Tips for en vellykket vinterferie

Stiller opp: Anne-Grethe Granseth er daglig leder på Apotek1 på Ullevaal Stadion, og hjelper mer enn gjerne til med å fylle toalettmappen før ferieturen.

Vinterferien ligger rett rundt hjørnet. Anne-Grete Granseth er daglig leder på Apotek1 på Ullevaal stadion, og gir deg de beste rådene for en vellykket ferie.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.02.2008 kl 09:20

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Lurt å huske: Støttestrømper, reisesyketabletter og magepiller kan redde ferien. Foto: Anniken Montoya

SKITUREN:

– Gnagsårplaster må være et fast inventar i skisekken. Vi vet nok alle hvor vondt det er å legge ut på skitur med åpne sår på hælene. Solkrem vil jeg også anbefale, hvis du skal feriere oppe på fjellet, sier Anne-Grete.

– For barn i alle aldere er det viktig med en god kuldekrem hvis gradene kryper nedover gradestokken. Disse kremene er svært fete og beskytter godt mot kulden, tilføyer Anne-Grete.

– Kuldekremer innholder ikke vann og vil derfor ikke fryse i ansiktet som andre kremer fort kan gjøre.

Brodder

Noe som er veldig populært, og svært gunstig på apoteket er brodder. Isen kan enkelte steder være livsfarlig, så å sko seg med brodder kan bidra til en trygg tur på vinterstid.

– Dessuten er sportsteip også en praktisk ting å pakke med i sekken. Mange bruker den til å blant annet teipe skiene, smiler Anne-Grete.

Forkjølelse

– Vinteren er som kjent en høysesong for forkjølelse. Feber, sår hals og tett nese er klassiske plager ved forkjølelse. På apoteket får du over disken kjøpt preparater som letter på symptomene ved forkjølelse. Det kan også være lurt å ha febernedsettende medikamenter i bakhånd, tipser Anne-Grete.

– Mange vil også hevde at C-vitaminer, solhatt og hvitløk hjelper mot forkjølelse, men det er ikke vitenskapelig bevist. Men for all del – ikke glem skjerf og ullsokker!

SYDENTUREN:

– Det er veldig viktig å bruke solkrem når du reiser utenlands, da lys hud er spesielt utsatt for solen. Du vil likevel få en brunfarge, men filteret i kremen minsker risikoen for kreft, forteller Anne-Grete.

Hun anbefaler å begynne med en solkrem med høy faktor. Helst solfaktor 30, men ikke noe lavere enn solfaktor 15.

– Faktoren kan reduseres etter noen dager, men det anbefales å gå opp igjen når du har fått en brunfarge. Husk at selv om du oppholder deg i skyggen, er du utsatt for solen. På apoteket får du også kjøpt spesielle kremer beregnet for å beskytte barnas hud i solen.

Hygiene

– Når man reiser på ferie til andre land er det veldig viktig å ha god hygiene. Dessverre er det slik at i mange land er vannkvaliteten svært dårlig. Unngå derfor å drikke vann fra springen og kjøp heller flaskevann, forteller Anne-Grete.

For å unngå blant annet magesyke må man passe på å vaske hendene regelmessig. Det kan likevel være lurt å pakke med antibac eller spritservietter.

– Det er ikke uvanlig å få forstoppelse eller diaré på ferie i utlandet. Det selges mange preparater som kan være til hjelp for slike situasjoner. Rådfør deg på apoteket, oppfordrer hun.

Flyreisen

På flyturen er det begrenset med plass ombord, og man blir sittende stille. Særlig for godt voksne mennesker vil det være en god ide å kjøpe flystøtte-strømper.

– Slike strømper får du kjøpt på apoteket. Strømpene forhindrer at blodomløpet stopper opp, forklarer Anne-Grete.

Strømper eller ikke, ta regelmessige spaserturer ombord. Bevegelse holder nemlig blodomløpet i gang.

– Mange opplever også at de blir reisesyke, mot dette kan reisesyketabletter være til hjelp og lette plagene, avslutter Anne-Grete.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse