Under pelsen på Lynus

- Kan du ikke gjøre noe morsomt på bildet? spør journalisten. - Nei, jeg er litt mer alvorlig når jeg ikke har på drakten, ler Philip.

Philip "Lynus" Stampe (19) har aldri kjedet seg på jobb. Nå forlater han Lyn og flaggermusdrakten og blir student i Bergen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
23.08.2007 kl 09:45

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

- Det er fantastisk å kunne bidra til å få opp stemningen på Lyn-kampene, sier Philip. Foto: Kristine Aakvaag Harnes

Ullevål: Kunne du tenke deg å se alle favorittlagets hjemmekamper og samtidig få betalt for det? Å bli overøst med kyss og klemmer av dine 800 beundrere hver gang du kom på jobb? Å være på hils med favorittspilleren din? Og bare jobbe søndager og i ferier? En sånn jobb har Philip "Lynus" Stampe hatt det siste året.

- Jeg kunne ikke hatt en bedre deltidsjobb, mener 19-åringen fra Bekkelaget.

Vemodig

Vi treffer ham siste dag på jobb som Lyns populære maskot. Hjemme står koffertene pakket. Dagen etter bærer det rett av sted til Bergen og Norges Handelshøyskole.

- Det er trist å skulle slutte i en jobb som jeg trives så godt i. Jeg har faktisk aldri hatt en kjip dag på jobb! Lyn er en super klubb med et fantastisk samhold. Jeg har blitt godt kjent med både administrasjonen og noen av spillerne. Men hvem vet? Kanskje jeg kommer tilbake, når jeg er ferdig utdannet, sier Philip, som lover at han det ikke er noen fare for at han blir Brann-supporter i Bergen.

- Nei, haha! 7. oktober møtes Brann og Lyn på Brann Stadion, og da skal jeg være der og heie Lyn frem. Jeg håper selvfølgelig på en reprise av 6-0-kampen på Ullevaal, men Brann spiller jo godt for tiden.

Eneste Lyn-supporter

Philip har vært maskot siden Lynus ble startet for et år siden.

- Det er veldig synd han slutter. Philip er en ekstremt flink gutt, sier Aksel Solvang, IT- og billettansvarlig i FC Lyn Oslo.

- Var det vanskelig å få jobben?

- Jeg gikk på dramalinje på Manglerud, og har hatt en del kurs i barnehager. Det var nok positivt. Jeg søkte, kom på intervju og fikk jobben, forteller Philip.

- Hvem passer til jobben som maskot?

- Man må være glad i å møte folk, og være forberedt på at man skal være et forbilde for flere hundre barn. Disse barna blir veldig glade hvis du gir dem en klem eller klapper dem på hodet, så du må tåle litt nærkontakt. Dessuten bør man være tålmodig, tørre å ta noen utfordringer og ikke være redd for å være i sentrum.

- Blir det ikke veldig varmt inni den drakten?

- Jo, det koker! Jeg har en liten vifte inni, men når jeg har på den hører jeg ingenting. Heldigvis er jeg ikke en person som svetter mye. Det kunne ha blitt et problem. På vinteren, derimot, er drakten fantastisk å ha, smiler Philip.

- Men hvorfor endte egentlig du opp som Lyn-supporter?

- Det er et godt spørsmål! Jeg har alltid likt klubben og måten de spille fotball på. Også har jeg alltid mislikt Vålerenga sterkt. Da var det liksom bare ett valg.

Da Philip begynte på dramalinje på Manglerud var han eneste Lyn-supporter i klassen.

- Det var litt erting, men jeg fikk tatt tilbake hver gang Lyn og Vålerenga spilte mot hverandre, gliser han.

Mange gode minner

Philip klarer ikke å trekke frem en favorittkamp fra året som har gått.

- Det er like moro hver gang. Når barna er fornøyde og stemningen på tribunen stiger, føler jeg at jeg har gjort en god jobb og bidratt i klubben jeg er så glad i.

- Men en god historie fra tiden i Lyn har du kanskje?

- Jeg tar med meg mange gode minner og historier. En episode jeg aldri kommer til å glemme var da Lynus arrangerte fotballskole med spillerne som trenere. Magnus Powell skulle trene en gruppe seksåringer, og han er en ganske hardbarka kar. Mens alle de andre gruppene lekte og moret seg, måtte Powells elever sprinte og ta push-ups. Jeg syntes litt synd på dem da, mimrer Philip, som også har måttet tåle litt tyn fra bortesupporterne.

- En gang ble jeg slått til av en bortesupporter under en kamp. Du kan jo ikke akkurat slå tilbake når du går rundt i en flaggermusdrakt og er maskot i en klubb med 800 små supportere. Heldigvis hadde jeg god beskyttelse, da. Man kjenner ikke så mye under denne drakten, ler Philip.

Selv om hans tid som Lynus nå er over, mister ikke barna maskoten sin. Den 20 år gamle BI-studenten Henrikke Herding fra Ullevaal Hageby debuterte som Lynus allerede i helgens kvartfinale mot Lillestrøm.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse