- Thank you for Nordre Aker

Nye boliger for vanskeligstilte på "vestkanten"

Jolie (til venstre) og Peruth, her sammen med bydelsdirektør Mona Taasen, gleder seg over den nye leiligheten - men har foreløpig ikke språkkunnskaper nok til å formidle hva de er fornøyde med. FOTO: Foto: Marianne Holøien

Zufan Amare (50) var et eneste stort smil da noe så sjeldent som et botilbud for flyktningfamilier og andre vanskeligstilte åpnet i Nordre Aker.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Zufan Amare i sitt eget lille slott: leiligheten med stue, kjøkken, bad, et lite soverrom og stor, felles hage for alle beboerne på utsiden. FOTO: Foto: Marianne Holøien

Se bildet større

Bydelsdirektør Mona Taasen karakteriserer torsdagen som "en gledens dag for Nordre Aker". Hun overrøste byråd Anniken Hauglie og Boligbygg-direktør Jon Carlsen med blomster, før hun og barnebarnet Ane (4) gikk løs på kaken. FOTO: Foto: Marianne Holøien

Se bildet større

Zufan Amare (50), her ved siden av bydelsdirektør Mona Taasen, er overlykkelig over å være i egen leilighet - og takker både bydelen, kommunen og Norge. FOTO: Foto: Marianne Holøien

NORDRE AKER: - Thank you for Nordre Aker, boblet Amare, som nå for første gang kan sette tingene sine på plass i egen leilighet i Oslo.

Den politiske flyktningen fra Etiopia har nå fått det første målet i Norge oppfylt: et sted å bo.

Les også: Ber om gratis barnehage

- Det neste nå er språket. Det er nøkkelen til absolutt alt. Deretter tenker jeg det blir litt kurs for å friske opp kunnskapene mine, og så håper jeg at det blir en kontorjobb, sier Amare, som ikke var snauere enn at hun holdt tale for byråd, bydelsledelse og Boligbygg da tidligere Rachel Grepp Heimen i Maridalsveien høytidelig ble åpnet som kommunalt botilbud i dag.

Sjelden på "vestkanten"

Slikt skjer ikke hver dag utenfor østkantbydelene i Oslo.

Les også: Her vil bydelen huse flyktninger

- Vi har altfor få kommunale boliger. Fordi det er en dyr bydel, blir det ekstra utfordrende å etablere seg der, sier bydelsdirektør Mona Taasen.

Rachel Grepp Heimen var tidligere et familiesenter som ga tilbud til gravide og mennesker med barn, som nå er gjort om til 22 leiligheter.

Og Taasen kan skrive under på at det fortsatt skal være barn på senteret: de fleste av dem er i ferd med å bli bebodd av relativt nyankomne flyktningfamilier, de fleste med store barneflokker. I tillegg kommer andre vanskeligstilte som ikke har hatt muligheter på det vanlige boligmarkedet. Taasen understreker at det er alle mulige årsaker til at folk må få en håndsrekning for å få seg bolig.

Få kommunale boliger

De har ikke hatt all verdens tilbud i Nordre Aker:

Les også: Nå skal Lemlem finne jobb

Det finnes bare 395 kommunale boliger i bydelen, mens kommunikasjonsdirektør Else Merete Guntveit i Boligbygg kan opplyse at andre bydeler har opp til drøye 2.000 slike boliger.

- Og Nordre Aker er en bydel som trenger flere tilbud til blant annet barnefamilier, sier hun.

Les også: 450 flyktninger til Oslo i år

Det var i fjor høst at Oslo kommune kjøpte Rachel Grepp-heimen fra stiftelsen som ble eid og drevet av Arbeiderpartiet. Klausulen i avtalen med stiftelsen tilsa at bygget skulle gå tilbake til kommunen, og kjøpet har ikke akkurat sprengt offentlige budsjetter: 22 millioner kroner var prisen.

Én million kroner per leilighet

- Det blir jo i snitt én million kroner per leilighet, konstaterer Anniken Hauglie (H), byråd for helse og sosiale tjenester. Også hun var et stort smil over eiendommen Oslo kommune har sikret seg.

- Dette ser så lovende ut. Det er jo fantastisk at vi nå får 22 leiligheter  vestover i Oslo på et sånt område. Det kommer til å bli kjempebra for barnefamilier å bo her, sier Hauglie.

 

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse