikons lange erfaring med å konstruere gode speilreflekskameraer kommer helt klart til uttrykk gjennom D700.

Menysystemet er en slags oppgradert versjon av det gamle og velkjente systemet som Nikon har brukt i årevis, og det var neppe tiltenkt et så avansert og komplisert kamera som D700.

Det lider nok en del av overbefolkning av funksjoner og blir derfor litt mindre intuitivt og oversiktelig enn det kunne og burde ha vært, men for erfarne speilrefleksbrukere burde ikke dette være noe problem.

I bruk er D700 både raskt og presist, og gjør jobben akkurat like nøyaktig og kontant som man burde kunne forvente av et kamera i denne klassen.

Les mer om brukervennlighet

Bildekvalitet

Først av alt må vi berømme Nikon for ikke å ha gått fullstendig over bord på megapikselfronten da de designet D700.

12 megapiksler er langt mer enn de fleste vil noen gang trenge, og med en fullformatbrikke som D700 jo er utstyrt med gir dette store muligheter når det kommer til andre viktige aspekter av bildekvalitet, som dynamisk omfang og bildestøy i dårlig lys.

Begge deler er områder det D700 skinner i forhold til konkurrentene, en divisjon eller to under.

Spesielt pressefotografer bør være lykkelige over D700s eksistens. Selv når man setter ISO-verdien til smått sinnsvake 25600 blir det bilder som helt fint kan brukes til avistrykk, og i nøden kan nok dette strekkes enda et trinn eller to - men da med et resultat litt under det optimale, selvsagt.

Nikon har gjort et kupp ved å satse på ISO-ytelse fremfor mange megapiksler, det er det liten eller ingen tvil om, men likevel er D700 blant det absolutt beste vi har sett også når det gjelder bildekvalitet ved lave ISO-verdier.

Les mer om bildekvalitet

Konklusjon

Slik ståa er i dag er det D700 som er selve superkameraet. Ja, det finnes kameraer på markedet som er bedre på noen områder, men de er da dårligere på andre.

Helhetlig er det i skrivende stund vanskelig, om ikke umulig, å slå Nikons nye dronning.

Det er akkurat noe slikt som dette Nikon - som inntil for få år siden slet litt med modellutvalget sitt - trenger for å kapre tilbake en del kunder som har skiftet beite og gått over til konkurrentene. Nå kan de angre nå.

Les full konklusjon og oppsummering

Les hele testen på Akam.no

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse