Nekter å betale feieavgift

Trues med utpanting av huset

Petter Klyve på Holmen har ikke noe imot å betale feieavgift. – Men så lenge feiingen ikke utføres, betaler jeg ikke en krone, sier han. foto: alexander synstad

I verste fall kan kemneren ta huset til Petter Klyve på grunn av manglende innbetaling av feieavgift. Klyve nekter å betale for noe han mener ikke er blitt utført på flere år.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 25.03.2009 kl 13:41

OSLO: Hvert fjerde år utfører Brann- og redningsetaten tilsyn med fyringsanlegg. Petter Klyve har både peis og ovn i privatboligen. Han betaler gjerne for tilsynet av peisen, ovnen og pipeløpene. Men det er ikke blitt feiet. Klyve selv har feiet pipeløpet. Han fyrer hele vinteren og mener pipeløpet bør feies minst én gang i året for å unngå pipebrann.

– Alle huseiere blir avkrevd feieavgift. Men de feier jo ikke, og da betaler jeg selvfølgelig heller ikke, sier Klyve.

Kemneren truer med å ta pant i Klyves eiendom dersom avgiften ikke betales. Klyve lar seg ikke skremme. Han står på sitt.

Klyve har skrevet flere brev til seksjonen for feiing og tilsyn. Der har han forklart hvorfor han ikke vil betale for noe han mener ikke er utført. Han har også klaget til Sivilombudsmannen. Der peker han på at kommunen er lovpålagt å sørge for tilsyn med og feiing av fyringsanlegg. Klyve er sterkt kritisk til at kommunen tar betalt for jobben når den ikke utføres.

– Hadde enda kommunen foretatt feiing hvert fjerde år ville jeg ikke klaget. Dette er en alvorlig sak.

Klyve tror en del branner skyldes manglende feiing av piper.

Feier selv

– Tilsynet som er blitt utført har jeg ikke noe å si på. Men når det ikke feies, er jeg nødt til å gjøre det selv. Så mye som jeg fyrer, er det helt nødvendig. Men jeg betaler selvfølgelig ikke for noe som ikke blir utført fra deres side, sier han og bemerker:

– Etter tilsynet i fjor, fant kontrolløren ut at det ikke var nødvendig å feie i pipeløpet til ovnen. Like etter begynte det å brenne i pipen. Heldigvis fikk jeg slukket det raskt. Når det blir på den måten må jeg feie selv. Det er så absurd som det kan få blitt. Man kan lurer på hvor mange andre huseiere som har betalt denne avgiften, uten at det er blitt utført feiing.

Ville ikke feie

Klyve har skrevet flere brev til Kemnerkontoret hvor han forklarer hvorfor han ikke vil betale. Seksjonen for feiing og tilsyn mener det ikke var nødvendig å feie under det forrige tilsynet i fjor. I et brev fra i fjor høst skriver seksjonen at det var problemer med det ene pipeløpet. Det andre pipeløpet var det ikke nødvendig å feie, skriver seksjonen.

– Likevel får jeg en spesifisert regning på at feiing er utført. Forstå det den som kan, sier Klyve.

Seksjon for feiing og tilsyn viser videre til at feie- og tilsynsavgiften er hjemlet i Brannvernloven. I paragrafen det vises til, pekes det blant annet på at feiing og tilsyn skal utføres minst én gang hvert fjerde år, eller etter behovet feieren bedømmer etter tilsynet.

– Men likevel har det ikke blitt feiet, sier Klyve, som skal skrive et nytt brev til Sivilombudsmannen i ett nytt forsøk på å nå frem. Han søkte bistand fra Huseiernes Landsforbund og fikk til svar at forbundet har jobbet med denne problemstillingen i flere år, uten å lykkes. Det har rett og slett gitt opp.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon