Test: Rambo-mobilen

HARDHAUS: Ublidt møte med dekk og brostein

Hardhaus-mobilen Sonim XP1 tåler det meste. Blant annet en 1,5 tonn tung bil.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.02.2008 kl 10:30

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

SOLID: Godt beskyttet.

Se bildet større

VANN: XP1 tåler vann, men er ikke laget for å tåle dette.

Se bildet større

GUMMI: USB-porten er skjult under en gummipropp.

Se bildet større

TESTET: Sonim XP1 versus BMW 523i.

AMOBIL.NO: Sonim XP1 er den tøffeste mobiltelefonen du får kjøpt i Norge i dag. Den tåler en smell eller to, vannsprut, støv og drit, og er spesifisert til å tåle det samme som militært utstyr. Fall- og vanntestene var ingen utfordring for XP1. Vi tok derfor telefonen med oss ut, og presenterte den for en BMW 523i – en bil som veier 1,5 tonn. Selv om hjulene er av gummi, og vekten er fordelt utover fire hjul, er det fortsatt mye å tåle for en liten mobiltelefon. Vi kjørte over XP1 tilsammen fire ganger, hvor vi en av gangene lot hjulet hvile på telefonen mens vi svingte rattet fra side til side.

Omtrent på samme måte som å tråkke på en sigarettsneip, bare i mye større skala, selvsagt. Under overkjørselen skrudde telefonen seg av, og baksiden ble skrapet opp. Låsen som holder batteridekselet på plass ble også ødelagt, slik at dekselet lett vil falle av om du mister telefonen i bakken. Bortsett fra dette fungerte XP1 helt fint. Vi tok senere på dagen flere telefonsamtaler og skrev noen tekstmeldinger uten problemer.

Telefonen har ikke imponerende tekniske spesifikasjoner, men det den mangler i teknologi tar den imidlertid igjen i røffhet. Den tåler rett og slett det aller meste, men på ingen måte alt. Mister du den i vannet vil det trenge vann inn i den, og kjører du over den med gravemaskin vil den utvilsomt bli knust. Men om du bruker mye tid i skogen, er håndverker, eller bare har behov for en telefon som tåler en skikkelig smell, er XP1 en av veldig få telefoner som faktisk duger. Det finnes nemlig ingen direkte konkurrenter til denne telefonen i dag.

Telefonen har ellers god og klar lyd under samtaler, gode og forholdsvis store taster, og en skjerm som er beskyttet mot riper og trykk som kan ødelegge den. Skjermen er imidlertid ikke spesielt stor eller skarp, så dette er ikke en telefon som egner seg til å se på bilder med. Ikke at det er mulig heller, i og med at telefonen verken har kamera, bildemeldingsstøtte eller e-post. XP1 er i det hele tatt en telefon som kan særdeles lite i forhold til alle andre telefoner i denne prisklassen. Den har verken 3G, Edge eller støtte for Java-programmer. Det betyr i praksis at du ikke kan installere spill eller andre nytteprogrammer. Kalenderen er av simpleste sort. Men telefonen er veldig god på basisfunksjonene, som er ringing og tekstmeldinger. Utover dette har ikke XP1 allv erden å by på, foruten å tåle fryktelig mye.

For målgruppen er XP1 altså en femmer, men for alle andre er den et dyrt og dårlig valg. Om du likevel vil ha en telefon som tåler litt og som har flere funksjoner kan vi anbefale Nokia 5500 Sport. Vær da oppmerksom på at den er svær skjør i forhold til XP1, selv om den er laget for å tåle mer enn en vanlig telefon.

Les hele testen av Sonim XP1 på Amobil.no

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse