Ukens grovis

 

Ingenting er som en skikkelig grovis på dansk manér.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

MAT: Ti år på kokkelandslaget. Medeier av kokkekollektivet Flavours. Aktuell med kokeboken" Mat og drikke". Sølvvinner i Bocuse d´or. Vinner av Global chef Nord- Europa 2007.

Se bildet større

JERNBOMBE: Grov dansk leverpostei, av hittil hemmelig oppskrift.

Det er lett å glemme hvor mye godt vi kan lage selv. Også av pålegg. Her er en grov leverpostei – av hittil hemmelig oppskrift – som gjestene garantert vil huske, og som dessuten fint lar seg fryse.

Jeg fikk i løpet av min læretid som kokk med meg mye nyttig lærdom fra en av landets få ekte smørbrødjomfruer. Hun var selvfølgelig importert fra luksussmørbrødenens hjemland, Danmark, og hadde som hovedbudskap at på et skikkelig smørbrød er det uaktuelt med ferdigkjøpte produkter, alt skal gjøres nøye og fra bunnen av. Da er et viktig tips for leverpostei at leveren bør renses en smule: Legg den i melk et par timer i forveien, så slipper den fra seg en del blod.

En grov leverpostei kan også kalles paté. Den kan videreutvikles med smakstilsetninger som spennende urter, hvitløk, nøtter og pepper, for å nevne noe. Ønsker du en mildere smak, kan noe av leveren erstattes med kvernet kjøtt, som eksempelvis svin, lam eller vilt. I tillegg til smørbrød-funksjonen kan en skikkelig leverpostei også fungere som en selvstendig lunsjrett; servert lun og toppet med rikelige mengder stekt bacon og sopp.

– Kan du sende oppskriften til meg, ba Ole Martin – som har en anelse Danmark i seg – da han smakte dagens rett.

Jeg garanterer at det er ekstra hyggelig å være norsk hvis du spiser på en koselig kro i Danmark og får servert en lun leverpostei.

"Dyrlegens nattmat" er en annen klassiker du bør prøve. Da får du en god skive leverpostei toppet med pålegg av oksebryst, sky, salat og pepperrot.

#Av Tom-Victor Gausdal

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse