Bryter seg inn på 40 sekunder: Tyven tar ikke ferie

 

Mens det tar timer, dager - ja, uker å opparbeide seg en fin brunfarge, bruker en erfaren innbruddstyv et snaut minutt på å komme seg inn i huset ditt.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
02.07.2008 kl 16:02

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

OSLO: Det var 1436 innbrudd i norske boliger i første kvartal i år. Dette var en økning på 16 prosent i forhold til samme periode i fjor. I de siste månedene har utenlandske bander brutt seg inn i stadig flere boliger.

Forlatt og fristende

Et tomt og forlatt hus er ekstra fristende for uærlige sjeler. Huseiernes Landsforbund lister opp råd, slik at du kan slippe å bli en del av statistikken i sommerferien.

Uansett hvor du planlegger å tilbringe sommerferien, drømmer du trolig om sol og fint vær. Men mens det tar timevis å opparbeide en lekker brunfarge, tar det bare 30-40 sekunder for en erfaren innbruddstyv å komme seg inn i huset ditt.

Skal du forbli brun og blid også etter ferien, bør du derfor sikre deg best mulig mot innbrudd før du reiser.

Huseiernes Landsforbund har følgende 10 råd til deg som skal reise bort i sommerferien:

1. Ikke fortell om ferien på Facebook og e-post

Du må for all del ikke legge ut informasjon på Facebook eller på fraværsassistenten på e-posten din at du "er på ferie frem til xx. dato".

2. Unngå full postkasse

Stopp eller omadresser posten og avisen mens du er på ferie. Posten kan du stoppe eller omadressere ved å ringe 81000710, ved å gå inn på www.posten.no , eller ved å fylle ut en blankett på ditt lokale postkontor. Husk å merke feriepostkassen din tydelig dersom du bestiller ettersending av post og aviser.

3. Viderekoble telefonen

Mange tyver ringer på forhånd for å sjekke om huset står tomt. Ikke sett på telefonsvareren med beskjed om at du er på ferie. Sett i stedet over telefonen til mobilen, dit du reiser, eller til en bekjent.

4. Fyll søppelkassen

En tom søppelkasse viser at du ikke er hjemme. Be naboen om å sette pose i stativet og legge litt søppel i kassen.

5. Fjern verdisaker

Ikke la sølvtøy, smykker, fotoutstyr, penger og andre lett omsettelige verdigjenstander ligge i huset. Verdifulle gjenstander bør oppbevares i bankboks. Lag gjerne en oversikt over verdigjenstandene i boligen og ta bilder av dem og rommene i huset. Husk å oppbevare bildene på et innbruddssikkert sted (for eksempel på e-post).

6. Lat som du er hjemme

Sett gjerne kaffekoppen igjen på bordet når du drar, og la noen leker ligge utover gulvet. Ikke trekk for gardinene eller la blomstene stå og visne i vinduskarmen. Men husk på hva tyvene kan se utenfra. Står den nye flatskjermen på utstilling i stuevinduet, bør du flytte den.

7. Styr lys og lyd

Et enkelt tidsur kan slå av og på lys og kanskje en radio mens du er borte.

8. Monter doble dørlåser

Halvparten av alle tyver kommer seg inn i huset gjennom dører. Monter doble forsikringsgodkjente låser på alle ytterdører, kjeller- og verandadører.

9. Monter alarm

Hus med innbruddsalarm utsettes sjelden for innbrudd. Alarmen bør være tilknyttet en alarmsentral.

10. Allier deg med naboen

Gode naboer passer på huset for hverandre når de drar på ferie.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse