Dagens vinanbefaling: To valgmuligheter

EKSPERT: Ole Martin Alfsen er vinkelner og fagansvarlig for mat og drikke ved Kulinarisk Akademi. Ansvarlig for vinkelnerutdannelsen i Norge, og aktuell med kokeboka "Mer".

Av og til er trivsel, harmoni og velvære lett oppnåelig.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

ANBEFALT: Casamatta Rosso 2007, Bibi Graetz/Testamatta, Toscana, Italia.

Det er ikke den største utfordringen vi blir servert her. De milde, runde og harmoniske smakene og konsistensene krever lite kraft og struktur av vinen. God friskhet i kombinasjon med en tydelig fruktighet er i prinsippet det som trengs for å rense opp i denne litt runde og fete retten.

Her kan vi velge flere innfallsvinkler til haromoni: Unge, friske og saftige viner som med sin vitalitet vil gi et leskende løft til munnhulen.

Forfriskende alternativ

Et relativt lett, men allikevel forfriskende alternativ er 59050 Casamatta Rosso 2007, Bibi Graetz/Testamatta, Toscana, Italia. Kr 99.90 (Fullsortiment) som etter importørbytte har gått ned 40 kroner i pris, og dermed er blitt et særdeles godt kjøp.

Med saftig og konsentrert fruktighet, samt forfriskende syre og en omgjengelig, men fast tanninstruktur, er det lett for både svin og fete poteter å trives.

Vinen er i så måte en god allrounder som også fungerer godt med andre retter av svin, mange risottoer og ikke minst fisk. Blant annet har vinterens skrei hatt flere gode møter med denne vinen.

Polert tannin

En annen retning er utviklede, rundere og litt rikere viner som utgjør en mer innlysende parallell til retten selv

— som er preget av svært lite kanter!

Modne viner får som oftest rundere munnfølelse, på grunn av en polert tanninstruktur. Syren blir en mer fremtredende og viktig del av vinens struktur.

Samtidig får vi et rikere og mer komplekst smaksbilde. Smaken blir mindre preget av primær bærfrukt, men heller i stedet mot tertiære aromaer. Disse aromaene kan opptre som jordlige toner og en søtere, mindre fersk frukttone, eller som dufter av lær og hud.

Bløt munnfølelse

Modne, utviklede viner er det ikke mange av i pollisten, men noen er det allikevel å finne.

3435 Vina Ardanza Reserva 2000, la Rioja Alta, Rioja, Spania. Kr 219,90 (Fullsortiment) er en god vin fra listen, som fungerer bra her.

Vinens bløte og runde munnfølelse harmonerer veldig bra med med rettens egen rundhet. Samtidig er det nok friskhet til å rense opp, slik at mat og vin ikke blir for identisk.

Hvis kjøttet hadde opptrådd alene på tallerkenen, ville dette blitt vel mye vin. Men sammen med de rike og fyldige smakene fra buljong og stekte poteter, blir totalbildet fint balansert.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse