Tips til grønne fingre

FRØ:Frø er billig i forhold til å kjøpe en ferdigdyrket plante.FOTO: Lena Westin

Klør du i fingrene etter å pynte litt opp på balkongen? Vi hjelper deg i gang.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
04.05.2006 kl 13:00

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Linda Holthe viser frem butikkens stemorsblomster, en populær plante til balkongen.

Majorstuen: Mange bor trangt og har begrenset med plass til å plante og så. Men selv om plassen er trang, finnes det mange flotte balkonger i bydelen, som med noen enkle grep kan gjøres om til frodige oaser. Vi har snakket med nestleder Lina Holthe på Mester Grønn Majorstuen, som forteller deg hvordan du kommer i gang.

– Hva anbefaler du å fylle blomsterkassene med?

– Jeg anbefaler de klassiske bestselgerne, sier hun. Pelargonia, lobelia og margeritt er blomster som vi selger mye av, og som er relativt enkle å stelle. Viola cornuta, en spesiell fiolsort, er en nyhet som spesielt unge kjøper mye av, forteller hun.

– Se blomsten vokse opp

En annen spennende ting som hun anbefaler å prøve, er å plante frø. – Det er artig å se hvordan blomsten vokser opp, mener hun. – Vi selger mye av forskjellige krydder og salatsorter. Mange synes det er gøy å spise det de planter selv, smiler hun.

Frøene sår du inne i mars – april, og setter ut i begynnelsen av mai. Det begynner altså å bli i seneste laget å plante frø, men fortvil ikke; Holthe forteller at det finnens også enkelte frøsorter som kan plantes ut senere, selv om det er litt sent å begynne å så frø i mai. Hvis du forhører deg i butikken vil du få tips om hvilke sorter du bør satse på.

– Hvordan skal blomstene stelles?

– Sommerblomster trenger mye vann, sier Holthe. Det nytter ikke å reise bort på ferie i tre uker. Som regel trenger de å vannes to ganger til dagen. De må også gjødsles. Et tips jeg fikk av en gartner, er å ta en teskje eller to med gjødsel i vannet hver gang du vanner blomstene, forteller hun.

Ikke stauder

Er det noen typer blomster som ikke passer til veranda?

– Det kan være vanskelig å få til stauder, sier Holthe. Planten må nemlig innendørs om vinteren for å overleve. Verandablomster er mer utsatt for frost. Røttene fryser rett og slett om vinteren, og da dør planten, sier hun.

– Hvor mye vil det koste sånn ca. for å få en blomstrende veranda?

– Hm. La oss si at du bruker to blomsterkasser til 100 kroner stykket. Du trenger en pose med lekakuler i hver kasse til 30 kr stykket. To sekker med jord til cirka 18 liter – de koster 30 kroner stykket. Også bruker du 3-4 blomster i hver kasse. Blomstene koster cirka 50 kroner stykket. Men det kan lønne seg å følge med på kampanjer og tilbud. Da kan du gjøre et kupp til en billig penge, avslutter hun.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse