Trygge og tydelige voksne søkes

Elisabeth Haugseth (f.v.), Vibeke Torgersen og Marianne Brynhildsen søker trygge, omsorgsfulle voksne som er innstilt på tett samarbeid med fagpersoner.

Heggeli barnehjem søker to familiebaser til gutt på syv år og gutt på åtte år. - Jeg har lært at andre barn er like viktige som mine egne, sier syvbarnsmamma Wenche Wilhelmsen som hadde en gutt hos seg i seks år.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
22.05.2007 kl 11:19

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Skøyen:- Familiebase er et forsterket fosterhjem som er tilknyttet Heggeli barnehjem. I dag har vi fire barn som bor her på barnehjemmet, og ti barn som bor i ulike familiebaser. Forskjellen på familiebaser og fosterhjem er at vi krever mer, og tilbyr mer, forklarer Vibeke Torgersen, teamleder for familiebasene.

Fordi barna er preget av en oppvekst med omsorgssvikt, trenger de mer omsorg og oppmerksomhet enn andre barn. Derfor krever Heggeli at en av foreldrene er hjemme. For dette får man arbeidsgodtgjøring.

Syv og åtte år

- Nå har vi to gutter på syv og åtte år som trenger en familiebase hver. Begge barna trenger voksne som er trygge, rolige, stabile og tydelige, sier Marianne Brynhildsen, leder ved barnehjemmet.

Alle familiebasene har en egen kontaktperson på Heggeli. De to guttene skal følges opp av Elisabeth Haugseth.

- Huset vil være tilgjengelig for barn og voksne døgnet rundt. Vi tilbyr avlastning hver tredje helg og to uker hver sommer. Vi drar på kanoturer og går opp Galdhøpiggen sammen. Dessuten deltar barna i samtalegrupper med barn og veiledere de kjenner. Der treffer de barn i samme situasjon og får muligheten til å snakke om hvordan det er å vokse opp uten egne foreldre, forklarer hun.

Familiebase er i utgangspunktet midlertidig, men ifølge Brynhildsen er det lite sannsynlig at de biologiske foreldrene noen gang får ansvaret for barna igjen.

- Allikevel er det viktig å huske på at disse barna har en biologiske familie. Noen ser dem aldri, andre ser dem en gang i uken. Men felles for dem er at de tenker mye på foreldrene sine, og bærer preg av oppveksten de har hatt sammen med dem, forteller Torgersen.

Hun håper å finne familiebaser til de to guttene i nærmiljøet.

- Noen av barna får, eller vil senere ha behov for, hjelp i psykiatrien. Det er fint om de bor nær psykiatrisk behandling.

- Er det kun heterofile par som kan ta på seg oppgaven som familiebase?

- For disse to guttene på syv og åtte år har vi vurdert det slik at de trenger en mor og en far som enten er gift eller samboere. Vi vurderer alltid hva som er best for det enkelte barn, og i andre tilfeller kan både homofile par og enslige være aktuelle, sier Torgersen.

Åtte barn

Musikkpedagog Wenche Wilhelmsen og ektemannen fra Ullern tok på seg oppgaven som familiebase for en tolv år gammel gutt for åtte år siden.

- Vi har seks biologiske barn og et multihandikappet adoptivbarn, og ønsket oss et fosterbarn. Vi hadde i utgangspunktet sett for oss et spedbarn, men da vi ble spurt om å ta til oss en tolv år gammel gutt takket vi ja med en gang.

Gutten hadde nemlig ønsket seg en stor søskenflokk.

- Men da han hørte at vi hadde syv andre lurte han på om han hadde kommet til en institusjon, ler Wilhelmsen.

Nå er gutten snart 20 år gammel, og for to år siden flyttet han hjemmefra. Men han har fortsatt jevnlig kontakt med familien.

- Guttene våre treffer ham i hvert fall en gang i uken. Det har gått utrolig bra med ham, og det er så hyggelig å se. Han treffer også sin biologiske foreldre, som har vært veldig takknemlige for det vi har gjort for ham. Forholdet mellom dem og oss har vært veldig greit hele veien.

- Gjør det samme!

Wilhelmsen kan ikke få fullrost de ansatte på barnehjemmet.

- De var en enorm støtte, og det hadde nok ikke vært like lett uten dem. De er utrolig flinke!

Nå håper Wilhelmsen å kunne være familiebase for et annet barn.

- Vi har sagt at vi gjerne vil gjøre det igjen, og jeg håper flere kan få oppleve hvor positivt det er å ta til seg et barn til. Det er nok mange som tenker tanken, men så tror de at de ikke har god nok økonomi, eller at de er for gamle eller ikke har god nok plass. Jeg tror det viktigste kriteriet er at du må ha kjærlighet til andre mennesker, og at du må være forberedt på å fullføre løpet.

Selv sier hun at hun har lært masse av erfaringen.

- Jeg har lært at andre barn er like viktige som mine egne. Og barna våre lærte masse av det. De har lært å ta hensyn, dele med andre og ikke være sjalu.

For mer informasjon, kan du ta kontakt med Haugseth eller Torgersen på telefon 22 96 61 90 (dagtid).

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse