TV er best på DVD

LANGVARIG SUKSESS: Sesong 6 av serien "L-Word" går på TV3 i høst. Resten får du på DVD. (Foto: TV3)

Nå som høstmørket er over oss for alvor, er det godt å kunne ha nok av TV-godbiter å velge mellom.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Vampyrer, seriemordere, superhelter, arrogante leger, vakre lesber, privilegert ungdom eller kanskje stilige reklamemenn fra 60-tallet? Det er nok av interessante karakterer som kan holde deg med selskap i høstmørket.

DVD-suksesser

Når det blir kaldere og mørkere, liker nordmenn å sette seg godt til rette i godstolen med fjernkontrollen. Og svært mange av oss kjøper underholdningen vår selv, i stedet for å ta til takke med det som kanalene serverer.

— 20 prosent av omsetningen vår er salg av TV-serier på DVD, forteller Håvard Erga, direktør for Warner Brothers Entertainment Norge.

De har distribuert "Sopranos" og "The Wire", to av de største DVD-suksessene i Norge. Men det finnes et utall andre serier også, som kanskje ikke har fått så mye omtale, men som er minst like gode.

— Ta "The Shield" for eksempel, også en glitrende krimserie, som ufortjent har havnet i skyggen av "The Wire". Denne serien er mer emosjonell, og du kommer tettere på enkeltskjebnene. Tempoet er også mye høyere, forteller Øyvind Holen, journalist med forkjærlighet for popkultur og TV-serier.

60-tallsfavoritt

"The Shield" handler om en gjeng korrupte politimenn som forsøker å hanskes med gjengkriminalitet i Los Angeles. Serien er både brutal og følsom.

For dem som liker virkelighetsflukt av et litt annet kaliber, anbefaler Holen "Battlestar Galactica".

— Det blir kanskje litt mye romskip for dem som ikke liker sci-fi, for serien handler om en gruppe mennesker på flukt fra en klode overtatt av menneskelignende roboter. Men serien trekker paralleller til aktuelle temaer som rasisme og Irak-krigen, og er veldig smart, mener Holen.

Han trekker også fram det virkelighetstro superheltdramaet "Heroes" som annet alternativ. Men den absolutte favoritten hans utspiller seg i et stilig reklamebyråmiljø i New York på 60-tallet.

— "Mad Men" er en fantastisk serie. Lekker å se på, og gjennomført til fingerspissene. Det er morsomt å bli minnet om hvordan samfunnet var for bare noen tiår siden, før hippierevolusjonen. Skaperne bak serien planlegger å lage én sesong for hvert år på 60-tallet, så det skal bli spennende å se hva som skjer. Karakterene i serien er veldig bra, skryter han.

Godt salg

Holen er ikke alene om å digge "Mad Men". Distributøren Star Media melder at det til sammen er solgt 25.000 eksemplarer av de to sesongene som er tilgjengelige i Norge.

— Det er vår mest populære serie akkurat nå, bekrefter Steinar Storløkken, produktsjef for DVD-er hos Platekompaniet.

Han forteller at det er nettopp slike dramaserier nordmenn er aller mest glad i.

— Serier som du bør se alle episodene av, selger best. Krimserier som CSI gir kanalene gode seertall, men du trenger ikke å kjøpe hele sesonger for å følge med. Det samme gjelder typiske sit-coms, så slike serier selger ikke spesielt godt, sier han.

"True Blood"

I stedet er det serier som "Weeds", "Gossip Girl", "Dexter", "Californication", "24" og "The L-Word" kundene til Platekompaniet fortrekker.

— Krigsdramaet "Generation Kill" var også en kjempehit. Den er årets nykommer her hos oss, forteller han.

Men selv om mange av de mest populære seriene er sluppet på det norske markedet allerede, er det også en god del å se fram til.

— Jeg tror "True Blood" blir en kjempehit. Jeg har bare sett to episoder, men det virker veldig lovende. Serien seiler litt på vampyrbølgen som er over oss nå, men er mye mer voksen enn "Twilight"-franchisen. Det er den serien jeg gleder meg aller mest til, sier Øyvind Holen.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon