Tid for pinnemat

FINGERFERDIG: Bacon-dadler, andelår og brandade.

Nei, det er ikke snakk om pinnekjøtt, men pinchos: Deilig fingermat fra Baskerland.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
09.11.2007 kl 09:05

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

MAT: Tom-Victor Gausdal vant sølv i Kokke-VM, Bocuse d'Or, i 2005. Medeier av kokkekollektivet Flavours og restauranten Falcon Crest. Hans kokebok "Husmannskost" ble kåret til verdens beste i 2005. Nå aktuell med boken "Mat og drikke". (Foto: Silje Eide)

Se bildet større

BASKISK: Slik ser det ut når bardisken fylles med pinnemat på bar i San Sebastian, Nord-Spania.

Å servere mat på pinne er en gammel tradisjon. Men det var baskerne som gjorde det til et konsept. Pinchos – eller pinxto på baskisk – betyr torne, og det serveres ofte en toast eller lignende toppet med en blanding eller salat. En cocktailpinne eller trepinne settes i for å holde alt på plass.

Pinnen har også en annen funksjon i Spania, nemlig som regning. Etter at du har spist opp maten, teller betjeningen opp hvor mange pinner som ligger igjen på tallerkenen. Enkelt og greit, hvis du stoler på gjestene dine, vel å merke. For særlig rundt lunsjtider forvandler alle cafeer og barer i Spania seg til pinchos-restauranter. Bardiskene dekkes av fat med ulike typer pinchos. Her er alt mellom himmel og jord tredd på pinne, hovedsakelig råvarer fra lokalområdet.

Det smarteste med slik mat er at man ikke trenger bestikk og stor oppdekking. Så har du et selskap med 30 gjester, kan det holde med en rekke pinchos dandert fint på fat, samt én liten tallerken per gjest og rikelig med trepinner. Det finnes vanvittig mange topping-muligheter. Bruk det du får tak i eller har lyst på.

Lag opp toasts av ulike typer brød, eller kutt saftig rugbrød i fine firkanter. Dette er omtrent som de folkekjære kanapeene våre. Lag små mini-rekesmørbrød, tartarer, grillede grønnsaker toppet med pesto; oliven, sylta paprika, saltkokte poteter med remulade; omelett kuttet i biter eller kanskje noen biter sashimi eller sushi.

#Av Tom-Victor Gausdal

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse