UiO-forskere vil lage «romvær-Yr»

NorSat-2 (markert med rød sirkel) på det øverste trinnet av Sojus-bæreraketten under oppskyting. Illustrasjon: Glavkosmos

Lørdag inviteres det til "oppskytingsvake" hos Norsk Romsenter.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
11.07.2017 kl 20:42

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

BLINDERN/SKØYEN: 14. juli skytes den norske satellitten NORSAT-1 opp i rommet med en Soyuz-rakett fra Bajkonur kosmodrom i Kazakhstan, verdens største rakettoppskytingsbase. Om bord har satellitten UiOs romværinstrument. Det er Universitetet i Oslo som selv melder dette i en pressemelding 10. juli.

Norsat-1 blir Norges første satellitt med et vitenskapelig instrument. Satellitten er en av to norske som skal skytes opp 14. juli; tvillingen Norsat-2 er med på samme rakett.

De to satellittene skal delta i den norske overvåkingen av skipstrafikken. På Norsat-1 er det i tillegg plass til to vitenskapelige instrumenter: UiOs romværinstrument mNLP (multi-Needle Langmuir Probe system) og sveitsiske Clara, som skal måle solinnstråling.

– Instrumentet vårt vil gi oss viktige data om romvær som kan påvirke kommunikasjon og navigasjonssystemer, forteller Wojciech Miloch, førsteamanuensis i fysikk og leder for det tverrfaglige romteknologimiljøet 4DSpace ved UiO.

Se bildet større

Wojciech Miloch, førsteamanuensis i fysikk og leder for det tverrfaglige romteknologimiljøet 4DSpace ved UiO.

LES OGSÅ: Oppdaterte Netflix-informasjon – fikk regning på 40.000 kroner

"Romvær-Yr"

Målet er å kunne utvikle et varsel for romvær, slik som vi har for det vanlige været litt lenger ned i atmosfæren.

mNLP ble opprinnelig utviklet for bruk i UiOs forskningsraketter.

– Med dette instrumentet kan man gjøre målinger i meter-oppløsninger i stedet for i kilometer-oppløsning. Det egjør at vi bedre kan se de strukturene i rommet som lager problemer for GPS og radio. Dette fører igjen til at vi kan gi bedre varsling, sier Tore André Bekkeng, Utviklingsingeniør hos Eidel (Eidsvoll Electronics).

Instrumentet måler elektrontetthet i ionosfæren så godt at det skal brukes også ombord i blant annet NASA-raketter og ESAs nettverk av romværsatellitter.

Les: Innleder gigantsamarbeid med NASA (ekstern lenke)

I 2014 inngikk UiO en avtale med det norske elektronikkfirmaet Eidel om romkvalifisering av instrumentet slik at det kan brukes og flys på den europeiske romfartsorganisasjonen ESA sine satellitter. Videreutviklingen finansieres av ESA.

I mai 2017 ble 8 satellitter med m-NLP-instrumentet ombord ”romsatt” fra den internasjonale romstasjonen ISS, som del av det internasjonale prosjektet QB50.

Astronaut Thomas Pesquet forteller om QB50-prosjektet fra kuppelen på ISS.

LES OGSÅ: Disse Korsvoll-guttene og NTNU-studentene har verdens kuleste sommerjobb i Oslo!

Oppskytingsvake hos Norsk Romsenter

Oppskytingen av NorSat-1 og NorSat-2 skjer klokken 08.36 norsk tid fredag 14. Juli 2017. De to norske satellittene settes fri fra bæreraketten klokken 11.01, og det første signalet fra satellittene forventes å komme inn rundt klokken 11.50.

Norsk Romsenter, i Drammensveien 165 på Skøyen, holder oppskytingsvake fra klokken 10.30 for alle som ønsker å være med. Påmelding til spacecentre@spacecentre.no. Les mer her.

Slik så det ut da QB50-satellittene ble skutt opp med en Atlas V-rakett fra Cape Canaveral, Florida i april. 14. juli skal den norske satellitten Norsat-1 opp i rommet.

LES OGSÅ:

MELD DEG PÅ NYHETSBREV!
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse