Tinka har fått eget pass!

Nye regler fra i dag, for å ta med hund fra Sverige. Mattilsynet ønsker enda strengere regler.

Pass: Tinka har hatt time ved Kjelsås Dyreklinikk, og blitt medisinert for Sverigetur. Og kanskje ikke minst fått sitt første pass! FOTO: Kjelsås Dyreklinikk.

Fra i dag må alle hunder som skal inn i Norge fra Sverige, medisineres mot "dvergbendelorm", hos veterinær, og attesteres i et hundepass. Men medisinen virker bare "optimalt" i noen timer!

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
01.05.2013 kl 15:25

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

KJELSÅS/OSLO:Fra og med i dag gjelder nye regler for å ta med hund inn i Norge, også i henhold til EUs regler, og som Norge må følge.

Dvergbendelorm

I Sverige er påvist parasitten "dvergbendelorm" hos rev, og hunder kan smittes. Mennesker kan smittes fra hunder, og parasitten kan også være dødelig for mennesker. Til nå har hundeeiere selv hatt ansvar for å medisinere hunder som er på svensketur, mot parasitten. Men nå skal det utføres av en veterinær, og som attesteres i eget hundepass. Hunden må også ID-merkes.

Mattilsynets hjemmesider, står det både at hunden skal gis bendelormbehandling "...senest 24 timer før innreise til Norge igjen. Lenger ned på siden står det derimot: "Hunden kan få bendelormbehandlingen i tidsrommet mellom 120 timer og 24 timer før den krysser norskegrensen..."

Hva menes egentlig?

- Faglig sett holder én behandling 24 timer før innreise. Da blir parasitter drept og hunden får kvittet seg med dem før de kommer til Norge, forteller Vibeke Bolme, seniorrådgiver/veterinær i Mattilsynet.

Men da betyr det vel at norske hunder som er mer enn 24 timer i Sverige, kan bli smittet av parasitten, og likevel fritt reise tilbake til Norge - innen 5 døgn?

- EU ønsket ikke å gjøre det "for vanskelig" for folk flest. Det ble derfor bestemt at én behandling 5 til 1 døgn før innreise - for at folk enkelt skulle greie å komme til dyrlege - også ved lange høytidshelger. Med andre ord: Behandlingen skal være gjennomført i tidsrommet mellom 120 timer og 24 timer før innreise til Norge. Men det aller beste er at behandlingen skjer 24 timer før innførsel, ifølge Bolme.

- Hadde det vært opp til Mattilsynet, så hadde vi krevet at alle hunder skulle medisineres mot dvergbendelorm-parasitten, 24 -48 timer før innreise. Da hadde hunden kvittet seg med parasitten, og ikke hatt stor mulighet til å få i seg parasitten på nytt. Men som sagt, det optimale er 24 timer før innførsel.

Annet behandlingsopplegg

Men det finnes også et annet behandlingsopplegg som passer for folk som krysser grensen ofte.

- Det vi anbefaler for hundeiere som jevnlig reiser til og fra Sverige med hund, er å starte på et «28dagers behandlingsopplegg». Gi hunden to behandlinger hos veterinæren med maks 28 dagers mellomrom, så fortsette å behandle hos veterinær hver 28. dag. Alle behandlingene skal veterinæren registrere i passet, forteller Bolme, og legger til at avslutter man de "hyppige reisene", må man huske på å ta en siste tablett i Norge, for å hindre nysmitte.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse