Vi har testet åtte GPS-mobiler: Test: Sjåførenes førstevalg

HTC Touch Cruise

Vi har testet åtte aktuelle GPS-mobiler, og den beste veiviseren for bilister heter HTC Touch Cruise.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
21.10.2008 kl 10:00

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Nokia 6210 Navigator

Se bildet større

Apple iPhone 3G

Se bildet større

Nokia N95 8 GB

Se bildet større

Mio Digiwalker A-501

Se bildet større

Samsung SGH-I780

Se bildet større

SonyEricsson W760

Se bildet større

SonyEricsson C702

Se bildet større

CRUISEKONTROLL: Vi har testet åtte GPS-mobiler. HTC Touch Cruise er testens beste for bilister.

LYD & BILDE: En GPS-mobil kan være kjekt å ha både for sjåfører og fotgjengere. Vi har testet åtte aktuelle mobiler.

Her finner du alle mobiltestene til Lyd & Bilde

HTC Touch Cruise

Terningkast 5

Cirkapris: 4000 kr

Uten tvil det beste valget for bilførere som ikke ønsker å investere i en egen GPS-navigator. Touch Cruise har TomToms navigeringsprogram, og alle menyene føles kjente.

Selv for en nybegynner er det enkelt å forstå hvordan alt fungerer. Det er enkelt å mate inn destinasjoner og finne interessepunkter, og ruteberegningen er tilstrekkelig rask.

Kartbildene er stilrene, informasjonen på et passe nivå, og instruksjonene begripelige. Det eneste som drar ned poengskåren, er at HTC Touch Cruise ikke er tilpasset fotgjengere. Den gir deg ingen hjelp om du ønsker å finne gangveien til en restaurant du skal til, eller til T-banestasjonen i en fremmed by.

Nokia 6210 Navigator

Terningkast 5

Cirkapris: 2900 kr

Nokia er de eneste som har innført ordentlig fotgjengermodus og tilpassede kart. T-banestasjoner og bussholdeplasser er tatt med, og takket være innebygd kompass og gyro, er mobilen meget nøyaktig under byvandring.

Vi oppdaget for så vidt visse mangler, som gangbroer, men med tiden vil flere slike detaljer bli lagt til.

6210 er også brukbar til bilkjøring. Den klarer selvsagt ikke tunneler, men for normal kjøring kan den være en akseptabel erstatning for en ordentlig bilnavigator.

Vi er spesielt fornøyd med stemmeinstruksjonene, som både er tydelige og høres naturlige ut. Den regner ut ruten relativt raskt, og ved feilkjøringer finner den kjapt nok alternative ruter.

Vurdert som mobiltelefon er derimot ikke 6210 Navigator like imponerende. Spesielt tastene er en vedvarende kilde til irritasjon.

Apple iPhone 3G

Terningkast 4

Cirkapris: 4000 kr

Det som virkelig får folk til å måpe over iPhone 3G, er hvor raskt den finner ut hvor man er – også om man befinner seg innendørs.

Kartmaterialet kommer fra Google Maps, og den har både satellittbilder og enkel kartgrafikk. Det er enkelt å taste inn destinasjonen og ruteplanleggingen går tilstrekkelig raskt.

Men iPhone 3G har to store problemer:

1) Den er utelukkende laget for bilkjøring

2) Man får ikke instruksjonene tidsnok.

Videre trekker det ned at den mangler interessepunkter, beregnet ankomsttid og andre grunnleggende funksjoner man kan forvente seg av en navigator.

Forhåpentligvis kommer det snart en ordentlig navigeringsprogramvare i Appstore – og da vil iPhone 3G være en kandidat til høyeste karakter.

Nokia N95 8 GB

Terningkast 4

Cirkapris: 4800 kr

N95 er en toppmodell med det meste innebygd. Den er et alt-i-ett-apparat som gjør det meste bra, med unntak av én vesentlig ting: GPS-en bruker opp mot 10 minutter på å finne ut hvor man er.

Dette kan selvsagt være frustrerende om man nettopp har gått av toget i en fremmed by og trenger å finne veien til hotellet. Men når den først vet hvor den er, er N95 på høyde med Nokia 6210 Navigator.

Alt godt vi hadde å si om 6210, gjelder også for N95, og begge har i Maps den utmerkede finessen at man kan kjøpe byguider fra blant andre WCities og Berlitz. Slik kan man få omfattende, nyttig guiding til severdigheter, museer og restauranter.

Mio Digiwalker A-501

Terningkast 4

Cirkapris: 3500 kr

Her er god navigering prioritert framfor moderne mobilfunksjoner. Vi får både en fullt ut fungerende versjon av Mio Map og et europakart, og A-501 plukker raskt opp signalene – selv når vi står i skyggen av et hus inne i byen.

Man kan velge mellom adresser, lagrede favoritter og interessepunkter som destinasjon. Inntastingen er så enkel som man kan ønske seg, og pekeskjermen får derfor god karakter. Ruteberegningen er rask, og vi har heller ingen klager på omregningen ved feilkjøring.

Derimot har ikke A-501 noen kartdata for fotgjengere, og den tilpasser heller ikke navigeringen eller kartbildene.

I stedet nøyer den seg med å unngå åpenbart upassende veier som for eksempel motorveier. Navnet Digiwalker oppleves derfor som ubegripelig.

Samsung SGH-I780

Terningkast 3

Cirkapris: 1000 kr

Garmins programvare er veldig bra: Det er lett å taste inn destinasjoner, og man kan velge mellom interessepunkter eller adresser fra kontaktlisten. Kartbildet er tydelig og grafikken stilisert, slik at man lett kan se hvor man er på vei.

Alt dette hjelper likevel lite når det tar så lang tid å komme seg av gårde. Det tar en stund før SGH-I780 plukker opp satellittene, slik at man vet hvor man er.

Ruteberegningen er også vel langsom. Dessuten er ikke presisjonen den beste, så det ser ofte ut som om man kjører rett ut i grøfta. Ekstra minuspoeng får SGH-I780 for at softwaren ikke er tilpasset fotgjengere.

SonyEricsson W760

Terningkast 3

Cirkapris: 3000 kr

Det ligger minimalt med data lagret i telefonen, så her skjer søking etter adresser online. Oppkobling kan fort bli dyrt. Og noen tydelige fordeler gir det ikke, her kan man verken søke på interessepunkter eller Gule Sider.

Håndteringen er dessuten kronglete. Skjermen er litt vel liten, og det burde man ha tatt hensyn til på kartbildet. Vi ønsker oss store, tydelige veier og symboler i stedet for alle de detaljene som nå vises.

Skal vi være litt positive, så er stemmeinstruksjonene faktisk meget bra.

SonyEricsson C702

Terningkast 2

Cirkapris: 2900 kr

C702 imponerer betydelig mer som kameramobil enn som navigator.

Brukervennligheten og presisjonen er altfor dårlig, både for fotgjengere og bilister.

Wayfinder-softwaren og kartene fra Tele Atlas ikke er laget for fotgjengere, så det er nok bedre å bruke Google Maps, som også er lagt inn.

Softwaren er ikke noe mer brukervennlig i bilen. Ingenting er intuitivt, og man tilbringer mye tid med å trykke på knapper og forsøke å finne ut av elendigheten.

Frustrasjonen blir ikke mindre av det rotete kartbildet, som ikke har noen grunnleggende informasjon oppe – og ofte mangler interessepunkter, som bensinstasjoner.

Presisjonen er dessuten så dårlig at man til sin forskrekkelse kan få det for seg at man kjører i grøfta ved siden veien. På toppen av alt, må kartene lastes ned via mobilnettet. Dette kan bli dyrt i lengden.

Mer utførlig informasjon om GPS-telefonene som er testet i denne saken, finnes i oktoberutgaven (LB1008) av bladet Lyd&Bilde. Sjekk også bladets nettsider

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse