Trangt i Nydalen

Slik skal den nye skolen se ut. Men uterommet per elev oppfyller ikke retningslinjene fra Helsedirektoratet. Illustrasjon: Utlån

Elevene på den kommende Nydalen videregående skole får kun 3,5 kvadratmeter uteplass per elev. Det er langt unna Helse- og sosialdirektoratets anbefaling på 50 kvadratmeter per elev.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
14.08.2008 kl 08:47

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

NYDALEN: Før sommerferien ble reugleringsplanen for nye Nydalen videregående skole (vgs.) i Nydalsveien 30, vedtatt av Oslo bystyre. Skolen skal være ferdig i 2010/2011.

3,5 kvm per elevBortsett fra Rødt, støttet ingen av partiene i bystyret forslaget om at skoleutbygger Avantor AS burde ta i bruk nabotomten i Nydalsveien 16-26, for å gi de fremtidige 900 vgs.-elevene større uteplass enn 3,5 kvadratmeter (kvm) hver. Det er hele 46,5 kvm mindre enn det retningslinjene fra Helse- og sosialdirektoratet anbefaler, nedfelt i en rapport fra 2003 "Skolens utearealer", som spesielt gjelder nye skoleanlegg - også vgs-skoler. Direktoratet anbefaler i tillegg at det skal regnes 25 kvm ekstra for hver elev utover de 300 første.

Innendørs blir utendørs

Plan- og bygningsetaten (PBE) innstilte også på at planen med det "knappe" uterommet, som etaten selv kaller det, burde godkjennes, og mener inneareal for vgs-skoler kan regnes som uteareal.

– I praksis tilbringer de eldste elevene mye tid innomhus, så det er relevant å se "skolegården" som summen av innendørs og utendørs oppholdsarealer. Innendørs er det skissert 2860 kvm til oppholdssoner. Samlet oppholdsareal (inne og ute) blir da 6128 kvm, det vil si ca. 7,5 kvm per elev, skriver etaten, som også viser til god tilgang på uteområder i nærmiljøet.

Etaten nevner Sosial- og helsedirektoratets normer, men det gjør ikke byrådet i sin innstilling til byutviklingskomiteen og bystyret.

Ok for UDEPlan- og bygningsetaten refererer også i sin vurdering til Utdanningsetatens (UDE) brev til PBE, av 05.10.2006, hvor UDE skriver at det ligger en forutsetning om at knappe arealer må forventes i et område med tett bymessig bebyggelse, og at det blant annet må kompenseres med høyere krav til opparbeidelsen.

– Kvalitetsmessig opparbeidelse

I følge Avantor AS er konkrete planer/detaljer rundt opparbeidelse av uteområdet eller innendørsområdet ennå ikke ferdig utarbeidet.

– Men området som hører direkte til skolen vil bli gitt en god kvalitetsmessig opparbeidelse. Mellom Nydalen Bruksvei og Maridalsveien eier Oslo kommune også et område med en tennisbane på. Dette området kan etter vårt syn også brukes som uteområde for skolens elever, sier administrerende direktør i Avantor AS, Christian Joys, og viser også til "store innendørs oppholdsarealer" som må ses i sammenheng med de tilstøtende utendørs arealene.

Det har ikke lykkes Nordre Aker Budstikke å få kommentarer fra Utdanningsetaten.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse