Tok saken i egne hender

Ekteparet Randi og Kjell Reum har sammen kjempet seg gjennom alvorlig sykdom, men har også slåss for bedre oppfølging av hjerte og lungesyke.

Ekteparet Reum ble lei av å kjempe for et bedre rehabiliteringstilbud, og tok saken i egen hender.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
11.05.2006 kl 10:08

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Hjertesyke Kjell Reum tror ikke han hadde vært der han er i dag uten den regelmessige fysiske treningen to ganger i uken på Idrettshøyskolen.

Se bildet større

Denne blide gjengen møtes hver uke på Idrettshøyskolen til hjertetrim.
Bakerste rekke fra venstre:
Per Berg, Eivind Andersen, Bjørn Blomèn, Tor Christensen,
Kjell Reum, Per Andersen, Gunnar Bettum.
2.rekke:
Leif Olsen, Asbjørn Moen, Odd Ellingsen, Olaf Nilsen.
1.rekke:
Hjertetrim-Instruktør Siri Helene Jeber, Jorun Sandvik, Mona Strand,
Odd Friberg, Kari Friberg, Gerd Gangsø, Edith Ellingsen og Randi Reum.

Se bildet større

Hjertesyke Kjell Reum tror ikke han hadde vært der han er i dag uten fysisk trening.

Grefsen: Grefsenbeboerne Kjell og Randi Reum er lite imponert over oppfølgingstilbudet til alvorlig hjerte- og lungesyke. Og de vet hva de snakker om. Kjell er i dag 71 år, men fikk sitt første hjerteinfarkt allerede for 32 år siden.

– Jeg har hatt flere infarkt og hjertetrøbbel gjennom mange år, og rehabiliteringstilbudet i dette rike landet er altfor dårlig, sier en tydelig engasjert Kjell Reum.

På egen risiko

Den tidligere byggmesteren var bare 39 år da han ble rammet av det første infarktet.

– Du vet svært lite om hvor du står etter en slik alvorlig diagnose, og blir usikker. Hvor mye tåler du? sier Kjell.

Han fortsetter.

– Mye har blitt bedre, men fortsatt opplever ikke vi rehabiliteringstilbudet som godt nok. Etter operasjon og utskriving fra sykehuset, og eventuelt noen ukers klinikk-opphold, er det rett hjem og stort sett tilbake til livet på egenrisiko, sier Kjell.

Randi er enig.

– Pårørende trenger også informasjon og oppfølging. Å ha en alvorlig hjertesyk mann skaper selvfølgelig en helt ny familiesituasjon, og mange spørsmål dukker opp underveis. Vi står sammen og har støtte rundt oss, men jeg tenker med gru på de som er alene og uten nettverk, sier Randi.

Ordnet opp selv

Ekteparet Reum tok til slutt saken i egne hender. To ganger per uke - i snart 20 år - har de vært med på å arrangere trim for blant annet hjerte- og lungesyke på Idrettshøyskolen, med spesialutdannet instruktør.

– Det er mange hull i rehabiliteringstilbudet, men den fysiske etter-opptreningen brenner vi ekstra for. Hvis man klarer og orker, må man komme seg på beina, sier Kjell.

– Tror ingen av oss kunne klart oss uten. Det er jo også veldig sosialt - og selvfølgelig har vi julebord, sier Kjell og Randi.

Bydelen passiv

Kjell har lang fartstid som medlem i bydelens Råd for funksjonshemmete. I tillegg er både han og kona engasjert i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL).

– Jeg tok for noen år siden opp rehabilitering og spesielt tilrettelagt trim med bydelsoverlegen, uten respons derfra. Økonomisk sett går hjertetrimmen på Idrettshøyskolen akkurat rundt, ved hjelp av en årskontingenter. Trimmen burde vært gratis, sier han.

Små steg fremover

Ekteparet Reum håper på en fremtid med mer fokus på rehabiliteringsproblematikken.

– Selv har jeg forsøkt å arbeide i mer eller mindre grad etter rundene med infarkt og operasjoner. Selv om man ikke orker mye stimulerer hvert lille steg fremover til enda mer mestring. Jeg er fortsatt angina-syk. Men uten den faste aktiviteten er det ingen som vet hvordan ståa hadde vært, sier en optimistisk Kjell Reum.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse