Trives hos Betzy

I det tidligere arbeiderstrøket ovenfor ringveien har inspektør Kjelsbergs lystige ånd senket seg.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
28.01.2009 kl 15:25

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Grefsen: Betzy Kjelsbergs vei går fra Kapellveien ved Grefsen skole og ender ved påkjøringen til Store Ringvei. Navnet ble vedtatt i 1959, ni år etter Betzy Kjelsbergs (1866-1950) død.

- Hun var kvinnelig politiker, det må vel ha vært for Arbeiderpartiet? spør Ester Wilhelms Jenssen, som har bodd i samme leilighet i den nederste høyblokka i Betzy Kjelsbergs vei siden den var ny på 1960-tallet. Fra toppleiligheten har hun og mannen utsikt over hele byen og langt utover fjorden.

Jenssen har rett i at Kjelsberg var politiker, men hun tilhørte Venstre, var første kvinne i partiets sentralstyre og satt to perioder i bystyret på 1920- og 30-tallet. Kjelsberg var en driftig dame. Hun ledet Norske Kvinners Nasjonalråd i 16 år fra 1922, og var den første kvinnelige fabrikkinspektør i landet, fra 1910 til 1926.

Har blitt mer sentralt

- Da vi flyttet inn kunne vi gå over ringveien og ned til Storo, mimrer Jenssen og kikker ned på veien som i dag er atskilling bredere enn den gang og kraftig trafikert. - Men det har blitt veldige gode forbindelser til byen. Vi har fått en bussrute som går til Storo og Bjølsen hver time, og nå kan vi jo til og med ta banen fra Nydalen, sier hun fornøyd. Jenssen steller i bedene rundt blokka når vi møter henne, noe hun gjør på frivillig basis. Hun trives når grøntanlegget holdes i stand.

- Vi har dugnad i mai, og de fleste beboerne er veldig flinke til å stille opp, men jeg syns det er greit å gjøre litt ekstra.

Arbeiderstrøk

Hvorfor veien på Grefsen er oppkalt etter nettopp Betzy Kjelsberg, er ikke Finn Geiran, leder i historielaget Grefsen-Kjelsås-Nydalen, helt sikker på.

- Men Nydalen var et industriområde med bomullsbinderi og spikerverk i sin tid, som sikkert trengte overvåkning av arbeidsmiljøet. I tillegg lå det mange boliger for Nydalsarbeiderne i Lillo-området på oversiden av der ringveien går i dag, sier han. Geiran antar derfor at det var naturlig å oppkalle en vei i et slikt område etter en fremtredende fabrikkinspektør.

Humørfylt

Betzy Kjelsberg var kjent for sitt alltid strålende humør, og kanskje har hennes blide ånd smittet over på befolkningen i veien som bærer hennes navn?

- Det tør jeg ikke si noe om, humrer beboer Jenssen, men bekrefter at hun trives svært godt. - Hvis ikke hadde jeg ikke blitt boende så lenge!

Mange av de første naboene hennes i høyblokka bodde der til de døde, så altfor ille kan det ikke være.

- Det har vært en del utskiftning her de siste årene. De unge må jo ha nye kjøkken og bad, så det hamres og bores hele tiden. "Snart bor vi i en sveitserost," sier mannen min. Jeg svarer at han bare må være glad til, for da forfaller det i alle fall ikke, flirer Jenssen.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse