Tinka har fått eget pass!

Nye regler fra i dag, for å ta med hund fra Sverige. Mattilsynet ønsker enda strengere regler.

Pass: Tinka har hatt time ved Kjelsås Dyreklinikk, og blitt medisinert for Sverigetur. Og kanskje ikke minst fått sitt første pass! FOTO: Kjelsås Dyreklinikk.

Fra i dag må alle hunder som skal inn i Norge fra Sverige, medisineres mot "dvergbendelorm", hos veterinær, og attesteres i et hundepass. Men medisinen virker bare "optimalt" i noen timer!

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 01.05.2013 kl 15:25

KJELSÅS/OSLO:Fra og med i dag gjelder nye regler for å ta med hund inn i Norge, også i henhold til EUs regler, og som Norge må følge.

Dvergbendelorm

I Sverige er påvist parasitten "dvergbendelorm" hos rev, og hunder kan smittes. Mennesker kan smittes fra hunder, og parasitten kan også være dødelig for mennesker. Til nå har hundeeiere selv hatt ansvar for å medisinere hunder som er på svensketur, mot parasitten. Men nå skal det utføres av en veterinær, og som attesteres i eget hundepass. Hunden må også ID-merkes.

Mattilsynets hjemmesider, står det både at hunden skal gis bendelormbehandling "...senest 24 timer før innreise til Norge igjen. Lenger ned på siden står det derimot: "Hunden kan få bendelormbehandlingen i tidsrommet mellom 120 timer og 24 timer før den krysser norskegrensen..."

Hva menes egentlig?

- Faglig sett holder én behandling 24 timer før innreise. Da blir parasitter drept og hunden får kvittet seg med dem før de kommer til Norge, forteller Vibeke Bolme, seniorrådgiver/veterinær i Mattilsynet.

Men da betyr det vel at norske hunder som er mer enn 24 timer i Sverige, kan bli smittet av parasitten, og likevel fritt reise tilbake til Norge - innen 5 døgn?

- EU ønsket ikke å gjøre det "for vanskelig" for folk flest. Det ble derfor bestemt at én behandling 5 til 1 døgn før innreise - for at folk enkelt skulle greie å komme til dyrlege - også ved lange høytidshelger. Med andre ord: Behandlingen skal være gjennomført i tidsrommet mellom 120 timer og 24 timer før innreise til Norge. Men det aller beste er at behandlingen skjer 24 timer før innførsel, ifølge Bolme.

- Hadde det vært opp til Mattilsynet, så hadde vi krevet at alle hunder skulle medisineres mot dvergbendelorm-parasitten, 24 -48 timer før innreise. Da hadde hunden kvittet seg med parasitten, og ikke hatt stor mulighet til å få i seg parasitten på nytt. Men som sagt, det optimale er 24 timer før innførsel.

Annet behandlingsopplegg

Men det finnes også et annet behandlingsopplegg som passer for folk som krysser grensen ofte.

- Det vi anbefaler for hundeiere som jevnlig reiser til og fra Sverige med hund, er å starte på et «28dagers behandlingsopplegg». Gi hunden to behandlinger hos veterinæren med maks 28 dagers mellomrom, så fortsette å behandle hos veterinær hver 28. dag. Alle behandlingene skal veterinæren registrere i passet, forteller Bolme, og legger til at avslutter man de "hyppige reisene", må man huske på å ta en siste tablett i Norge, for å hindre nysmitte.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon