Trio for høyhus

Heidi Rømming, Jan Tank-Nielsen, og Hermann Kopp sier ja til Signaltårn og grønt torg på Gullhaug torg (bak). Foto: Karl Andreas Kjelstrup

SV, Høyre og Frp går sammen og sikrer flertall for signaltårnet på Gullhaug torg. – Det viktigste er at vi får på plass en skikkelig torgløsning, mener der tre.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
10.02.2010 kl 12:52

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Heidi Rømming, Jan Tank-Nielsen, og Hermann Kopp sier ja til Signaltårn og grønt torg på Gullhaug torg (bak). Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Se bildet større

Slik er signalbygget planlagt. Illustrasjon: Avantor/Kristin Jarmund Arkitekter

Se bildet større

Jan Tank-Nielsen (t.v.), Heidi Rømming og Hermann Kopp sier ja til Signaltårn og grønt torg på Gullhaug torg (bak). Foto: Karl Andreas Kjelstrup

NYDALEN: Det var i byutviklingskomiteen i forrige uke at de tre partiene sikret flertall for det omstridte 24-etasjers tårnet midt i Nydalen.

LES OGSÅ: Anbefaler 24 etasjer i Nydalen

Stenger for trafikk

— Det er meningsløst å kalle dette et torg i dag, sier Heidi Rømming (SV), og peker på biltrafikken, parkeringsplassen og taxi-holdeplassen i Nydalsveien og over Gullhaug bro, som i dag deler torget.

I flertallsvedtaket heter det at Nydalsveien skal stenges for gjennomkjøring for privatbilister, men at bussene fortsatt skal få passere. Dekket på torget skal lages mer enhetlig enn i dag, slik at torgfunksjonen, med Gullhaug torg som møteplass og naturlig samlingssted i Nydalen, blir fremhevet, markert med signaltårnet.

Det er dessuten ønskelig at Akerselva skal knyttes enda sterkere til torget enn i dag, ved at turveidraget langs elvebredden knyttes til torget.

Endret mening

SV, som opprinnelig har vært svært negative til tårnet, åpnet i høst for at de kunne støtte Høyre- og Frp-byrådets innstilling om 24 etasjer, dersom en klarere definisjon av Gullhaug som et bilfritt torg kom inn i reguleringsplanen.

LES OGSÅ: Høyden er stridstemaet

— Jeg var opprinnelig veldig skeptisk til bygget da jeg hørte om det første gang og syntes det var kjempedigert, innrømmer Rømming.

— Men etter hvert som vi har jobbet med det, tror jeg det kan blir veldig spennende, og at helhetsløsningen for Gullhaug torg blir veldig bra, sier hun.

Det klinger godt i ørene til Høyres Hermann Kopp og Frps Jan Tank-Nielsen.

— Tårnet har en grunnflate på 12 ganger 10 meter. Det blir et smalt bygg som ikke vil kaste skygge ett sted mer enn fem minutter av gangen, sier Tank-Nielsen.

De mener tårnet ikke vil bli til sjenanse for beboerne i Nydalen.

— Dem det vil bli synlig for, og eventuelt ta noe sikt fra, er beboere oppover på Grefsen. Men igjen, bygget er så smalt at det vil bare bli en minimal forskjell, sier Tank-Nielsen.

Det er også ønskelig å utvikle energieffektiviteten i bygget, som vil få store glassfasader. De tre flertallspartiene ber sammen med Venstre byrådet om å gå i dialog med utbygger om muligheten for å etablere bygningen som et pilotprosjekt på energiløsninger.

— Vi ønsker også, slik bydelsutvalget i Nordre Aker har uttalt, at det skal innpasses offentlige funksjoner slik som bibliotek i tilknytning til torget, og vi ber byrådet i samarbeid med bydelen og utbygger avklare hvorvidt det er mulig å realisere, sier Rømming.

Venstre uenig

— Venstre er enig i at det er viktig å få til en god torgløsning. Men vi står fortsatt på at 24 etasjer i Nydalen er for høyt, sier byutviklingskomiteens leder, Ola Elvestuen (V), til NAB.

Partiet stemte sammen med H, Frp og SV for torgløsningen, men ønsker ikke at bygget skal overstige 16 etasjer. Arbeiderpartiet avviste tårnplanene.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse