Til foreldrene: – Det er mange veldig usikre og stressa småjenter der ute

Stine Andrea Joynt - ute av Insta-gropa. FOTO: PRIVAT

– "Så pen hun er, så fin kropp hun har, så perfekt hud og hvite tenner!" Man må følge med, like og bli likt - hele tiden! Til slutt var det nok for meg, det tok all energien min, sier Stine Andrea Joynt (20).

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
17.08.2017 kl 11:16

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

OSLO: Sosiale medier og Instagram, eller «Insta», ruler blant de unge. «Likes» er dead or alive. Jo mindre klær - jo flere likes.

– Ja sånn funker det faktisk. Det husker jeg selv da jeg la ut masse bilder. Mindre klær - flere likes. Sånn er det bare, og det gjelder også likes fra jentene. Jenter liker at andre jenter legger bilder med minst mulig klær på Insta, sier Stine Andrea Joynt (20).

Fitnessruss

For et par år siden fortalte Nordre Aker Budstikke om Stine, som da ble kåret til Årets Fitnessruss av treningsforum.no.

18-åringen, som trente fast på Sats Storo, var den eneste fra Oslo som da nådde helt opp i kåringen, etter at håpefulle og treningsglade russ sendte inn bilder. Stine har bakgrunn fra cheerleading og turn, men trener styrke og intervall-løping.

– Jeg tar meg altså en fest innemellom, selv om jeg trener mye. Man må jo ha det gøy, selv om man tar vare på seg selv. Jeg passer jo også på kostholdet, men jeg teller ikke kalorier når jeg er med vennene mine!

Se bildet større

Stine trente mye og trener fortsatt mye, men tiden på sosiale medier er ikke forbi, men kraftig redusert. FOTO: PRIVAT

– Jeg finner mye glede i det å trene - jeg blir rett og slett glad av å trene. Og så er det store helseeffekter ved å trene. Bra for kroppen, men ikke minst også godt for det mentale. Jeg får også overskudd av å trene, sa Stine til Nordre Aker Budstikke, som russ i 2015.

Likes, likes og likes

Stine var ivrig bruker av sosiale medier, blant annet Instagram. Og la jevnlig ut bilder.

– Til slutt så føler du at du må legge ut bilder av deg selv hele tiden. Må få oppmerksomhet, og ikke minst likes. Liker folk sånn som jeg ser ut? I tillegg så blir man nesten besatt av å følge med på hva andre legger ut også - hvor mange likes får de andre? Hun er pen, hun har fin kropp, hvite tenner, perfekt hud, hvorfor ser ikke jeg så glad ut på mine bilder?

Se bildet større

Stine advarer foreldre og andre mot Insta-hysteriet. FOTO: PRIVAT

Stine forteller at hun også ble så stressa av sosiale medier, at det også gikk utover nattesøvnen til den unge jenta.

– Og fikk jeg masse likes, da ble jeg liksom glad. Men det er jo helt verdiløst egentlig.
Det gir jo egentlig ingenting, ingenting varig og verdt å ta med videre i hvert fall, sier Stine, som for noen måneder siden kuttet ut sosiale medier.

Distanserte seg fra sosiale medier

Hun la for noen dager siden ut sin første oppdatering på en stund. Vi gjengir deler av den her:

«Etter et langt opphold fra Instagram poster jeg nå mitt første bilde på lang tid. Det er flere årsaker til at jeg har valgt å distansere meg fra sosiale medier i en periode.

Personlig har jeg hatt mange positive erfaringer med Instagram, jeg har møtt mange fantastiske personer, funnet inspirasjon og motivasjon, men jeg kom til et punkt hvor alt påvirket meg negativt. Jeg sammenlignet meg selv med andre, og følte at jeg aldri var bra nok. På Instagram kan alt virke perfekt, men sånn er det jo ikke alltid. Vi har alle gode og dårlige dager.

Instagram sugde energien og gleden ut av meg, og jeg var ikke på et godt sted hverken fysisk eller psykisk. Jeg har brukt utrolig lang tid på å finne tilbake til sunne verdier og ekte treningsglede. Jeg vil tørre å påsta at livet mitt har blitt snudd på hodet og jeg har fått er helt annet syn på hva som er sunt og ikke.

Jeg er rett og slett litt lei av utviklingen denne sunnhetsbølgen har hatt. Alt skal være proteinrikt, sukkerfritt, lavkalori, lavfett, lavkarbo, og erstatter med alle mulige sunne varianter av helt vanlig mat. Hva skjedde med helt naturlig og sunn mat uten masse tilsetningsstoffer og kunstig søtning?

Jeg har heller aldri hatt så mye overskudd og energi i hverdagen som jeg har idag! Dette er kroppens måte å takke meg for at jeg gir den riktig påfyll og energi. Med dette sagt vil jeg derfor vil slå et slag for sunn fornuft og en helsefremmende hverdag hvor vi pleier kroppen vår med næring som vi kan dra nytte av for å fungere optimalt, både fysisk og mentalt.»

Forsvant

Stine har mange følgere på sosiale medier. Men etter at hun postet dette innlegget, forsvant flere.

– Ja, det er jo nesten komisk. Noen som ikke tåler at man har meninger om og på Instagram og sosiale medier, man skal bare se deilig ut og sånn, med minst mulig klær på bildene. Jeg tipper at rundt et par hundre følgere har droppet meg etter innlegget, det hadde jeg faktisk ikke forventet, sier Stine videre.

– Men akkurat nå spiller det ingen rolle om jeg har 100 eller 1000 følgere, det som betyr noe er at jeg har et bra liv. Og det har jeg nå, sier jenta, som har fått seg jobb i en sportsbutikk, trener og lever et sunt og fint liv. Og jeg er heldigvis ute av instagropa!

Også med sunt forhold til sosiale medier.

Mange stressa småjenter

– Men til alle foreldre, det er mange stressa småjenter der ute. Som ned i 12-13-årsalderen legger ut bilder som aldri burde blitt lagt ut. Med lite klær. Jeg har sett mye, det er så skummelt å se utviklingen. Dette handler om mange veldig usikre småjenter, som skriker etter oppmerksomhet, og som er villig til å gå langt for å få flest mulig likes på bildene.

– For det er jo det det handler om - rop om oppmerksomhet, det å bli sett!

LES OGSÅ:

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse