Thomas (11) med sterk nyttårstale fra Tyskertoppen

Thomas Dugstad Gerhardsen (11) holdt årets nyttårstale på Tyskertoppen. FOTO: KORSVOLL VEL

– Nå har det blitt kaldere. De som ikke vil hjelpe har blitt flere og de snakker høyere med harde ord om dem som trenger hjelp.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
01.01.2016 kl 14:18

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Flott varde på Tyskertoppen nyttårsaften. FOTO: KORSVOLL VEL

Se bildet større

Fakkeltog på vei til Tyskertoppen på Korsvoll. FOTO: KORSVOLL VEL

KORSVOLL: Thomas Dugstad Gerhardsen, 11 år, holdt den årlige nyttårstalen på Tyskertoppen. Med litt hjelp fra mamma Marte, så ble det en riktig så fin tale til de fremmøtte, og som Nordre Aker Budstikke deler med leserne på det nye årets første dag.

Kjære alle sammen!

Jeg håper dere har hatt en fin jul. At dere har fått mye god mat og er fornøyd med gavene, og at dere ikke har spart på godteriet.

Det er en fin tradisjon at vi samles her på Korsvoll på nyttårsaften. Selv om vi bor i Norges hovedstad, føles det litt som om vi bor på et lite tettsted der vi kjenner mange.

Nyttårsaften feirer vi at ett år er slutt, og at et nytt år begynner. I 2015 har det skjedd mye, både store og små ting:

Norge vant nesten alt som kunne vinnes på ski. Verdens ledere ble enige om en klima-avtale i Paris. Det er veldig bra, og nå må de skynde seg å stoppe drivhuseffekten slik at vi får skikkelige vintre igjen Norge vant VM i håndball

Vi får endelig nye og bedre kunstgressbaner på korsvoll, og årets olabilløp var
igjen en stor suksess.

I 2015 ble mange mennesker rammet av meningsløs terror. De fryktelige
angrepene i Paris minnet oss om vår egen tragedie 22 juli i 2011. På Utøya var
ofrene også ungdommer som var sammen på tvers av kultur, etnisitet og
religion.

Terroristen Breivik og terroristene i Paris hadde samme mål, de vil ødelegge
flerkulturelle felleskap der vi lever godt sammen selv om vi er forskjellige og
tror på forskjellige ting.

Det vi kommer til å huske mest fra 2015 er nok likevel de hundretusener av
mennesker som flyktet fra krigen i Syria. Mange dro fra alt de hadde, mange døde på veien.

Tusenvis av mennesker, også barn, druknet i middelhavet i forsøket på å komme seg over til Europa og trygghet.

Da det var krig i Norge var det mange som flyktet til andre land. Også kongen vår var flyktning. Heldigvis var det andre land som tok imot oss.

En av de mest berømte nordmennene i verden er Fridtjof Nansen. Ikke bare fordi han var førstemann på nordpolen, men fordi han hjalp tusenvis av flyktninger etter første verdenskrig og ble verdens første høykommisær for flyktninger.

Norge har en viktig historie når det gjelder å hjelpe flyktninger. Og de første flyktningene som kom hit fra Syria ble mottatt med varme og åpne armer.

Nå har det blitt kaldere. De som ikke vil hjelpe har blitt flere og de snakker høyere med harde ord om dem som trenger hjelp.

Både i Sverige og Norge har noen tent på husene der flyktningene skulle bo. Alle vi som vil at Norge skal være et land som bryr seg må stå sammen og gjøre det vi kan.

I natt går vi inn i et nytt år. Vi vet ikke hva 2016 vil bringe. Noe kan vi gjette på at Norge kommer antagelig til å fortsette å vinne det meste som er å vinne på ski, og det er grunn til å tro at neste års olabilløp også blir veldig bra.

Politikerne kommer til å fortsette å forsøke å løse klimakrisen. Vi vet at flere tusen flyktninger skal starte nye liv i Norge. Her i vår bydel skal det bosettes 62 flyktninger neste år.

Det vil være både voksne og barn, kanskje nye klassekamerater. For dem blir 2016 et spesielt år med usikkerhet og håp. Det er vårt ansvar at de føler seg velkomne her oss hos.

Jeg håper og tror at 2016 blir et bra år for alle her på Korsvoll. Jeg håper vi snart får snø, at det ikke regner på 17 mai og at alle har noen å være sammen med.

Godt nytt år!

Fra Thomas, som ellers går i sjette klasse på Korsvoll skole.

– Ikke skummelt

– Jeg har ikke holdt noen taler før, men det var ikke så skummelt heller. Jeg synes samlingen på Tyskertoppen er veldig hyggelig og fin, og det er også flere andre fra skolen der på nyttårsaften, forteller Thomas.

Som ellers feiret nyttårsaften som mange andre.

– Vi hadde selskap hjemme, også med fyrverkeri.

Nyttårsforsetter?

– Ja, jeg skal være være litt mer aktiv med skolen tenker jeg.

Steinar Bakken fra Korsvoll Vel forteller også om en hyggelig og fin markering på Tyskertoppen tidlig nyttårsaften. Det er Korsvoll Idrettslag som har påtatt seg ansvaret for Vardetenningen i alle år.

Uavbrutt

– Det spesielle er at Vardetenningen på Korsvolltoppen har foregått uavbrutt siden 2000 med nyttårstaler fremført av unge mennesker. En slik tradisjon er uvanlig i et storbymiljø og er nok mer vanlig på bygda, men det viser jo at steder som Korsvoll er en bygd i byen.

– Magisk

I romjula samles noen av ildsjelene og bygger varden opp på Tyskertoppen, og det er flere fakkeltog med forskjellig utgangspunkt som samles på toppen. Flere hundre deltar hvert år.

- Selve byggingen tar rundt tre timer - inkludert kaffepauser. Det er helt magisk å stå ute på Tyskertoppen å se det ene fakkeltoget etter det andre som kommer mot toppen, har Roar Grønvold, en av ildsjelene bak tradisjonen, tidligere fortalt til Nordre Aker Budstikke.

Tyskertoppen

I løpet av andre verdenskrig - under okkupasjonen - bygde tyskerne en rekke militære anlegg, og som det også finnes spor etter på Tyskertoppen. Blant annet hadde tyskerne installert luftvernstilling der på plassen fra 1943 til 1945.

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES OGSÅ:

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse