ANNONSE
Annonse

Fargetrend:

Tradisjonelle farger tilbake

BYGDERØD: Tradisjonsfargen bygderød, fra Jotun, er aktuell igjen.

– De kraftige, tradisjonelle fargene kommer tilbake som en del av interessen for folklore og kunsthåndverk

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 02.04.2009 kl 09:05

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

Det forteller Lisbeth Larsen, fargesjef hos Jotun.

– Nå kommer mange av de historiske fargene tilbake, sier hun

Fargene har navn som rødmelde, rosenrot, bygderød, bondeblå og dalablå. Godt voksne mennesker vil kanskje huske at de malte stuene sine med nettopp disse rundt 1970 – forrige gang de historiske fargene var på moten.

– Disse kraftige, tradisjonelle fargene kommer tilbake som en del av interessen for folklore og kunsthåndverk, forklarer Larsen.

Hun viser til klesdesignen fra Moods of Norway, der rosemaling er brukt som dekorelement.

– Jeg har også registert at skatere bruker rosemalte rullebrett. Det sier vel sitt om trenden, ler Larsen.

Den nederlandske trendguruen Li Edelkoort er en annen som har påpekt vår tids "historisme". Hun er hyppig sitert på at "nå skal alle bo på landet", med alt det innebærer av tradisjonsbevissthet.

Grønt og rosa

Jotun har laget et nytt fargekart med vakre, historiske farger. I tillegg er det stor fargerikdom i de andre av årets interiørfargekolleksjoner.

– Vi har både sterke og sarte farger, så alle kan finne noe de liker. Det er ikke lenger sånn at det er én stil som gjelder, sier fargesjef Larsen.

Men hun trekker fram grønn som en av årets viktigste farger.

– Vi ønsker å ta vare på naturen, derfor er grønt blitt en stor farge. Jordgrønne nyanser for dem som liker tremøbler, urtekrydder og landliv. Eller heftige, friske grønnfarger som er inspirert av karribisk eller urban stil, sier Larsen.

For dem som ikke vil gi slipp på de lyse veggene, er det greit å vite at rosa det nye hvitt.

– Rosa, sarte hudtoner er for dem som har vært glad i eggehvitt! Fargen "pilates" er et eksempel på en rosatone som kler minimalistiske interiører, og som selv menn vil like, mener Lisbeth Larsen.

Fargevelgeren

Å male en vegg i grønt, rosa eller bondeblått kan, uansett trender, være skummelt for oss som er vant til hvitt. Jotun har utviklet et nytt og praktisk verktøy i så måte: den elektroniske fargevelgeren. Den nye versjonen av fargevelgeren lanseres rundt påsketider, og ligger på Jotuns nettsider.

– Her kan du legge inn dine egne bilder, og se hvordan hjemmet ditt vil ta seg ut med en hvilken som helst farge, forteller Jotuns web-sjef Trine Sjøstedt Andersen.

Når du legger inn egne bilder, enten av interiør eller eksteriør, og deretter velger ny farge, beholdes skiftningene i lys og skygge på veggen. Slik blir inntrykket mest mulig realistisk. En lignende tjeneste, med mulighet for å legge inn egne bilder, finnes også hos Flügger og Dyrup. Bildene kan lagres eller skrives ut.

– Med fargevelgeren blir det enklere og morsommere å velge nye farger til hjemmet, mener Andersen. Hun innrømmer likevel at både fargeskrivere og dataskjermer iblant kan forvrenge fargene noe.

– Derfor anbefaler vi fortsatt at man gjør en god, gammeldags oppstrøksprøve før man bestemmer seg.

Interessert i boligstoff? Les mer på min-bolig.no

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse