Topping av idrettslag - uansett alder?

Hospitering: Francesca Ortiz er med pappa Enrique på trening på gressbanen ved Kringsjå barneskole. FC Lyn henter mange unge talenter fra Norges Toppidrettsgymnas, og mener ordningen med hospitering er veldig god.

Toppspillerutvikler for FC Lyn, Dmitri Barannik, har vært på seminar med andre topptrenere. Spørsmålet om når topping av lag i barnefotball er fornuftig stod sentralt.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
07.09.2006 kl 15:40

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Toppspillerutvikling: (Fv) Spillerutvikler I FC Lyn, Dmitri Barannik, gir gode råd til elitespillerene i klubben; Kim Andre Madsen, Bjarne K. Ingebretsen og Kevin Larsen.

Kringsjå: - Dyktige trenere er en vesentlig faktor. En riktig god fotballtrener er verken styrt av egne eller foreldres ambisjoner, men evner å se og utvikle den enkelte fotballspiller, uttaler Dmitri Barannik, som har jobbet ni år ved Norges Toppidrettsgymnas (NTG), og fortsatt har god kontakt med skolen.

- Frem til 13-14-årsalderen er det en klar fordel å drive med flere idretter, eksempelvis håndball kombinert med fotball, men så er det ofte nødvendig med en prioritering, mener Barannik.

Godt tilbud for alle

Det er trening på gressletta nedenfor Kringsjå barneskole. Elever fra NTG og elitespillere har en økt sammen med toppspillerutvikleren i FC Lyn.

- Det som er mest moro med jobben min er å gi spillerne utfordringer og se progresjon i utviklingen. Noe av det viktigste vi gjør, er å hjelpe spillerne til å være gode mennesker og bli flinke til å ta vare på seg selv. I Lyn driver vi med toppidrett, andre klubber satser mer på breddeidrett. Det blir opp til de enkelte fotballklubbene å lage sin egen policy, se selv, vurdere det enkelte tilfellet, og sørge for at det finnes et godt tilbud for alle, sier Barannik.

- Mange gode fotballspillere kommer fra små klubber, påpeker han.

Fotball - gøy for alle

- Very good, Ortiz!

Barannik har et blikk mot gressbanen mens vi prater og Enrique Ortiz setter et skudd i tverrliggeren og inn. Ortiz råder unge fotballspillere til å "være oppmerksom og ta ansvar når du er på trening".

- Vi må skille mellom treningstalent og fotballtalent, sier Sigbjørn Korneliussen fra sidelinjen.

Han mener at de som er ivrige bør belønnes med spilletid på kamper.

- De enkelte klubber må ta standpunkt til om de ønsker å ivareta bredden eller de beste spillerne, legger han til og prater varmt om ordningen med "hospitering"; la de beste spillerne i en årsklasse rykke opp et alderstrinn.

- Vi har sett at enkelte trenere motsetter seg dette fordi de da mister sine toppscorere eller beste forsvarsspillere. Da er det kanskje på tide å vurdere et trenerskifte, sier han med et smil, og påpeker at fotballklubbene bør bruke sine ressurser i større grad nettopp på kompetente trenere.

- I 14-15-årsalderen er det naturlig å skille mosjonister fra fotballtalenter, og da er spillerne også modne på å bli forklart nettopp dette, sier Korneliussen, som jobber ved NTG og trener juniorlaget til Lyn Fotball i 2.-divisjon.

Landets yngste

FC Lyn Oslo har landets yngste tippeligalag. Dette er blant annet et resultat av samarbeid med Norges Toppidrettsgymnas (NTG) som er helt unikt i norsk sammenheng. NTG er et toppidrettsgymnas med ca 270 elever som gir unge talenter fra hele Østlandet muligheten til å ta en utdannelse kombinert med fotball på topp nivå. NTG U, en ungdomsskole for de som liker fotball og sport, ble i høst åpnet for de første åttende-klassingene og gir elevene samme mulighetene som på gymnaset. Trenerne er av ypperste kvalitet og gir spillerne forutsigbare og krevende arbeidsoppgaver i tråd med det norske utdanningssystemet.

- Noen talenter fostres best i de små klubbene, andre eksempelvis ved NTG, påpeker Barannik.

Å flytte over fra små klubber til NTG forutsetter motivasjon og trivsel, sier spillerutvikleren.

- En femtenåring med hjemlengsel utvikles best i hjemmeklubben, men i Lyn har vi mange spillere som har spilt godt i tippeligaen og som har "gått skolen" via Norges Toppidrettsgymnas, kan han fortelle.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse