Tid for toppløs

NYHETER: BMW 1-serie og Audi A3 er eneste kabrioletnytt av betydning i år.

Går du i tanker om å kjøpe ekte sommerbil – altså en kabriolet – er tiden inne for å handle.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
30.04.2008 kl 09:05

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

NYHETER: BMW 1-serie og Audi A3 er eneste kabrioletnytt av betydning i år.

Se bildet større

FARTA: Drømmebilen for mange er Mercedes SL.

Se bildet større

POPULÆR: Peugeot 207 CC var fjorårets mest populære kabriolet.

Se bildet større

SLIKKER SOL: Mange kabrioleteiere benytter enhver anledning til å bade i sol.

Den norske sommeren er kort og tilgangen på nye kabrioletmodeller begrenses av importørenes bestillinger. På kun en av hundre nysolgte personbiler kan taket åpnes for solbading og fuglekvidder.

– Vi får de bilene vi har bestilt, men sjelden flere. Derfor bestemmes volumet i stor grad av importørenes bestillinger, sier Paul Hegna, informasjonsdirektør hos den norske Audi og VW-importøren.

Velger ståltak

Markedet for takløse biler deles i tre. Ifølge tall fra Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV) dominer nå biler med foldbart tak i stål. Den avanserte takløsningen krever imidlertid at bilen står stille når taket skal av og på, den er kostbar å produsere og enda dyrere å reparere om noe går galt. Den stjeler mye bagasjeplass når taket er av og reduserer ofte bakseteplassen til nødplass for barn.

Men da Peugeot 206 som første billigbil kom med foldbart ståltak, åpnet likevel et nytt marked seg for folk som drømte om egen sommerbil, men som ikke hadde mulighet til å parkere drømmen i vinterhalvåret.

Tre av fire nykjøpte kabrioletmodeller i fjor ble levert med ståltak.

Ekte med stoff

Mange rister på hodet over slike biler og mener kun stofftak gjelder. Derfor tviholder Audi på stofftaket. Det gjør også årets andre nyhet på kabrioletmarked, BMW 1-serie. Her har nok en kombinasjon av pris og plasshensyn inne i bilen også veid tungt. Den rettere frontruten i biler med stofftak gir mer sommerfølelse.

Den tredje og siste gruppen kabrioleter, er toseterne – de sportslige roadsterne hvor Mazda MX5 uten tvil dominerer.

En stor andel av MX5-ene som ruller på norske veier har en bruktimportfortid, gjerne fra USA. Siste MX-5 utgave har siden introduksjonen for et par år siden plassert seg trygt blant de ti mest populære sommerbilene.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse