Tusenvis får se treet fra Akebakken

Og så måtte ordfører Fabian Stang og varaordfører Aud Kvalbein trå til. Foto: Kristin Tufte Haga

Mandag ble juletregaven fra Oslo til Reykjavik hugget i Akebakken. – Tusenvis av islendinger samles for å se treet, ifølge Norges ambassadør på øya.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.11.2009 kl 14:05

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Norges ambassadør på Island, Margit Tveiten og Islands ambassadør i Norge, Sigridur Duna Kristmundsdotttir, startet hugsten med gammeldags tomannssag. Foto: Kristin Tufte Haga

GREFSENKOLLEN: Det er ikke første gangen Oslo gir et flott juletre i gave til islendingene og Reykjavik

— det har vært tradisjon siden begynnelsen av 50-tallet. Men det spesielle i år, er at ordfører Fabian Stang har invitert til en skikkelig julehugst-seremoni

— også for Islandstreet.

Og Friluftsetaten med direktør Kjetil Storaas Hansen i spissen, var å plass med bål, servering og alt som trengs for å få et kjempestort grantre fra Akebakken nedenfor Grefsenkollen, og til første stopp Fredrikstad, før skipining til Island. Og selve båtturen til Island, er det øyfolket selv som står for.

SE BILDER HER!

Tusenvis møter opp

— Veldig hyggelig at det også blir en seremoni rundt treet som skal sendes til Reykjavik

— slik som det er tradisjon for med juletrærne som blir sendt til London og Rotterdam. Jeg har vært med på juletretenning flere ganger i Reykjavik, og det er noe også flere tusen islendinger møter opp for å få med seg, forteller Norges ambassadør på Island, Margit Tveiten.

Også Islands ambassadør i Norge, Sigridur Duna Kristmundsdotttir, var til stede i Akebakken mandag formiddag .

— Jeg er ikke selv med under tenningen første søndag i advent, foran Alltinget i Reykjavik, men jeg vet at Islendingene møter opp i stort antall, og setter veldig pris på juletreet fra Oslo. Treet er et symbol på vennskapet mellom Island og Norge, ifølge ambassadøren, noe også ordfører Fabian Stang (H) understreket i sin velkomsttale.

Trærne fra himmelen?

— Island og Norge er gode venner

— og vi er glade i hverandre! sa blant annet ordføreren, som også spurte inviterte barn fra Blåbærskogen barnehage på Midtstuen om de visste hvordan trær får barn (!)

Barnehagebarna var ikke helt sikre på det, noen trodde kanskje tre-barna kommer fra himmelen? Men barna tror kanskje grunnen til at det ikke er noe særlig trær på øya, er fordi det blant annet er «...vulkaner og veldig kaldt der..».

Men ordføreren fortalte at islendingene selv, for mange år siden, hugget ned trærne. Og kanskje kan kongler og frø fra juletreet til Reykjavik falle ned på islandsk jord, og være med på å bidra til at det vokser nye trær på øya?

Islandsjuletreet er ifølge Friluftsetaten rundt 40 år gammelt

— og 13 meter høyt.

— Men er det noen som vet hvordan man ser hvor gammelt treet er, spurte ordfører barna.

Og det vet Sunna (8).

— Man kan se det på ringene inne i treet!

Lys i mørke tider

Også varaordfører Aud Kvalbein (KrF) var med på seremonien

— og hun skal også være med å tenne lysene i Reykjavik. Og Kvalbein har erfaring

— hun har også vært med på tenning både i Rotterdam og i Berlin tidligere år.

SE BILDER FRA JULETREHOGSTEN HER!

— Flott at det nå blir en seremoni rundt hugsten av juletreet til Reykjavik også, og jeg gleder meg veldig til å reise til Island å tenne juletreet. De har det vanskelig på Island nå, og jeg håper at treet fra Oslo kan være en oppmuntring i mørketiden, i dobbelt forstand. Nordmenn og islendinger er broderfolk med sterke historiske bånd. Det er også en stor glede å få sende et juletre til en øy der det ikke vokser særlig mange trær, sier Kvalbein.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse