Tid for hodelus!

Hodelusen er et stadig tilbakevendende problem. Hvert år går "epidemien" i barnehager og skoler landet over. Kan vi stoppe den?

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
OSLO: Hodelus er små insekt som smitter lett ved nærkontakt. De kan derfor spre seg veldig raskt i en klasse eller barnehage, der man leker og har mye nærkontakt i løpet av en dag.

Derfor er det viktig at foreldre undersøker håret til barna jevnlig, minst en gang i måneden, gjerne hver uke. Det er anbefalt å sjekke med en fintannet kam, i fuktig hår, fordi det hemmer lusenes bevegelse. Husk å bruke et hvitt håndkle over skuldrene og sjekk både håndkle og kammen for lus og egg etter greing.

Alle kan få lusAlle kan få lus og den liker seg like godt i skittent som rent hår. Det er viktig å behandle lusen med en gang, så man smitter færrest mulig andre. Man må også huske å si ifra i barnehagen og skolen, så alle kan sjekke for lus samtidig. Ellers vil man ofte oppleve gjensmitte fra dem som ikke er behandlet.

Daglig kontroll

Til å behandle hodelus er det anbefalt å bruke liniment som inneholder legemiddelet malation. Disse fås kjøpt på apotek. Behandlingen dreper alle voksne lus og nymfer, men ikke luseegg. Derfor er det veldig viktig at behandlingen gjentas etter cirka 8-10 dager, ifølge bruksanvisningen på de forskjellige preparatene.

Man må også kontrollere håret daglig med kam i to-tre uker etter siste behandling. Det er bare de som har lus som skal behandles. Håndklær, kam, sengetøy og annet som kan ha lus på seg, bør vaskes ved 60 °C eller legges i fryseren i minst fire timer for å drepe lus og egg.

Lus er ikke flaut!

Hvis man følger disse enkle forholdsreglene og behandler med en gang man oppdager lus, vil denne "epidemien" ikke spre seg til alle i nærmiljøet. Da kan vi klare å stoppe den, for det er ikke flaut å ha lus, men det er flaut å ikke gjøre noe med den.

Stian Bremnes Ottersen er farmasistudent på UiO og bosatt på Disen.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse