Ti på thai

AVSLAPPENDE: Thin sitter avslappet og styrer elefanten i Khao Sok nasjonalpark.

Mange tusen barnefamilier velger seg Thailand som lekeplass i ferieukene.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Her er ti grunner til Thailands popularitet.

1. Snorkling

Juvelkråkeboller og fisk med vinger som svever som romskip. For ikke å snakke om sverdfisk barrakuda og hai. Men snorkel og dykkebriller får man en fabelaktig utsikt til dette karnevalet under vann.

Fra charterdestinasjonene er det mange turselskaper som tar med seg turistene ut til øyene, blant dem Kon Tiki Diving. Selskapet har svensk- og engelskspråklige, dykkekyndige guider (tlf. + 66 76 280 366, www.kon-tiki-diving.com).

2. Sitrongress og chili

Salt, surt, søtt og hot. Det er moro å balansere de smakssterke urtene i supper og salater. Innovative restauratører har gjort komfyrene om til skolebenker der hele familien kurses.

Norske Junie Kovacs lærer vekk klassisk thai-matlaging på sitt sted, Time for lime, på Koh Lanta. Kjøkkenet er åpent mot stranda og i baren er lime den viktigste ingrediensen (1500 baht per klasse, tlf. + 66 75 6845 90, www.timeforlime.net).

3. Spa deg ned

Thaimassasje kombinerer strekking og dyp massasje. På turiststedene tilbys thaimassasje overalt, men de små sjappene har nå fått konkurranse fra mange nye flotte spa hvor en kan få behandlinger for en billig penge.

En av de aller fineste spaene i Thailand er Sukko Cultural Spa & Wellness i Phuket. Massasjeøktene varer i timer, og selv smårollinger koser seg med å få knadd bademusklene.

Prisene starter på 600 baht og går opp til cirka 4000. Spaet gir også kurs i massasje, matlaging og yoga (tlf. + 66 762 63 222, www.sukkospa.com).

4. Få svømmehud

Siste mote på de skandinaviske charteroperatørenes hoteller er å legge badekanaler mellom hotellfløyene.

Dermed kan man hoppe rett fra egen balkong og ut i vannet. Utmerkede eksempler på charterhoteller er Apollos Sofitel Phokeethra Krabi (fra cirka 15.800 kroner for 14 dager inkludert flyreise, www.sofitel.com) og Star Tours Cha-da Beach Resort & Spa på øya Koh Lanta sør for Phuket (fra cirka 15.000 kroner for samme pakke som over, www.chadabeach-lanta.com).

5. Voksentid

Har barna vokst ut av baderingen? Gjør som den polske advokaten Agneieszka Syguka. Hun leser Proust på solsenga på det barnefrie hotellet The Access i Phuket.

— Her er det ingen barn eller hunder. Ikke at jeg har noe imot dem, men du vet… man vil ha litt ro, sier Syguka. Dette er et av mange hoteller som nå har valgt bort barnefamilier til fordel for voksne kunder uten barn.

Også de norske charterselskapene Ving og Star Tour har hoteller for voksne par (tlf.: + 66 76 398489, www.accessresort.com).

6. Elefanter, skogens SUV

Hva er vel en berg- og dalbane mot å ri på en elefant som kan finne veien hvor som helst i jungelen samtidig som den vifter vekk mygg med de enorme ørene sine?

Det bredhekkede dyret er Thailands nasjonaldyr og har også religiøs betydning. Bli kjent med kjempene, enten i parker tilegnet elefantvern eller rett og slett i en dobbeltseter oppå elefantryggen. En elefant spiser 200 kilo mat per dag og mahoutene (elefantpasserne) blir glade for bidrag.

7. Ekspedisjon

Thailand har 148 nasjonalparker, og i flere av dem kan man dra på safari på elefantryggen eller padle. En av de spennende nasjonalparkene er Khao Sok nord for Phuket.

Oppe i trærne døser slanger og edderkoppene spinner tykke nett. Flere operatører kjører elefant- og padleturer her, blant andre Phuket Trekking Club og Siam Safari som tilbyr flere ulike turer (Phuket Trekking Club, tlf. + 66 76 377344, www.phukettrekkingclub.com).

Miljøverndepartementets nettside har oversikt over turmulighetene i landets nasjonalparker, www.dnp.go.th

8. Shopping

Markedene flommer over av billige varer som ligner de kjente motemerkevarene. Men man kan få sydd opp en utmerket jobbgarderobe på mål

— og gjerne etter bilde.

Skredderne er som regel dyktige håndverkere og jobber raskt. Vil man shoppe med smaksløkene, kan man i Phuket gå på morgenmarkedet på Thanon Ranon. Her får man kjøpt papaya, babybananer, levende høns og sprellfersk fisk. Nyt synet mens du spiser en skål heite nudler.

9. Fest og høytid

Spruuut. Vannet renner nedover ryggen. Og så en hikstende latter. Det er Songkran, verdens herligste vannfest. Songkran markerer inngangen til et nytt buddhistisk år, og feires i april.

I mai feires rissesongen, hvor også Kongen deltar i Bangkok. I september feirer kinesiske buddhister med flotte prosesjoner og seremonier i templene. Etter regntiden, vanligvis i november, markeres Loi Krathong med vakkert dekorerte flåter som seiler på vannet.

10. Helse

Reiselege Gunnar Hasle ved Reiseklinikken i Oslo mener at Thailand har et greit helsevesen, og at faren for turistdiaré er mindre her enn mange andre steder. Hasle anbefaler hepatitt a-vaksine og at voksne oppdaterer barnevaksinene sine.

Men det er også noen slanger i paradiset:

— Barn under 4 -5 år bør ikke reise så langt som til Thailand. Det er en tidsforskjell på seks timer. På en uke rekker man ikke å omstille det biologiske uret, sier Hasle.

Det er liten fare for å få malaria i Thailand, med mindre man er i skogen mot grensen mot Burma, men man bør være oppmerksom på utbrudd av denguefeber i regntiden.

Hasle oppfordrer folk til ikke å gå barbeint på stranden på grunn av faren for å få mark i huden. Solhatt og t-skjorte er obligatorisk for de små. Alle må ha krem med høy solfaktor.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon